loader
Foto

Grigore Leşe: „Știi ce înseamnă să dai sens vieții? Să cânți pe o strună o melodie și în timpul cântatului, să nu schimbi instrumentul!”

RECOMANDARI

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.

 

Fac parte de secole din viaţa satului. Desprinse din vremuri de mult apuse, unele dintre tradiţiile populare româneşti trăiesc şi azi. Mulţi dintre români le-au uitat, dar sunt, poate, la fel de mulţi cei care le iubesc şi doresc să nu le lase să dispară.

În ciuda tăvălugului nivelator al civilizaţiei contemporane, tradiţia rezistă. Evenimente ale vieţii, munca şi căsătoria, credinţe religioase, creştine sau precreştine, dau sens acestor obiceiuri populare româneşti, care continuă să fie parte integrantă a culturii noastre. Tradiţiile româneşti transmit un mesaj liniştitor de continuitate şi stabilitate şi încântă străinii prin autenticitatea lor.

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.

Grigore Leşe, realizatorul și moderatorul emisiunii „Drumul lui Leşe”, de la TVR 3, ne-a povestit despre sensul şi rostul tradiţiilor şi despre cele care s-au păstrat şi respectat în familia sa.

Ce tradiție credeţi că e tipic românească?

Tradiția cu care ne impunem în lume noi – în lume!, vorbesc pentru că am fost în toată lumea, nu vorbesc așa, numai din auzite sau din cărți... Că așa se spune: ce nu vezi cu ochii tăi nu inventa cu gura! – tradiția profundă la români este horitul de unul singur. Cum putem recunoaște un român: când e singur și cu un fluier în mână, știm că e român. Asta este tradiția cea mai profundă și cea mai cea mai sugestivă. Și ce vreau să spun, trebuie să înțelegem ce este tradiția. Este ceva ce a intrat în conștiința omului. A nu se confunda tradiționalul cu popularul și cu folclorul. Mie-mi place să cred că promovez în televiziune tradițiile adevărate, profunde. Adică horitul de unul singur. Nu îmi place să fiu însoțit de instrumente. Horesc. Cine horește horește, cine nu - nu. Până nu vom arăta lumii ce înseamnă horitul acesta, nu ne vom impune în marea cultură universală.

Ce tradiții dăinuie în familie?

Am moștenit de la mama horitul. Eu așa m-am născut pe lume. Eu așa am venit pe lume. Eu nu horesc pentru că am studiat în Academia de Muzică. M-am dus în Academia de Muzică să studiez în academie, să mă pot vedea pe mine, să pot vedea lucrurile adevărate din comunitățile tradiționale. Altfel nu le poți vedea, trebuie să ai o cultură, trebuie să ai experiența departelui. Dacă n-ai experiența departelui, nu te poți vedea pe tine. Când horea mama, răsuna valea. Eu sunt născut în neam de horitori. Când spun hore – la noi la a cânta în Maramureș, în Țara Lăpușului, se zice a hori din grecescul horos – are o trimitere adâncă, nu este la întâmplare, și de horitul ăsta mă țin de când mă știu.

Cu ce tradiții vă identificaţi?

Știți cu ce mă identific eu cel mai bine? Cu felul de a păși pe drum, cu rânduiala și cu rostul lumii. Eu nu-s pe lume la întâmplare, eu nu trăiesc la întâmplare, eu sunt într-un rost și într-o rânduială. Adică, atunci când te duci pe drum și treci pe lângă un om, să știi să îl saluți; când treci printr-o răscruce, să știi face o cruce; când te duci la biserică, să știi ce Evanghelie s-o citit; să dai omenie la părinți. Asta e pentru mine rânduiala.

Primul lucru pe care trebuie să-l facă un om când se scoală e să-și facă patul. Să-și facă patul! Și încă ceva: De cu seară, trebuie să-ți ari câmpul, să poți semăna... Tu trebuie să fii în gândul tău și să-ți aduni gândurile. De cele mai multe ori, în ziua de astăzi, oamenii te scot din gând... Și este foarte greu: vreau să urmăresc ceva și nu mă pot concentra și atunci trebuie să mă adun în mine. Trebuie să mă adun în mine! Gândurile astea, gândurile cele mari, așa se zice, stau în drum ca doi pândari, gândurile cele mici stau în drum ca doi voinici. Trebuie să ai un gând pe lumea asta!

Și ceva în plus: Trebuie să dai sens vieții. Știi ce înseamnă să dai sens vieții? Să cânți pe o strună o melodie și în timpul cântatului, să nu schimbi instrumentul.

Grigore Leşe

(w882)

Din 2006, Grigore Leşe realizează emisiuni la Televiziunea Română, pentru care primește numeroase premii și nominalizări, printre acestea numărându-se şi Marele Premiu al APTR în 2007. Grigore Leşe este realizatorul şi moderatorul emisiunii „Drumul lui Leşe”, pe care telespectatorii o pot urmări sâmbăta, de la ora 21.00, la TVR 3. „Drumul lui Leşe” este un dialog de împăcare și de bucurie. Vin, pe „Drumul lui Leșe”, oameni din domenii diferite: dirijori, horitori, pictori, etnomuzicologi, artiști, manageri, lăutari, care ne arată lumea lor prin aduceri aminte. Viața lor este un drum care merită adus în atenția telespectatorilor.

 
„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...

Despre Iuliana, cu drag...

Despre Iuliana, cu drag...

publicat: Miercuri, 22 Ianuarie 2025

Gânduri frumoase şi vorbe alese merg către vedeta TVR la aniversarea celor 25 de ani de carieră în televiziune. Ultima parte a „Galei Iuliana ...

Eșecul și lecțiile lui: Cum te ajută greșelile să ajungi la succes

Într-o lume obsedată de premii și câștiguri, concentrată pe triumf rapid, uităm să învățăm din greșeli și să avem răbdare cu noi. Asta dacă ...