loader

În premieră la TVR 1: docudrama în 6 episoade „În spatele frontului”

Personaje memorabile, documente rare, reconstituiri de excepţie, în episoadele docudramei „În spatele frontului”.

 

Din 4 noiembrie, TVR 1 difuzează proiectul „În spatele frontului”, o serie de documentare care aduc în prim plan situaţii şi întâmplări mai puţin cunoscute, petrecute în timpul Primului Război Mondial.

În 2018, Televiziunea Română continuă realizarea şi difuzarea proiectului editoarial prin care sărbătoreşte cel mai important eveniment din istoria României moderne, Centenarul Marii Uniri. Din 4 noiembrie, duminica, de la ora 19.00, TVR 1 prezintă În spatele frontului, un proiect TVR şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

În spatele frontului face portretul unei epoci tumultoase, aflată în degringoladă, o perioadă la capătul căreia ordinea mondială se schimbă definitiv. Amfitrionii seriei, lect. univ. dr. Alin Matei, prodecan al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti şi Mihai Constantin, jurnalist TVR, aduc în prim plan situaţii şi întâmplări mai puţin cunoscute publicului, petrecute în timpul Primului Război Mondial.

(w500)

„Fapte verificate istoric, întâmplări reclădite cinematografic şi cadenţa jurnalistică de reportaj....sunt ingredientele premium care ne poartă În spatele frontului. Sper ca Anul Centenar să fie doar începutul unei lungi serii de produse de televiziune similare”, spune Mihai Constantin, jurnalist TVR.

(w500)

„Date fiind misiunea şi profilul consacrat al TVR de a informa şi educa, implicarea în acest proiect a fost una firească şi legitimă din perspectiva simbolismului istoric. Postul public de televiziune se află într-o poziţie privilegiată pentru a-și asuma un asemenea proiect de anvergură, unul care încearcă să surprindă dintr-o multitudine de perspective participarea României la Marele Război și calea anevoioasă spre Marea Unire. Politicul nu va lipsi, dar atenţia noastră se va îndrepta spre multitudinea de experienţe ale românilor în drumul spre Unire, de la soldaţii din tranşee sau căzuţi în prizonierat, la civilii aflaţi de o parte sau de alta a frontului, de la drama vieţii sub ocupaţie, la speranţa adusă de victoriile din 1917 sau de misiunea Berthelot. Totul în încercarea de a surprinde, evitând verdictele facile, cât de complicată este experienţa unei naţiuni prinse în încleştarea războiului total” consideră lect. univ. dr. Alin Matei, prodecan al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti.

(w882)

„Din punct de vedere artistic, cea mai mare provocare a fost reconstituirea exterioarelor de epocă şi redarea cu fidelitate a atmosferei începutului de secol XX, precum şi a scenelor de război, care au pus la încercare întreaga echipă”, consideră realizatorii.

(w500)

Sute de ore de filmare, cele mai multe realizate pe timpul nopţii, la care au participat actori renumiţi, dar şi amatori, care au învins oboseala şi frigul. Filmările acestui primului episod al seriei – Neutralitatea - au fost realizate la Palatul Peleş din Sinaia, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti şi la Remiza Mogoşoaia.

Episodul 1 – Neutralitatea

Vara anului 1914.

Întreaga Europă pare un imens joc de domino. Focul tras la Sarajevo declanşează căderea pieselor. România este prinsă între cele două blocuri militare aflate în conflict. Cu o casă domnitoare de origine germană, dar cu o ţară profund legată de Franţa, România trebuie să se hotărască de partea cui se situează. Timp de doi ani, între 1914 – 1916, pe teritoriul României neutre, s-a purtat un război secret între Antanta şi Puterile Centrale. Fiecare tabără încerca să influenţeze decizia românilor. Spioni, trafic de informaţii, promisiuni teritoriale, negocieri, tensiuni şi incertitudini erau la ordinea zilei în Bucureştiul lui 1914.

Episodul 2 – La Arme! – 11 noiembrie

TVR 1 prezintă în premieră „La Arme!”, al doilea episod al docudramei În spatele frontului, producţie difuzată şi de TVR Internaţional şi TVR Moldova.

După doi ani de tatonări, România decide să intre în război de partea Antantei. Cu o armată neinstruită, slab dotată, România nu putea face faţă noului tip de război care măcina Europa. Lupta pe două fronturi, generali care făcuseră fapte de vitejie doar în saloane şi birouri, lipsa armelor moderne, toate acestea au dus inevitabil, la înfrângeri dureroase.

