loader
Foto

Ingeniozitatea tehnologică, scut împotriva destinului

Orașul New York, cândva simbol al visului american, își trăiește propriul coșmar, captiv între apele care amenință să-i înghită gloria.

 

Încălzirea globală, acest spectru necruțător al prezentului, își întinde umbrele amenințătoare asupra orașului New York.

Acest mozaic al civilizației moderne este o fortăreață a spiritului uman, dar și un prizonier al geografiei sale. Înălțimea redusă deasupra mării și amplasarea sa pe insule expuse oceanului fac din el o pradă ușoară pentru o natură tot mai dezlănțuită.

Până la sfârșitul secolului, prognozele sunt sumbre: marea va urca cu doi metri la fiecare cinci ani, iar uraganele, acei giganți ai dezastrului, ar putea lovi cu furia unor mări întregi. Aproape jumătate de milion de suflete locuiesc în zonele amenințate, iar liniștea nopților lor este înlocuită de freamătul unui viitor incert.

Dar New York-ul nu cunoaște renunțarea. Îngenuncheat de dezastre în trecut, orașul se ridică din nou, cu ingeniozitatea sa tehnologică ca scut împotriva destinului. Inginerii proiectează un perete gigantic mobil care să apere Manhattan-ul, un zid al speranței împotriva furiei apelor. Este o cursă contracronometru, o luptă între om și natură, între speranță și inevitabil.

Orașul nu se predă. În fiecare colț al său, povestea supraviețuirii ia formă – în zgârie-norii care străpung cerul, în râsetele din Central Park, în visurile celor care refuză să lase Atlanticul să le înece viitorul. New York-ul rămâne, în ciuda amenințărilor, un simbol al rezistenței, o inimă care bate pentru întreaga lume.

Dacă doriți să descoperiți inovaţiile puse la punct pentru salvarea acestui oraş, vă invităm să urmăriți sâmbătă, 23 moiembrie, de la ora 17.00, documentarul „Oraşe sub ameninţare” pe TVR INFO.

Foto: shutterstock.com/Andreas Tychon

Logo

 
Românii își decid viitorul și valorile. De ce ar trebui să ieșim la vot la prezidențiale și parlamentare

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare în cadrul Expert Forum, și Elena Calistru, președinta organizației Funky Citizens, explică, pentru TVR, ...

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

publicat: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2024

Rugby-ul are o lungă istorie de succes şi în ţara noastră! În urmă cu 100 de ani, România lua chiar o medalie olimpică, iar de la debutul Cupei ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...