Ioana Mușat, medic stomatolog, și-a extins aria profesională, urmând cursuri pentru a deveni p ractician în p rogramare n eurolingvistic ă , TLT, h ipnoz ă ș i coaching . Despre hipnoterapie povestește Ioana în interviul ce urmează.
Ce este hipnoterapia și cui i se potrivește?
Multe persoane vin la hipnoterapeut gândindu-se că transa este o stare alterată, complet diferită de cea naturală de conștiență. Ceea ce, evident, că nu se aplică. O transă ușoară nu este diferită de o stare completă de relaxare. Așadar, hipnoterapia se potrivește oricui dorește să se deconecteze ușor și relaxant de la rutina și vâltoarea în care intră zilnic, conectându-se, astfel la propriul său Sine. Așadar, hipnoterapia este o formă de relaxare.
Cum poți deveni hipnoterapeut?
Procesul este similar cu cel prin care învățăm să fim arhitecți, designeri, lectori, medici: învățare continuă, cursuri de acreditare și perfecționare și lucrul constant cu propria persoană.
Care sunt oamenii imuni la hipnoză?
Pacienții care au avut parte de prea multă programare externă și și-au pierdut legătură cu propria lor persoană pot fi reticenți și ușor rezistenți la procesul de hipnoză, dar nu imuni.
Cum poate fi determinat un om pentru a intra în stare de hipnoză? La ce apelați pentru a induce hipnoza?
Doar cei care doresc să treacă prin proces, vor intra în stare de transă ghidată. Un hipnoterapeut nu ar trebui să determine pacientul să o facă, în special dacă nu se simte în siguranță.
Ideea hipnozei este ca pacientul să regăsească în el propriile resurse și răspunsuri la diferite subiecte de interes, cu susținere blândă din partea terapeutului.
Mediul ambiental, precum și expertiza hipnoterapeutului, alături de nivelul de sugestibilitate al pacientului ajută la inducerea unei transe ușoare și rapide.
În ce măsură poate contribui hipnoza la rezolvarea unor probleme psihologice? Ce fel de probleme psihologice/dependențe pot fi rezolvate prin hipnoză, dat fiind că este o formă de terapie controversată?
Orice terapie își atinge scopul stabilit inițial împreună cu clientul. Oricât de controversată este această terapie, ea va funcționa.
Hipnoza pune la dispoziția pacientului resurse si variante alternative pentru situațiile în care nu se găsesc soluții imediate, precum: consumul abuziv de țigări, obiceiuri vicioase precum rosul unghiilor, insomnii, mâncat compulsiv, atacuri de panica, crize de anxietate… Practic, orice situație din care pacientul decide sa iasă singur poate fi ajutată prin hipnoză.
Care este efectul hipnozei în tratamentele pentru durere?
La fel ca în cazul celor care fac scufundări în apa înghețată sau a celor care pășesc pe cărbuni aprinși, prin hipnoză, pacientul învață să își ofere comenzi înglobate astfel încât să își modifice pragul la care simte durere, în funcție de necesitate.
În ce măsură este prezentă hipnoza în intervențiile stomatologice și cum funcționează ea în asemenea context?
În general, majoritatea pacienților prezintă o frică deosebită pentru un tratament unde nu știu exact ce se întâmplă și unde nu pot să controleze sau să vadă procesul în sine. În cazul tratamentelor stomatologice, hipnoza s-ar aplica pentru decondiționarea unui reflex de vomă exagerat sau pentru a găsi cauza fricii ce ii împiedică pe pacienți să vină la tratament.
Cât de deshisă este societatea românească la tehnici de hipnoză? Care este profilul celor care apelează la tehnici de hipnoză?
Observ cu încântare faptul ca oamenii sunt din ce in ce mai deschiși către a se explora pe ei. Pacienții care apelează la hipnoterapie cu un obiectiv anume prestabilit sunt, de obicei, oamenii care lucrează cu ei și își doresc să fie un exemplu bun pentru cei din jurul lor. Sunt oamenii care, precum un copil, nu lasă frica de necunoscut să îi împiedice să exploreze și să afle ce altceva se găsește dincolo de “granița minții conștiente”.
Ce se întâmplă cu cei hipnotizați după ce ies din starea de hipnoză?
Intră în “aici si acum”. Se întorc în realitatea pe care și-o brodează zilnic, perfect compleți și conștienți de faptul că ei sunt creatorii propriilor lor vieți.
Ce se întâmplă cu oamenii în timpul hipnozei, cum ies din această stare?
Un pacient poate sa iasă oricând dorește din stare. Se poate ridica oricând, poate deschide oricând ochii. Poate alege pentru el ce dorește sa facă mai departe. Ideea hipnozei este să mențină starea de relaxare, contrar dorinței de a se opune unui proces în care singuri au decis să intre.
Puteți pune oamenii să facă lucruri dorite de dumneavoastră în timpul hipnozei despre care să nu își mai amintească când ies din stare?
Personal, nu mi se pare etic să fac asta.
Sugestiile oferite pacientului ar trebui să se rezume la bunăstare, sănătate și putere de învățare. Hipnoza în sine este un proces de învățare. Așa cum un profesor dorește ca elevii săi să își amintească lecția odată plecați din clasă, și hipnoterapeutul își dorește ca pacientul să își amintească tot ceea ce este benefic pentru procesul de dezvoltare și expansiune.
Am aflat despre hipnoterapeuți de petrecere sau de scenă. Care este rolul lor?
Ei stârnesc curiozitatea. Au rolul de a exagera o tehnică, astfel încât să trezească în noi o dorință de a explora necunoscutul. Ne determină să ne punem întrebări : “există sau nu?; ce altceva este posibil?; cum a făcut-o?; oare, pot si eu?”. Hipnoterapeuții de scenă au acces la mase de oameni, au vizibilitate și au prezumția:“it’s just a show”.
Poate face rău hipnoza unor oameni prin activarea unor amintiri dureroase?
Oamenii învață cel mai des și mai rapid, din păcate, din evenimente dureroase. Dacă ești capabil să stai cu durerea ta, susținut de un terapeut, să o retrăiești și să o transformi în învățare, acest fapt nu înseamnă, oare, o ușurare a propriei existențe și ființe?
***
Ioana Mușat este medic stomatolog specialist, cu experiență de 12 ani în stomatologie, absolvent al UMF Carol Davila București. A fondat un centru medical de profil, a coordonat practica unor studenți la medicină și a unor medici rezidenți. Promovează tratamentele complexe realizate în echipă, fiind susținătoare a conceptului de SLOW DENTISTRY în România.
Cursuri recente: endodonție - Master Series 2024; Biennial European Society of Endodontolgy Congress, microchirurgie endodontică fără rezecție apicală - teorie si hands on, Roots International Summit 2023.
Ioana Mușat a urmat și cursuri pentru a deveni practician programare neurolingvistică, TLT, hipnoză și coaching (2022 și 2023).
Este NLP Trainer din 2024.
***
Alese mulțumiri doamnei doctor Ioana Mușat pentru informațiile oferite legate de tehnica hipnozei!
***
Interviu realizat de Maria Grăjdan