TVR: Ai opt ore de emisiune despre Phoenix. Se cheamă „Remix” – Integrala Phoenix.
Doru Ionescu (DI): Da, de fapt sunt mai multe ore. Pentru că am făcut un turneu, „Baba Novak”, cele două aniversări – Sala Palatului și Teatrul Național București – „Phoenix 45”, în 2007. Și „Timpul chitarelor”, încă vreo două ediții, portretele lui Nicolae Covaci, Ioji Kappl, Erlend Krauser, Valeriu Sepi, Costin Petrescu, Victor Cârcu și Moni Bordeianu pentru TVR Internaţional. Două ore de Mircea Baniciu, un „Remix” când Ţăndărică a împlinit 50 de ani, fi lmat în Club A unde l-am sărbătorit… Și „Cantafabule” de anul ăsta, un „Remix” cu povestea compunerii, publicării… și republicării de ziua lui Șerban Foarţă, în 2022, când a făcut 80 de ani – datorită lui Andrei Ujică, în sfârșit intervievat la publicarea „Textelor pentru Phoenix” în ambele variante (dar fără adausul pentru cenzură, când l-a sunat Nicu pe Foarţă și acesta i-a dictat la telefon ce să recite în „Zoomahia” în plus…). By the way, de curând a apărut un PHOENIX – Har/Jar 99 studiu știinţifi c despre cercetările din imaginarul medieval european puse cap la cap de Foarţă și Ujică, biograful Alex Daneș are toate detaliile, ca de obicei, m-a ajutat din nou enorm, cum a făcut-o tot timpul, de când n-am cunoscut!
Ce reprezintă Phoenix în totalul de 100% al muzicii rock din România, cât reprezintă?
DI: Știu pentru mine. E greu de vorbit despre Phoenix la noi, în România, la fel cum e greu de vorbit despre trupa rock care întrunește sufragiile de cea mai bună de expresie în limba engleză, sau în lume – „Queen” – sau, până la ei, „Beatles”.
În România.
DI: În România, clar, Phoenix sunt „Cei ce ne-au dat nume”, care au conturat rockul românesc. Să nu uităm, primul disc (al cărui titlu l-am citat) este primul album de rock românesc scos de Electrecord (concepţie proprie integrală, altfel ar fi devansat de primul „Mondial”, dar acolo sunt poezii din clasici), casa noastră de discuri, unică și națională, până în ’89. Primul disc „rock”, cum am spus, nu se numeau „etno”.
Atunci, când s-a inventat „etno-rock”? Cu ce disc? Cu „Mugur de fl uier”?
DI: Nu. Din punctul meu de vedere, rockul etno a apărut o dată cu „Olympic ’64” („Sincron” au fost înainte, dar au reorchestrat doar), înainte de Phoenix. Dar primul LP (album) de rock românesc ţine de Phoenix. Și la propriu și la fi gurat. 100 TVR Dar e greu să spui despre ei că sunt doar cea mai importantă formație. Cea mai mare formație poate fi și cea mai mare numeric. Au trecut prin Phoenix, nu știu, peste 60 de muzicieni. Doar prin „Roșu și Negru” cred ca au mai trecut vreo 40, dar în rest…
***
Interviul integral îl regăsiți în volumul PHOENIX. HAR/JAR, realizat de TVR în parteneriat cu editura Integral.