loader
Foto

Haka, o tehnică a eliberării emoțiilor

RECOMANDARI

Haka este un dans, „un concert al corpului” în care diferite părți ale acestuia reprezintă mai multe „instrumente", combinându-se pentru exprimarea curajului, nervozității, bucuriei sau ale altor trăiri. Aflăm despre tainele acestui dans de la Emilian Ene, instructor de haka pentru copii și adulți.

 

Cum poate fi definit acest termen – haka?

Prin haka, întregul corp vorbește, transmite și eliberează emoții. În unele culturi, haka este adesea asociat cu un dans de război, dar haka înseamnă mult mai mult.

La origini, este un strigăt de război tradițional ancestral, dans specific practicat de māori din Noua Zeelandă. Dansul haka de război a fost efectuat inițial de războinici înainte de o bătălie, proclamând puterea și priceperea lor.

Haka este și dansul jucătorilor de la echipa națională de rugby a Noii Zeelande, fapt ce a permis propagarea lui în întreaga lume.

În zilele noastre, haka este practicat pentru amuzament, ca un bun venit pentru oaspeți distinși sau pentru a recunoaște mari realizări, inclusiv pentru eliberarea emoțiilor.

Câte feluri de haka există?

Există mai multe variante de haka, cele mai cunoscute fiind: wakatu, waewae, tutu ngarahu şi peruperu. Ultima dintre ele este haka de război, dansată numai înainte de o bătălie.

Scopul său principal era, în trecut, de a-l invoca pe Zeul Războiului şi a descuraja şi înfricoşa duşmanii. Implica grimase faciale, scosul limbii, holbatul ochilor, ţipete şi sunete vocale, plus mânuirea armelor tradiţionale. O deosebită importanţă era acordată sincronizării perfecte a mişcărilor tuturor participanţilor.

Care este originea mitică a dansului haka?

La maori se spunea că Zeul Soarelui, Tama-nui-te-ra, avea două neveste, pe fecioara verii, Hine-raumati şi pe fecioara iernii, Hine-takurua. Haka îşi are originea în sosirea fecioarei verii, fiind dansat în cinstea acestui personaj mitic.

Este astăzi haka un mijloc de a spune o poveste captivantă?

Maori nu aveau o limbă scrisă și, prin urmare, nu operau cu cuvântul scris. Așadar, haka poate fi considerată o modalitate de a transmite povești despre strămoși și mitologie din generație în generație.

Cum se face simțită povestea haka în rândul copiilor?

Ca instructor haka aduc în mijlocul copiilor, care frecventează cursurile mele, "un spectacol" ce poate presupune acțiuni viguroase ale corpului, cum ar fi pălmuirea mâinilor pe lângă corp și bătăi puternice din picioare. La fel ca și cuvintele scandate, sunt folosite și o varietate de strigăte și mormăieli.

Cuvintele trebuie să fie „răcnite” într-o manieră stacatto pentru a stârni determinarea actorilor – participanți. După cum spun bătrânii maori, „Haka ne dă putere, iar noi trimitem înapoi puterea către haka, pentru ca armonia să fie completă”.

Ce rol are mimica facială în acest dans haka?

Nicio expresie facială nu este întâmplătoare. Ceea ce privitorului necunoscător îi lasă impresia unor strâmbături ciudate, ochi holbaţi excesiv, palme care lovesc coapsele, coatele şi trupul, este de fapt un cod de comunicare foarte elaborat şi deloc întâmplător.

Ce impact au cursurile haka asupra copiilor? La ce îi ajută?

Prin tehnici de dans haka copiii eliberează energii negative, își sporesc starea de bine, se simt liberi.

Cu ce ar putea fi asemănat dansul haka?

Deși la origini este un dans tribal, el seamănă cu o tehnică de karate, numită kata, fiind o formă de expresie a spiritului uman. Un mare maestru al acestui dans, Henare Teowai, a fost întrebat pe patul său de moarte despre arta şi esenţa finală a dansului haka. Slăbit și fără vlagă bătrânul a spus că trupul are nevoie să se exprime, iar haka îi permite acest lucru oricărui om.

Emilian, știu că ești inginer. Cum ai ajuns de la inginerie să practici haka cu copii și ce reprezintă haka pentru tine?

După ce am susținut teza de doctorat în ingineria materialelor, am realizat că cercetarea nu este ce îmi doresc și m-am reorientat, inspirat de o profesie ce a apărut acum 20 de ani, cea de „mediator”. Mi-am dorit să lucrez cu oamenii, să fiu aproape de ei.

Am urmat o școală de coaching, unde am învățat să ascult și să observ omul din fața mea. Am făcut cursuri de dezvoltare emoțională, unde m-am descoperit pe mine și propriile emoții. Am învățat să îmi exprim emoțiile, ceea ce încerc să îi învăț, la rândul meu pe alții, prin tehnica haka.

Emoțiile sunt parte din evoluția și viața noastră și trebuie exprimate pentru o viață sănătoasă!

(w882) Emilian En

***

Emilian Ene este absolvent al Universității Transilvania din Brașov, cu un doctorat în ingineria materialelor la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor în cadrul aceleași universități din Brașov. A absolvit Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Excelenței, obținând diplomă de coach acreditat. Este instructor haka și coautor al seriei de cărți "Aruncă Zarurile în Favoarea Voastră!", axată pe dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor.

***

Credit foto: Emilian Ene

***

Interviu realizat de Maria Grăjdan

 
Despre Iuliana, cu drag...

Despre Iuliana, cu drag...

publicat: Miercuri, 22 Ianuarie 2025

Gânduri frumoase şi vorbe alese merg către vedeta TVR la aniversarea celor 25 de ani de carieră în televiziune. Ultima parte a „Galei Iuliana ...

Eșecul și lecțiile lui: Cum te ajută greșelile să ajungi la succes

Într-o lume obsedată de premii și câștiguri, concentrată pe triumf rapid, uităm să învățăm din greșeli și să avem răbdare cu noi. Asta dacă ...

Programe dedicate Unirii Principatelor Române, la TVR

Programe dedicate Unirii Principatelor Române, la TVR

publicat: Miercuri, 22 Ianuarie 2025

Aniversăm 166 de ani de la Unirea Prin­ci­patelor Române sub conducerea dom­nitorului Alexandru Ioan Cuza. TVR difuzează vineri, 24 ianuarie, ...