Episodul 3 – Bucureştiul sub ocupaţie - 18 noiembrie

La nici trei luni de la intrarea în război, România se vede nevoită  să îşi declare capitala oraş deschis, permiţând  astfel trupelor germane şi bulgare să o ocupe fără să o distrugă. Guvernul se refugiază la Iaşi, molimele se răspândesc cu rapiditate, mii de oameni îşi părăsesc casele şi fug din calea armatelor Puterilor Centrale. Cei care rămân in Bucureşti sunt nevoiţi să se obişnuiască cu rechiziţionările ocupanţilor, cu lipsa haranei si a medicamentelor, cu umilinta invinsului. Chiar si in acste conditii, in Bucuresti vor exista grupari  care s-au opus ocupatiei germane si bulgare.

Filmari: Studioul Moliere TVR, Palatul Ghica, Căciulaţi, Palatul Cotroceni, Remiza Mogoşoaia

Episodul 4 – Misiunea Franceză - 25 noiembrie


Decizia Franţei de a sprijini România atât logistic, cât şi material va duce la o nouă etapă a războiului. Misiunea militară şi cea sanitară franceză, condusă de Generalul Berthelot, au ajutat România să se transforme din învinsă în învingătoare.

Filmari: Studioul Moliere TVR, Palatul Ghica, Caciulati, Palatul Cotroceni, Remiza Mogosoaia

„În spatele frontului” este un proiect TVR şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

Coordonator proiect Cristina Leorenţ

Scenariul şi regia Ruxandra Tuchel

Scenografia Viaceslav Vutcariov

Producător Ioana Mureşan

Director de imagine şi editor imagine Silviu Andrei

 

 

Despre Centenarul Marii Uniri în programele TVR:

Televiziunea Română marchează Centenarul Marii Uniri de la 1918 printr-o serie de proiecte editoriale, difuzate pe TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internațional, TVR Iași, TVR Craiova, TVR Cluj și TVR Timișoara. În spiritul misiunii sale publice, TVR a conceput, realizat şi difuzat, începând din 2017, programe, emisiuni şi evenimente legate de marea sărbătoare a românilor.

Printre documentarele dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri se numără seria de potrete „Români care au schimbat lumea”, docudrama „În spatele frontului”, „Memorialul durerii” – Oameni care au făcut România Mare, O generație care ne-a dat o țară, Cei care au lucrat la edificiul Unirii - și filmele din seriile de documentare despre  „Unirile românilor” și „București, capitala rezistenței românești”.

Pe lângă producțiile proprii, televiziunea publică difuzează o serie de filme documentare achiziționate de la producători din străinătate și lungmetraje istorice.

Televiziunea Română a realizat, sub semnul Centenarului, ediția aniversară a Festivalului Concurs Internațional Cerbul de Aur și al patrulea sezon al emisiunii-concurs “Câștigă România”.

(w882)


O altă componentă a pachetului editorial dedicat de televiziunea publică Centenarului Marii Uniri constă din cele două campanii ample - „#eusuntRomânia” și „Generația Unirii”. Aceste producții grupează reportaje și fillere despre generația care a realizat actul istoric dar și despre tineri din ziua de astăzi, care își manifestă patriotismul construind pentru România.
Proiectele speciale realizate de studiourile teritoriale: TVR Iași – „România 100. Iașul în arcul timpului”; TVR Timișoara – „România Centenară”; TVR Craiova – campania „100 România” și  transmisiunile în direct ale unor evenimente speciale precum festivitățile dedicate Zilei Naționale, Ziua Eroilor sau Vrancea Eroica-Mărășești, completează tabloul producțiilor prin care televiziunea publică celebrează Centenarul Marii Uniri.
Proiectele au fost realizate cu resurse proprii dar și alături de parteneri precum Ministerul Culturii și Identității Naționale sau Primăria Municipiului București.

Logo

 
Gala Premiilor MUSICRIT, în direct la TVR Cultural

Gala Premiilor MUSICRIT, în direct la TVR Cultural

publicat: Marţi, 14 Ianuarie 2025

Marţi, 14 ianuarie, TVR Cultural transmite de la Ateneul Român, de la ora 19:00, Gala Premiilor MUSICRIT.

Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

Cele mai frumoase reportaje ale sezonului 23, în ediţia best of „Exclusiv în România”, la TVR 1

În acest ultim episod al sezonului „Exclusiv in Romania", Cristian Tabără şi echipa lui ne propun o selecţie a celor mai reuşite reportaje ale ...