loader
Foto

Măsuri de separare a Bisericii de Stat | VIDEO

Republica Moldova se află într-o perioadă de tranziție, în care valorile democratice și statul de drept sunt în continuă dezvoltare. În acest context, influența Bisericii asupra segmentului politic a devenit o temă din ce în ce mai dezbătută.

 

Expertul Andrei Curăraru, invitat în cadrul emisiunii „Impact Global” de la TVR MOLDOVA, aduce în atenție importanța separării bisericii de stat pentru a asigura o democrație funcțională și echitabilă.
.

.
În multe societăți, Biserica a avut un rol fundamental în formarea identității naționale și în oferirea unui suport moral comunității. Totuși, în cazul Republicii Moldova, această influență se poate transforma într-un obstacol în calea dezvoltării politice, prin promovarea unor dogme care pot distorsiona voința populară. Pragmatic vorbind, îmbinarea intereselor religioase cu cele politice poate duce la discriminare și marginalizare a anumitor grupuri sociale, afectând astfel coeziunea societății.

Curăraru exemplifică modul în care statele occidentale au reușit să limiteze implicațiile Bisericii în politica națională. În aceste țări, s-au implementat legi și măsuri care asigură o clară delimitare între instituțiile religioase și cele statale, permițând astfel o pluralitate de voci și opțiuni în arena politică. Aceste exemple de succes subliniază eficiența separării bisericii de stat ca un principiu fundamental al democrației.

"Atunci când iei bani de la un stat străin sau de la un politician, devii.....de fapt, o firmă de lobby și nu o instituție bisericească. Iar firmele de lobby, în Republica Moldova, nu sunt reglementate, dar trebuie să plătească impozite și nu pot să colecteze bani de la enoriași. Asta este normalitatea”, a adăugat expertul Comunității WatchDog.

Pentru ca Republica Moldova să evolueze spre un stat democratic solid, este esențial ca influența Bisericii asupra politicii să fie cât mai limitată.

Separarea clară a acestei instituții de stat va contribui la crearea unui mediu politic mai incluziv și mai echitabil, în care diversitatea de opinii să fie respectată și protejată.

Logo

 
Roxana Zamfirescu: „Mi-a rămas în amintire Drăgaica din vremea copilăriei mele”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

publicat: Joi, 19 Septembrie 2024

Televiziunea Română invită publicul larg, companii, autorităţi, ONG-uri să se alăture demersului umanitar.

Când ar trebui să mergem la doctor, dacă avem probleme cu somnul. Apneea, dușmanul tăcut din timpul nopții

Atunci când ne trezim obosiți dimineața, deși am dormit un număr suficient de ore, ori, dimpotrivă, ne luptăm frecvent cu insomniile, este ...