loader
Foto

Icoana Maicii Domnului Lidianca - o nestemată a ortodoxiei

Mănăstirea Neamț, cea mai veche așezare monahală din Moldova, păstrează între zidurile ei un adevărat tezaur istoric și duhovnicesc. Biserica actuală, ctitorită la sfârșitul secolului al XV-lea de către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, este un splendid monument medieval, impresionând prin măreția și unicitatea formelor arhitecturale.

 

Bogăția duhovnicească a mănăstirii se arată nu doar în podoaba arhitecturală, ci și în viața monahală de aici, în sfintele slujbe, în moaștele de sfinți și odoarele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, precum „Icoana cu trei mâini” – Trihirussa și Icoana Lidianca.

(w882)

Icoana Fecioarei cu Pruncul de la Mănăstirea Neamț este o capodoperă a artei bizantine. Odorul impresionează prin măiestria execuției și prin culorile calde.

Înscrisă tipului iconografic Odighitria sau Îndrumătoarea, icoana o înfățișează pe Maica Domnului care arată spre Pruncul Iisus, Cel Care este Calea, Adevărul și Viața. Pruncul, reprezentat ca Iisus - Emanuel, plin de înțelepciune, ține un sul în mâna stângă ce simbolizează Evanghelia, iar cu Mâna dreaptă binecuvântează întreaga lume.

(w882)

Istoria icoanei este fascinantă. Se spune că aflat într-o vizită în orașul Lida din Țara Sfântă, în anul 665, Sfântul Gherman a văzut pe una dintre coloanele bisericii de acolo o reprezentare a Maicii Domnului cu Pruncul. Impresionat de frumusețea icoanei, a dorit o copie a ei pe care a luat-o cu sine la Constantinopol. Pentru că în acel locaș se aflau moaștele sfântului Mare Mucenic Gheorghe, pe spatele icoanei a fost adăugată o reprezentare a acestui sfânt militar.

(w882)

Ajuns Patriarh al Constantinopolului, Sfântul Gherman a așezat icoana în biserica Mănăstirii Heleopatra. Pentru a o proteja de persecuția iconoclastă, din vremea împăratului Leon al III-lea, în anul 716, o trimite în secret la Roma și o încredințează Papei Grigorie al III-lea. Icoana a fost păstrată în Basilica Sfântul Petru din Roma, vreme de 106 ani.

(w882)

În anul 1429, ca semn de recunoștință față de Moldova, împăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul a oferit domnitorului Alexandru cel Bun trei icoane de mare preț. Una dintre ele, numită Lidianca, înfățișând-o pe Maica Domnului, a fost dăruită Mitropolitului Iosif Mușat și așezată în biserica Sfântul Gheorghe - Mirăuți din Suceava. La jumătatea veacului al 15-lea, acest prețios odor este dus la Mănăstirea Neamț, unde se păstrează până astăzi. Celelalte două icoane, a Sfintei Ana și a Maicii Domnului, au fost oferite Mănăstirilor Bistrița și Agapia.

(w882)

De șase secole, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Lidianca este ocrotitoarea călugărilor de la Neamț. Prin blândețea și iubirea Sa, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu acoperă cu har pe toți cei ce-i care îi cer ajutor, fie că sunt viețuitori ai mănăstirii, fie pelerini. Prezența acestei icoane a întărit credința și a adus mângâiere de-a lungul veacurilor.

Icoana Maicii Domnului Lidianca, o nestemată a ortodoxiei, tronează de secole în inima Mănăstirii Neamț.

Cu o valoare duhovnicească și istorică deosebită, icoana a devenit un simbol al bogatei moșteniri spirituale a acestui loc. Mergeți la Mănăstirea Neamț! În fața Icoanei Preasfintei Fecioare veți trăi o stare de har, ce vă va umple sufletul de pace și de bucurie.

Un documentar realizat de Paula Tăbîrcă

(w882)

Duminică, 8 septembrie, documentarul dedicat icoanei Maicii Domnului Lidianca de la Mănăstirea Neamț, s-a difuzat la ”Universul credinței”. De la ora 7:00, pe TVR 1.

 

 

 

Logo

 
Discover Romania: Mănăstirea Dragomirna

Discover Romania: Mănăstirea Dragomirna

publicat: Luni, 16 Septembrie 2024

„Vederea bisericii este o uimire de bucurie. E înaltă și îngustă ca o cutie de sfinte moaşte şi e unul din cele mai strălucite monumente ale ...

Top 10 filme de Oscar care ne inspiră

Top 10 filme de Oscar care ne inspiră

publicat: Luni, 16 Septembrie 2024

Un film bun ne schimbă ziua și starea. Cine spune, la supărare, că vrea să dispară are nevoie, de fapt, să fie văzut. O poveste - în care se ...

Diabetul, strategii de prevenție

Diabetul, strategii de prevenție

publicat: Luni, 16 Septembrie 2024

Diabetul zaharat a devenit o problemă de sănătate publică de mare amploare în România, afectând aproape 1 din 12 adulți. În 2021, țara noastră ...