IN MEMORIAM Şerban Ionescu

TVR.RO | actualizat: Marţi, 21 Noiembrie 2017
Comemorăm, în 21 noiembrie, 5 ani de când actorul nu mai este printre noi. Casa de Producţie TVR vă propune un portret „In memoriam Şerban Ionescu”, realizat de Daniela Ciolan, o seară in memoriam la Muzeul Național al Literaturii Române şi spectacolul „De Pretore Vincenzo”, de Eduardo de Filippo, în regia lui Constantin Dicu.
Serban Ionescu
teatru tv
teatru tv
teatru tv
teatru tv
teatru tv
teatru tv
Serban Ionescu
teatru tv
teatru tv
teatru tv
teatru tv
teatru tv
teatru tv

Despre Şerban Ionescu, actorul, imaginile vorbesc de la sine.

Fragmentele din spectacolele sau filmele în care Şerban Ionescu a jucat sunt însoţite de mărturiile prietenilor. Ele au menirea să nască în spectator amintiri dintre cele mai plăcute. Şi-a dăruit întreaga viaţă profesiunii sale - TEATRUL.

(w640) teatru tv

Şerban Ionescu a fost studentul lui Amza Pellea. A realizat numeroase roluri, încă din perioada studenţiei. A jucat pe scenele  teatrelor din Petroşani, Teatrul Mic,  Teatrul Radu Stanca din Sibiu, Teatrul de Comedie și Teatrul National Bucuresti.

După debutul din 1980, cu filmul „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, în regia lui Mircea Mureşan, pentru Şerban Ionescu a urmat o carieră cinematografică remarcabilă.

Casa de Producţie TVR difuzează spectacolul „De Pretore Vincenzo”, de Eduardo de Filippo, în regia lui Constantin Dicu

„Şerban Ionescu a mai jucat la mine. În acest spectacol era ca argintul viu. Era preocupat nu numai de spectacol ci şi de parteneri..El avea grija colegială de a repeta cât mai mult cu toţi cei care îi dădeau replica. Avea răbdare şi efervescenţă. Era un actor dinamic. Eu am avut o bună înţelegere cu Şerban Ionescu. Îmi aduc aminte şi de de Petrică Popa, care avea un haz nemaipomenit. Avea un haz nativ.  Revenind la spectacol, ţin minte că am avut puţină muncă de lămurire cu actriţele pentru scenele în care apăreau fără haine, pentru că în perioada respectivă exista o inhibiţie generală în privinţa asta. Şerban Ionescu m-a ajutat mult în procesul  de convingere explicându-le necesitatea acţiunii pentru atingerea sensului scenic dar m-a ajutat şi în munca la acest spectacol. Ţin minte şi că rolul lui Şerban fusese făcut anterior în altă producţie, la Ploieşti de către Toma Caragiu. Pentru el era un reper şi totodată o presiune. Eu i-am explicat că ceea ce făcea Toma nu trebuie să fie o presiune pentru el pentru că el face cu totul altfel rolul. Avea o dezinvoltură nemaipomenită. Era aprig. Nu ştiu dacă el ştia că e un mare actor. Pentru că niciodată nu se lăuda cu rolurile sale.” Constantin Dicu, regizor

(w640) teatru tv

Distribuţie: Şerban Ionescu, Crina Mureşan, Ileana Stana Ionescu, Victoria Dobre Timonu,  Alfred Demetriu, Ion Chelaru, Petrică Popa, Magda Catone, Mihai Niculescu, Loredana Botezatu, Alexandrina Halic, Violeta Berbiuc, Stelian Cărbunaru, Constantin Vintilă,  Constantin Cojocaru,  Marioara Sterian,  Radu Duda, Radu Dănilă, Radu Stoenescu, Paul Nadolski.

Redactor: Alexandra Irimia; Costume: Elena Timonu; Regia de montaj: Emilia Andreescu; Diector de imagine: Beatrice Druga; Regia: Constantin Dicu.

Program de difuzare:

TVR Internaţional : vineri, 17 noiembrie, ora 23:30

TVR 3: duminică, 18 noiembrie, ora 20:00

(w640) teatru tv

***

Portret In Memoriam Șerban Ionescu (n.23 sept 1950 – d. 21 noiembrie 2012)

Montaj - Constantin Marciuc; Operator - Cristian Glodeală; Producător - Cătălin Mireuţă; Realizator - Daniela Ciolan; Producător coordonator - Demeter András István

Portretul recompune fragmente din viaţa şi cariera artistului. Au mărturisit Magda Catone, Tomi Cristin, Marian Râlea, regizorii -Dominic Dembinski, Mircea Mureşan, Nicolae Mărgineanu, Dragoş Galgoţiu.

Program de difuzare: TVR Internaţional: vineri, 17 noiembrie, ora  22.45; sâmbătă, 18 noiembrie, ora  18.15; TVR 3: duminică, 19 noiembrie, ora 21.15

Portretul „In memoriam Şerban Ionescu” este proiectat şi în cadrul evenimentului „Medalion Şerban Ionescu”.

***

Muzeul Național al Literaturii Române organizează sâmbătă, 18 noiembrie, ora 17.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), o seară dedicată memoriei actorului Șerban Ionescu.

Câteva portrete ale lui Șerban Ionescu sunt expuse în seara evenimentului, în viziunea pictorului Valeriu Mladin (artist vizual român, lector universitar la catedra de Foto-Video și Procesare Computerizată a Imaginii din cadrul Universității Naționale de Arte București).

(w640) invitatie

În cadrul programului, va fi prezentat un scurt moment muzical-artistic urmat de un omagiu prin cuvântul unor prieteni, colegi de breaslă, oameni care l-au apreciat și îndrăgit pe cunoscutul actor.

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR şi online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István