Graiul din farfuria bănățanului e tare șod. Ceica Maria de la Rudăria, județul Caraș-Severin, ne poftește la masă.
Și cum te uiți cruciș în meniuri când umbli prin țări străine că nici tradus nu știi despre ce îi vorba în farfurie, așa am pățit și noi când ceica Maria a început să înșiruie meniul bănățanului, pornind de la coleșa din cucuruz pripitor, ținut în postava de lemn ca să nu se pâșcăvească mălaiul și amestecată cu colișeriu cel sucit, din care se taie o crișcă care se unge cu pismet, până la jumărăți cu ouă în cigane și curechi acru pe post de salată.
Na, și acum să ne spuneți voi la ce mâncare ne-a poftit ceica Maria și cu ce să începem?
Emisiunea pune în valoare diversitatea dialectelor din zonă și subliniază importanța păstrării și transmiterii lor către generațiile viitoare, în contextul globalizării și uniformizării limbajului.
Descoperiți graiul Banatului cu emisiunea "Cum ne-o fost vorba", în fiecare duminică, de la ora 13.00, la TVR 3!
Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+.
***
Prezintă Dan Liuț
Realizator Veronica Mihoc
Credit foto: capturi din emisiune