loader
Foto

Măsuri de separare a Bisericii de Stat | VIDEO

Republica Moldova se află într-o perioadă de tranziție, în care valorile democratice și statul de drept sunt în continuă dezvoltare. În acest context, influența Bisericii asupra segmentului politic a devenit o temă din ce în ce mai dezbătută.

 

Expertul Andrei Curăraru, invitat în cadrul emisiunii „Impact Global” de la TVR MOLDOVA, aduce în atenție importanța separării bisericii de stat pentru a asigura o democrație funcțională și echitabilă.
.

.
În multe societăți, Biserica a avut un rol fundamental în formarea identității naționale și în oferirea unui suport moral comunității. Totuși, în cazul Republicii Moldova, această influență se poate transforma într-un obstacol în calea dezvoltării politice, prin promovarea unor dogme care pot distorsiona voința populară. Pragmatic vorbind, îmbinarea intereselor religioase cu cele politice poate duce la discriminare și marginalizare a anumitor grupuri sociale, afectând astfel coeziunea societății.

Curăraru exemplifică modul în care statele occidentale au reușit să limiteze implicațiile Bisericii în politica națională. În aceste țări, s-au implementat legi și măsuri care asigură o clară delimitare între instituțiile religioase și cele statale, permițând astfel o pluralitate de voci și opțiuni în arena politică. Aceste exemple de succes subliniază eficiența separării bisericii de stat ca un principiu fundamental al democrației.

"Atunci când iei bani de la un stat străin sau de la un politician, devii.....de fapt, o firmă de lobby și nu o instituție bisericească. Iar firmele de lobby, în Republica Moldova, nu sunt reglementate, dar trebuie să plătească impozite și nu pot să colecteze bani de la enoriași. Asta este normalitatea”, a adăugat expertul Comunității WatchDog.

Pentru ca Republica Moldova să evolueze spre un stat democratic solid, este esențial ca influența Bisericii asupra politicii să fie cât mai limitată.

Separarea clară a acestei instituții de stat va contribui la crearea unui mediu politic mai incluziv și mai echitabil, în care diversitatea de opinii să fie respectată și protejată.

Logo

 
Andreea Răsuceanu:

Invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion", sâmbătă, 28 decembrie, de la ora 10:00, este Andreea Răsuceanu – scriitoare și critic ...

Creștere fulminantă a cazurilor de tuse convulsivă în România, în 2024. De ce sunt atât de mulți copii afectați și cum poate fi prevenită boala

Cu patru decese la sugari și peste 2.000 de îmbolnăviri până la finalul lunii octombrie, față de 16 cazuri în tot anul 2023, infectările cu tuse ...

Dana Rogoz, întoarcere în timp până la epoca Minisong şi prima apariţie la TVR

Luni, 23 decembrie, de la ora 21:00, în „Reţeaua de Idoli” este invitată o actriţă, regizoare și prezentatoare TV pe care o cunoaşte multă lume. ...