Studiile clinice contribuie semnificativ la sănătatea și bugetul unei țări și aduc beneficii pentru întregul sistem. Cercetând, s-au descoperit terapii care, în prezent, sunt standard pentru diferite afecțiuni. Se descoperă alte şi alte informații legate de boli, factori de risc, planuri de tratament sau costuri. Abordările existente ale cercetării oferă perspective complementare la nivel mondial.
Importanța cercetării medicale în lupta pentru viață
Invitat: prof. dr. Ștefan Constantinescu, președinte Academia Regală de Medicină din Belgia, președinte Federația Europeană a Academiilor de Medicină, membru al Institutului Ludwig pentru Cercetarea Cancerului& Institutul Christian De Duve, Univ. Catolică Louvain, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România
Cercetarea medicală are o valoare imensă la nivel de societate. România ar fi bine să țină pasul cu restul lumii. Studiile clinice contribuie semnificativ la sănătatea și bugetul unei țări și aduc beneficii pentru întregul sistem. Cercetând, s-au descoperit terapii care, în prezent, sunt standard pentru diferite afecțiuni. Se descoperă alte şi alte informații legate de boli, factori de risc, planuri de tratament sau costuri. Abordările existente ale cercetării oferă perspective complementare la nivel mondial. Aflăm care sunt cele mai importante cercetări la care a fost părtaș invitatul nostru.
Războiul cu SARS-CoV-2
Invitat: din Timișoara, prof. dr. Virgil Păunescu, prof. de imunologie, coordonator Centrul OncoGen, vicepreședinte Academia de Științe Medicale
Vaccinurile pe bază de anticorpi au redus mortalitatea și infecțiile grave însă omenirea se poate confrunta oricând cu o altă variantă agresivă a virusului SARS-CoV-2.
Virușii și bacteriile în era SARS-CoV-2
Invitat: conf. univ. dr. Gheorghe Enache, medic primar boli infecţioase
Cu o experiență didactică de 20 de ani, din 2016, dr. Enache predă medicină şi studenților italieni, în limba română, la ei acasă, așa cum predă și la Facultatea de Medicină din România. În 2021, s-a bucurat de absolvirea primei promoții de medici italieni școliți românește. În toamnă, a fost mândru de a doua promoție cu licență dată în limba română alături de absolvenții români ai Universității Dunărea de Jos din Galați. Vorbim despre deosebirea dintre virusuri și bacterii, simptomatologia de bază în infecțiile virale și de frecvența celor de sezon favorizate de oscilații de temperaturi, cum ar fi, gripa. Vorbim despre epidemii date de virusuri și suntem foarte atenți la infecția cu coronavirus care încă există.
La TVR Internațional revedeți această ediție a emisiunii „Un doctor pentru dumneavoastră”, marți, 8 octombrie 2024, de la ora 19:00.
Ediția a fost difuzată în premieră la data de 3 octombrie 2022.
***
Moderator: Ana Maria Ghiur
Jurnalist tv Lucian Băbeanu
Documentarist: Giorgiana Șușurincă
Producător tv: Monica Ancuța-Tiuntiuc
***
La TVR Internațional, în direct, luni și marți, împreună pentru sănătate!
Un doctor pentru dumneavoastră, de 16 ani împreună cu publicul TVRi
Vă reamintim că așteptăm opiniile și sugestiile pe pagina noastră de Facebook.
Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+.
Sursa foto:
Foto 1- shutterstock.com/ ID: 2449650047/Genetic sequecing. DNA chain. Microscope for studying genome.
Foto 2,3 - Arhiva emisiunii „Un doctor pentru dumneavoastră/Monica Ancuța