loader

In Memoriam Mircea Mureșan

RECOMANDARI

Duminică, 26 aprilie,  TVR 2 și TVR+ au difuzat filmul „Horea", In Memoriam Mircea Mureșan. Regizorul a murit pe 24 aprilie 2020, la vârsta de 91 de ani.

 

„S-a stins din viață un mare regizor. Mircea Mureșan. Un fondator al filmul românesc. Un om care a dăruit filme de excepție. Un om care s-a dăruit cinematografului și breslei cineaștilor! Uniunea Cineaștilor din România deplânge dispariția marelui creator”, a anunțat regizorul Laurențiu Damian, președintele Uniunii Cineaștilor din România, decesul regizorului Mircea Mureșan.

Mircea Mureșan s-a născut pe 11 noiembrie 1928 la Sibiu. După absolvirea IATC, a debutat cu Toamna se numără..., în 1961, cu Dumitru Furdui si Vasilica Tastaman în distribuție.

Succesul a venit câțiva ani mai târziu, cu filmul Răscoala, premiat la Festivalul de la Cannes cu Le prix de la Première Œuvre, în 1966. Pelicula a fost nominalizată atunci și la Palme d’ Or.

(w882) Mircea Mur

Printre proiectele realizate de Mircea Mureșan într-o carieră de peste patru decenii se află și serialele de televiziune Toate pânzele sus! și Lumini și umbre (împreună cu Andrei Blaier și Mihai Constantinescu), produse și difuzate de TVR.

A ecranizat romane de Liviu Rebreanu și Mihail Sadoveanu (Ion, Răscoala, Baltagul), iar după 1989 a regizat și comedii precum Miss Litoral și A doua cădere a Constantinopolului.

„Pe melancolice prăbuşiri, mi-am consolidat în contraforți o convingere lungă: drumul cel mai scurt între două idei este lovitura directă. Şi o cucerire grea: disciplina întrebărilor simple «de ce?» şi a răspunsului atât de complicat al logicii naturii umane (...) Filmele mele? Întotdeauna am avut senzația suspectă şi secretă că au fost clasate înainte de a fi fost văzute de două ori. Aş avea cochetăria să mă aşez cu câte unul, la câte zece ani, în faţa oglinzii şi să ne studiem ridurile şi oboselile. Dar viaţa e scurtă. Filmele sunt lungi. Adică fiecare înseamnă un an-doi, dacă nu mai mult, din existenţa unui om ca mine”. (Mircea Mureșan, „Două, trei convingeri”, Revista Cinema nr. 7/ 1978, apud aarc.ro)

Duminică, 26 aprilie, de la ora 20:10, la TVR 2 și pe TVR+ ați urmărit drama „Horea" - film multipremiat de ACIN, în 1984: Marele Premiu, Premiul pentru scenariu (Titus Popovici), Premiul pentru interpretare masculină (Ovidiu Iuliu Moldovan, Radu Beligan), Premiul pentru decoruri (Marcel Bogos), Premiul pentru muzică (Tiberiu Olah).

Filmul este o evocare cinematografică a Răscoalei lui Horia, Cloşca şi Crişan. În Transilvania sfârșitului de secol XVIII, ţăranii se răscoală împotriva nobililor locali care anunță armata austriacă. Horea merge la Viena pentru a sta de vorbă cu împăratul Iosif al II-lea care îi dă asigurări pentru o rezolvare pașnică. Trimis apoi în Transilvania pentru anchetă, baronul Jankowitz îi condamnă la moarte pe Horea, Cloşca şi Crişan care fuseseră trădaţi.

„Ovidiu Iuliu Moldovan își studiază cu atenție partitura mizând mai ales pe interioritate, sobrietatea, echilibrul țăranului și liniș­tea pe care i-o dă constatarea că, în ciuda înăbușirii ei, ridicarea mulțimii și-a atins sco­pul". (Alice Mănoiu, Revista Cinema, noiembrie 1984)

Cu: Ovidiu Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Mircea Albulescu, Radu Beligan, Alexandru Repan, Ion Besoiu, Petre Gheorghiu.

Surse info și foto: aarc.ro, cinemagia.ro

***

Mai multe informații despre filmele de la TVR 2 aflați aici.

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Fronturile pe care se va desfășura lupta pentru alegerea unui nou Papă

Un conclav format din 135 de cardinali ar putea alege pe cineva foarte diferit de Papa Francisc.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...