loader
Foto

IN MEMORIAM - Ion Caramitru | VIDEO

Pe 7 septembrie, la TVR2 am revăzut ediția „Mic dejun cu un campion" ce l-a avut invitat pe actor şi filmul „Promisiuni", iar la TVR3 am urmărit spectacolul cu piesa  „Vicarul".

 

Ion Caramitru, în vârstă de 79 de ani, a încetat din viață duminică, 5 septembrie 2021, la Spitalul Elias.

S-a născut pe 9 martie 1942, la Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L Caragiale în 1964, an în care a şi debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. A fost actor, regizor, președinte UNITER, director al Teatrului Național din București și politician - ministru al Culturii între anii 1996 și 2000.

***

IN MEMORIAM - Ion Caramitru (1942 - 2021)

(w882) Caramitru

O personalitate remarcabilă a scenei culturale româneşti cu o recunoaştere internaţională fără echivoc, un om şarmant, cald, prietenos, gata oricând să lucreze în folosul breslei, un administrator cultural care a pus bun început multor proiecte cărora şi astăzi le simţim efectul, un ministru al Culturii care a ştiut să facă din domeniul atât de sensibil al creatorilor un brand al vizibilităţii României, un actor care nu mai are nevoie de nicio recomandare şi, nu în ultimul rând, un vector de imagine pentru schimbările ţării după 1989. O personalitate complexă despre care, în aceste clipe de singurătate, vorbim, din păcate, la timpul trecut. Dar memoria sa va continua, cu siguranţă, prin realizările sale ca actor şi ca om al cetăţii.

„Ştefan Luchian”, luni, 6 septembrie, ora 22.10, la TVR 1, in memoriam Ion Caramitru

Luni seară, pe 6 septembrie, de la ora 22.10, l-am revăzut pe Ion Caramitru într-unul dintre rolurile care l-au lipit pentru totdeauna de sufletul românilor, ca personaj principal în drama „Ştefan Luchian” (România, 1981). Filmul biografic ce poartă numele marelui pictor român poartă semnătura regizorului Nicolae Mărgineanu, iar în distribuţie, alături de Ion Caramitru, o regăsim pe Maria Ploae.

Datorită unei moşteniri consistente, care-l fereşte de orice griji materiale, tânărul Luchian are parte de o viaţă plină de plăceri şi chiar reuşite profesionale. Dar, la un moment dat, visul se transformă în coşmar: averea se risipeşte, apar primele semne ale bolii care-l va lăsa, în final, neputincios, iubita şi prietenii îl abandonează... Îi rămâne doar pictura, cea care-l va face nemuritor.

***

„Mic dejun cu un campion" - invitat Ion Caramitru - redifuzare programată pe TVR2, pe 7 septembrie, de la ora 18.00.

Marţi, 7 septembrie, de la ora 20:10, TVR2 s-a difuzat filmul "Promisiuni" (România, 1985), în regia Elisabetei Bostan, cu actorii Maria Ploae, Ion Caramitru, Medeea Marinescu şi Mircea Diaconu în rolurile principale.

***

Luni, 6 septembrie, și marți, 7 septembrie, de la ora 19.00, Teatrul Național de Televiziune a programat pe TVR3 două spectacole In Memoriam Ion Caramitru: „Mincinosul", în regia Sandei Manu, și „Vicarul", în regia lui Radu Penciulescu.

***

Luni, 6 septembrie, de la ora 9:00, TVR1 a difuzat, tot in memoriam, ediția emisiunii „Politică şi delicateţuri” în care a fost invitat actorul şi regizorul Ion Caramitru.

In memoriam

Chitit să-şi dea gata musafirul, Mircea Dinescu a pus la cale două feluri de plăcintă, aşa cum se mănâncă la aromâni şi cum făceau mama şi bunica lui Caramitru.

Dinescu si Caramitru

Pentru primul fel, Dinescu a amestecat prazul cu lapte şi brânză de capră şi a ieșit o plăcintă „învârtoşată”, iar în compoziţia celei de a doua, „vedete” sunt verdeţurile de primăvară, ştevia şi leurda.

„Plăcintele de acest tip erau meniurile noastre favorite, predilecte, nu se poate imagina o masă la aromâni fără pitele, cum spunem noi, cu praz, brânză, ştevie”, spunea Caramitru, care l-a învăţat pe Dinescu şi un cuvânt în aromână: „cârtsâcoani”, adică crocant, scârţâitor, aşa cum erau plăcintele din copilăria sa.

(w882) Dinescu si

În cramă, cei doi prieteni au savurat un pahar de vin rosé, căci plăcintei cu praz i se spune şi... „moartea vinului”.

 

Logo

 
„COPIII ANILOR '80”, o nouă filă a seriei documentare „Deceniul ascuns”

În al cincilea episod al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, Alexandru ...

Iulian Angheluță – „Omul care schimbă viteza luminii”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 15 noiembrie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

Luciana Luduşan – „O ambasadoare a tradiţiilor româneşti”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 15 noiembrie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...