loader
Foto

Galerie foto

Horea în grumaz și alte povești ale satului românesc

Duminică, 9 octombrie, de la ora 18:30, urmăriţi o ediţie de colecţie a Drumului lui Leşe, când ne-am reîntâlnit cu horitorii din Lăpuș și cu Paula Seling. Pe TVR 2, TVR HD și TVR+.

 

„Am umblat mult după hori şi-n tot satul am aflat câte un pui de horă. Am umblat prin toate satele, am bătut la toate uşile, am cutreierat dealurile şi şeşurile, am auzit hori de însingurare, de dor, de dragoste, de necaz, horite de femei singure, de femei simple, extraordinare, de bătrâne horitoare, care cunosc leacul plantelor şi cel al sufletului", a început Grigore Leşe emisiunea de duminică.

Horea în grumaz e vie ca focul și aspră ca pământul, neîmpietrită, nemăsurată, are suișuri și coborâșuri: se aprinde, crește, arde și se stinge. Nu știi niciodată când începe și când se gată. „E dincolo de semne și, uneori, dincolo de cuvânt. Sughiț nu-i. Parcă nici cântec. Da ce-i? Plâns? Poate... Haideți să vedem ce e cu horea asta și să-i cunoaștem pe oamenii care nu o lasă să piară”, a mai spus Grigore Leșe.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Despre emisiune

„Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuală, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe.

 

Logo

 
Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Caii nu pot fi înlocuiți peste tot de tricicluri, dar aceasta este o soluție ecologică convenabilă, care pare a fi din ce în ce mai căutată ...

Eforturi comune de susținere a sinistraților

Eforturi comune de susținere a sinistraților

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Eforturile de ajutorare a sinistraților din județul Galați continuă, iar comunitatea se mobilizează pentru a arăta că împreună putem depăși orice ...