loader
Foto

Het Loo, grădinile regale

În secolul al XVII-lea, Wilhelm de Orania şi soţia sa Maria au cumpărat domeniul Het Loo. Pe cele 650 de hectare de parc şi de pădure urma să se creeze o grădină excepţională inspirată din cele baroce care se concepeau la acea vreme în Franţa.

 

Din păcate, în secolul al XIX-lea, grădina regală a fost complet transformată în parc în stil romantic. Abia în 1970, după ce a fost achiziţionată de statul olandez, s-a luat decizia să i se redea aspectul originar. Din 1984, grădina este deschisă pentru public și este o locație aleasă pentru diferite evenimente.

Willem III și Prințesa Maria au considerat grădinile palatului la fel de importante ca palatul în sine pentru că ele puteau scoate în evidență bogăția și importanța familiei.

Sunt singurele grădini reconstruite în stil baroc din Olanda, spații grandioase în care domnește simetria, ce adăpostesc plante neobișnuite aduse din Asia și America de sud, cu fântâni impresionante și statuete cu povești unice.

***

Episodul dedicat grădinilor palatului olandez Het Loo din seria ”Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă” (Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016) se transmite sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 17:30, pe TVR 2.

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri. Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

Foto credit: Palais Het Loo - Herfst-in-de-tuinen/Paleis-het-loo panorama

Logo

 
Românii își decid viitorul și valorile. De ce ar trebui să ieșim la vot la prezidențiale și parlamentare

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare în cadrul Expert Forum, și Elena Calistru, președinta organizației Funky Citizens, explică, pentru TVR, ...

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

publicat: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2024

Rugby-ul are o lungă istorie de succes şi în ţara noastră! În urmă cu 100 de ani, România lua chiar o medalie olimpică, iar de la debutul Cupei ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...