loader
Foto

Ia din tabloul lui Matisse probată în ultimul episod Port Valoare și Splendoare

Cămașa care „coase culturile-ntre ele” ne amintește de vremurile în care miracolele se întâmplau pentru că oamenii credeau în ele. Iuliana Tudor ne-a condus prin povestea iei, pe 27 decembrie, de la 16.00, la TVR 1.  

 

Început în zi de mare sărbătoare pentru români, pe 1 Decembrie, documentarul „Port Valoare și Splendoare” ajunge la ultimul episod în perioada Crăciunului, când tradițiile și întreaga moștenire culturală se manifestă, poate, mai mult ca oricând.

Ați putut afla cum se încheie povestea cămășii tradiționale românești împreună cu Iuliana Tudor, în episodul al cincilea al seriei, difuzat duminică, 27 decembrie, de la 16.00, la TVR 1.

De-a lungul celor patru episoade parcurse până acum, ne-am întărit credința că trecutul face parte din ființa noastră, că purtăm în ADN sufletul acestui popor, din cele mai vechi timpuri. Erau „vremuri în care miracolele se întâmplau pentru că oamenii credeau în ele. Vremuri în care cutumele erau respectate pentru că oamenii făceau diferența între ce se cade și ce se cuvine, între datorie și merit. Nostalgia după cămașa tradițională e nostalgia după acele valori și după acele splendori”, ne spune Camelia Robe, cea care semnează scenariul și regia producției.

(w882)

Străbunicile noastre semănau, secerau, țeseau, coseau inul cu mâinile lor. Făceau în luni de zile ceea ce produc acum mașinăriile în câteva ore. „De aceea ne permitem azi să fim atât de risipitori. Tot acest progres tehnologic ne-a înstrăinat de natură și de valorile ei. Haine de serie, suflete de serie”, sintetizează Iuliana Tudor, ghidul nostru prin istoria iei, unul dintre simbolurile acestui neam. În vechime nu se pierdea nici un petecuț de pânză. Acum se aruncă un camion de haine la fiecare două secunde. Iar cuvântul țăran a devenit vorbă de ocară pentru cel considerat zgârcit și învechit.

Povestea iei românești se încheie acolo unde a început: într-un mic atelier din București, acolo unde mâinile dibace ale Ioanei Corduneanu și ale echipei ei cos lumile între ele. În atelierul Semne cusute, ia care l-a inspirat pe Matisse în tabloul „La Blouse Roumaine” e acum finisată și probată. Ea leagă spiritul grupului care a cusut-o de spiritul pictorului favorit al națiunii franceze. Oglindește frumusețea acestui continent. E veșmântul de sărbătoare al Europei.

(w882)

„Cămașa aceasta coase culturile-ntre ele. Nu va ajunge niciodată în camionul de haine aruncat undeva, oriunde pe planetă. Dimpotrivă, va duce peste secole mărturia acestui loc, acestor suflete”, își încheie Iuliana Tudor călătoria în universul fascinant al sufletului românesc.

Prima producție documentară despre ia românească, seria în cinci episoade „Port Valoare și Splendoare”, ce poartă semnătura Iulianei Tudor, ca prezentator și producător, respectiv a Cameliei Robe, ca scenarist și regizor, își propune să exprime spiritul acestei țări, prin bogăția și semnificația ritualurilor conținute în întreg procesul de realizare a iei.

Filmul „Port Valoare și Splendoare” este o co-producție Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, instituție publică aflată în subordinea Primăriei Municipiului București și Premium Agency, în parteneriat cu Televiziunea Română.

 

Logo

 
Țăst Show – Storceag de cegă și tocăniță de mistreț, la Runcu | VIDEO

Emisiunea "Țăst Show" de la TVR Craiova ne oferă o incursiune delicioasă în gastronomia tradițională românească, cu un episod dedicat ...

Ziua Națională a Vinului: O sărbătoare a tradiției și calității | VIDEO

„Vinul nostru uimitor de bun” este sloganul sub care se va desfășura, în acest an, Ziua Națională a Vinului din Republica Moldova, un eveniment ...

1944, anul de răscruce din istoria Iașului | VIDEO

1944, anul de răscruce din istoria Iașului | VIDEO

publicat: Duminică, 22 Septembrie 2024

Anul 1944 reprezintă un moment crucial în evoluția orașului Iași, un an marcat de devastarea și transformările profunde cauzate de conflagrația ...