loader
Foto

Iașii marilor iubiri - Avedis Hadjian | VIDEO

Avedis Hadjian este un exemplu remarcabil de perseverență și identitate culturală, un strănepot al supraviețuitorilor Genocidului armean din 1915.

 

Născut în Siria și crescut în Argentina, Hadjian a fost format intelectual în Marea Britanie, iar astăzi își desfășoară activitatea între Veneția și diverse colțuri ale lumii, ca jurnalist și scriitor.
.

.
Cercetările sale privind viața armenilor islamizați din estul Turciei reflectă o abordare profundă asupra unei probleme delicate, dar esențiale. Termenul "popor secret" denotă nu doar o identitate uitată, ci și o dramă care se perpetuează în istorie, confirmând astfel că istoria nu este doar o serie de evenimente, ci și o sumă de experiențe umane suferinde.

Un aspect remarcabil al operei lui Hadjian este modul în care acesta reînvie istoria prin cuvinte, demonstrând că, în ciuda încercărilor de a șterge o cultură, memoria colectivă a unui popor are o putere indestructibilă. Citatul lui William Saroyan, care evidențiază forța unității în rândul armenilor, subliniază esența identității culturale. Fiecare întâlnire între armeni devine un act de reziliență și redescoperire a rădăcinilor comune.

Astfel, Avedis Hadjian nu este doar un narator al suferinței, ci și un apărător al speranței, demonstrând că iubirea de patrie și valorile culturale pot dăinui chiar și în fața dispariției iminente. În acest context, Iașii marilor iubiri devin un spațiu de reflecție și revigorare a memoriei, un punct de întâlnire pentru cei ce caută conexiunea între trecut și prezent, între suferință și iubire.

Logo

 
La TVR Sport se dă fluierul de start pentru „Marile meciuri”

Cunoscutul jurnalist sportiv Ionel Stoica, alături de invitaţi din lumea sportului prefaţează, analizează şi, uneori, comentează meciurile ...

„Deceniul ascuns: mărturii din România anilor '80”, în premieră la TVR Cultural

Din 19 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 17:00, seria documentară „Deceniul ascuns” ne propune o analiză a României anilor '80, cu ...

„Omul și timpul”, un nou sezon la TVR Cultural

„Omul și timpul”, un nou sezon la TVR Cultural

publicat: Vineri, 18 Octombrie 2024

Rafael Udrişte, alături de invitatul său, profesorul Ion Scurtu, reputat istoric, propune în deschiderea noului sezon al emisiunii „Omul şi ...