loader
Foto

„Înapoi la argument”: Regizorul Cristi Puiu, în dialog cu H.R. Patapievici, despre filmul „Aurora”. Edițiile săptămânii | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, între 15 și 19 mai, dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Cristi Puiu, George Banu, Adina Nanu, Ana Blandiana și Romulus Rusan și Pavel Șușară.

 

Emisiunea „Înapoi la argument” este transmisă la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.

Cristi Puiu - regizor

  • Luni, 15 mai, ora 11.00

A absolvit în 1996 Ecole Superieure d'Arts Visuels din Geneva, iar cariera sa este presărată cu distincţii şi premii la importante festivaluri de fim. În 2012, după apariţia peliculei „Aurora”, Cristi Puiu a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici, în cadrul emisiunii „Înapoi la argument.

Cristi Puiu a debutat în 2001, cu „Marfa și banii”, film care a obținut mai multe premii internaționale şi despre care unii critici consideră că ar fi producţia care a inaugurat noul val românesc în cinematografie.

Filmul se naște, nu se face. Și ceea ce contează pe platou nu este indicația ta de trei castane. Contează nașterea, atenția, racordarea la timpul prezent, la ceea ce se întâmplă și captarea adevărului din privirea, din gesturile, din respirația oamenilor, celor care se află în fața aparatului de filmat - actorii. Asta contează, nu contează imaginea, nu contează lumina, sunt necesare, dar nu ele fac filmul. E importantă viața din omul ăla, de care nici el nu e conștient”, spunea regizorul Cristi Puiu despre filmele sale.

CITIȚI ȘI: „NOAPTEA ALBĂ A FILMULUI ROMÂNESC”, CU CRISTI PUIU,LA TVR CULTURAL | VIDEO

George Banu (1943-2023) - teatrolog

  • Marți, 16 mai, ora 11.00

Reputat teatrolog, profesor universitar stabilit la Paris din 1973, George Banu a fost ales de trei ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. Şi tot de trei ori, a primit în Franţa, premiul pentru cea mai bună carte de teatru. Marele premiu al Academiei Franceze l-a obţinut în 2014.

Eseist de talie mondială, George Banu a fost interlocutorul lui Horia Roman Patapievici în anul 2008, iar dialogul dintre cei doi este spumos şi presărat cu principii, idei şi informaţii care dau viață unei emisiuni interesante.

George Banu s-a stins din viață în luna ianuarie a acestui an.

CITIȚI ȘI: PORTRET DE ARTIST: IN MEMORIAM GEORGES BANU, LA TVR CULTURAL | VIDEO

Adina Nanu - istoric de artă

  • Miercuri, 17 mai, ora 11.00

Considerată unul dintre cei mai importanți istorici de artă din România, cu una dintre cele mai impresionante colecții private de costume de epocă, Adina Nanu (1927 -2021) a fost invitata lui Horia Roman Patapievici în anul 2012.

Adina Nanu a semnat peste 30 de volume de istoria artei, precum și prima istorie a costumului universal în limba română - „Artă, stil, costum”, lucrare apărută în 1976.

Din 1975 a fost membră INSEA – International Society for Education through Art (UNESCO), iar, după 1990, iniţiatoare si presedintă a filialei din România.

A fost căsătorită cu Rareș Popp, medic chirurg, fiul pictorului Sabin Popp și al sculptoriţei Theodora Cernat Popp. Adina Nanu s-a stins din viață la 93 de ani, în anul 2021.

Ana Blandiana și Romulus Rusan - scriitori

  • Joi, 18 mai, ora 11.00

În 2010, Horia Roman Patapievici i-a avut ca invitați la „Înapoi la argument” pe Ana Blandiana și Romulus Rusan.

Ana Blandiana (80 de ani), poetă, eseistă și prozatoare, ale cărei cărți au fost traduse în 25 de limbi, a fost interzisă de regimul comunist în trei rânduri (1959-1964, 1985 și 1988-1989).

După Revoluție, Ana Blandiana a fondat, împreună cu soțul ei, regretatul scriitor Romulus Rusan (1935-2016), primul Memorial al Victimelor Comunismului din lume, în 1993, sub egida Consiliului Europei (la Sighet).

Cei doi sunt și inițiatori ai Alianței Civice, fondată în noiembrie 1990, organizație pe care Ana Blandiana a condus-o între 1991 și 2001. Romulus Rusan a fost director în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi a condus Centrul Internaţional pentru Studiul Comunismului.

TVR Cultural a difuzat în 17 ianuarie un portret al Anei Blandiana, în cadrul emisiunii „Rezistența prin cultură” și un interviu al poetei cu muzicologul Iosif Sava, pe care îl puteți urmări aici.

CITIȚI ȘI: CONFERINȚELE ONB, CU ANA BLANDIANA: „POATE POEZIA SALVA LUMEA?” | VIDEO

Pavel Șușară - critic de artă

  • Vineri, 19 mai, ora 11.00

„Atunci când judeci existența unui artist nu o faci comparativ”, spunea Pavel Șușară, în 2010, la emisiunea „Înapoi la argument”. Autor, critic și istoric de artă, monograf, poet, publicist și scriitor român, Pavel Sușară s-a aflat în fața lui Horia Roman Patapievici și a răspuns întrebărilor sale.

 

Logo

 
Mircea Neacşa: „Provizii, lemne, noi și cu cățelul; și cu pisica. A fost ceva extraordinar!”

Jurnalişi, vedete, oameni de televiziune povestesc, în cadrul campaniei TVR „Zi-le de Sărbătoare”, despre Crăciunul copilăriei lor, despre ...

Automotivarea în sport: motorul succesului și al performanței

Automotivarea reprezintă forța internă care îl împinge pe sportiv să se antreneze zi de zi, să depășească obstacolele și să persevereze chiar și ...

Cupa Mondială de Polo 2025, doar pe TVR SPORT

Cupa Mondială de Polo 2025, doar pe TVR SPORT

publicat: Vineri, 03 Ianuarie 2025

În perioada 6-12 ianuarie, TVR SPORT va trasmite în direct și în exclusivitate cel mai important eveniment al începutului de an: Cupa Mondială la ...