loader
Foto

„Îmi place enorm viaţa. Fiecare oră, secundă”. Un îmblânzitor al limbii române, la „Nocturne”

Să-l asculţi pe profesorul şi scriitorul Radu Paraschivescu vorbind, spunând poveşti (în scris sau nu) ori comentând fotbal este întotdeauna o bucurie. Pe care ne-a oferit-o Marina Constantinescu la „Nocturne”, duminică, 9 aprilie.

 

Duminică, 9 aprilie, de la miezul nopţii, ne-am întâlnit la „Nocturne” cu un împătimit al cuvântului, un îmblânzitor al limbii române care pare că a cedat tuturor farmecelor sale de filolog. Să-l asculţi pe profesorul şi scriitorul Radu Paraschivescu vorbind, spunând poveşti (în scris sau nu) ori comentând fotbal este întotdeauna o bucurie. A mărturisit că „datorită femeilor” a ajuns comentator sportiv.

(w882)

Izvorul lui de iniţiere, de inspiraţie şi tandreţe rămâne tatăl său. „Recviem vesel pentru tata” este o plecăciune, în notă comică, în faţa părintelui de la care a moştenit atitudinea, sarcasmul şi bucuria de a trăi: „Îmi place enorm viaţa. Fiecare oră, fiecare secundă”, mărturiseşte scriitorul. Dintre romanele lui Radu Paraschivescu mai amintim: „Efemeriada”, „Ghidul nesimţitului”, „Fie-ne tranziţia ușoară. Mici rostiri cu tâlc”, „Toamna decanei: convorbiri cu Antoaneta Ralian”, „Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri”, „Două mături stau de vorbă. Scene românești” şi multe altele.

(w882)

La „Nocturne”, Marina Constantinescu şi Radu Paraschivescu au iniţiat un itinerariu care ne poartă prin traducerile din limba engleză ale invitatului, prin mărturisiri despre cât este de greu să redai în română (Salman Rushdie i se pare cel mai complicat) construcţii şi calambururi din limba lui Shakespeare. Sau a lui Beckham… pentru că la „Nocturne”, da, se vorbeşte şi despre fotbal, iar amintirile fug natural către nume uriaşe, precum cele al lui Cristian Ţopescu sau Ioan Chirilă. La Campionatul Mondial a ţinut cu Brazilia, „un cal favorit din grajdul său, alături de Olanda”, dar n-a fost să fie.

„Sunt traduceri care te bucură, iar altele care te îmbătrânesc cu câţiva ani”, spune scriitorul referindu-se la povara dulce a traducătorului.

Radu Paraschivescu admite că n-ar pleca din România pentru că spaţiul ei e fertil şi îl îmbogăţeşte. S-a lăsat tentat şi a încercat o scriitură din locuri splendide ale Spaniei sau Franţei, dar pe hârtie n-a reuşit să aştearnă nicio silabă.

Ca profesor, Radu Paraschivescu nu are cum să se detaşeze de ceea ce înseamnă educaţie în ţara noastră, un domeniu „pus între paranteze” şi pentru că „oamenii mintoşi” au fost mult prea discreţi şi nu au reuşit să constituie o „masă critică”. „Suntem nelimpeziţi moral”, mai crede Paraschivescu.

Cât despre iubire... Radu Paraschivescu afirmă: „Iubirea ţine de imprevizibilul şi de culorile tari ale vieţii”.

(w882)

Realizator: Marina Constantinescu

Regizor artistic: Aurel Badea

Redactor: Oana Cucuruzeanu

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Abordarea modernă a sarcinii

Abordarea modernă a sarcinii

publicat: Vineri, 10 Mai 2024

În ediția de luni, 13 mai, a emisiunii ”Un doctor pentru dumneavoastră” aflați despre pregătirea sarcinii, etapele-cheie în monitorizarea ...

„După 40 de zile”, o dramă românească despre dragoste și drama unei prietenii, la TVR Cultural și TVR 2

Drama românească „După 40 de zile”, o poveste despre iubire și drama unei prietenii, regizată de Andrei Gruzsniczki în 2021, va fi difuzată la ...