Sunt printre cele mai frumoase grădini din lume şi arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ni le prezintă în seria de documentare "Jardins d'ici et d'ailleurs" (Franţa, 2016). În această săptămână vizităm Valsanzibio, grădina botanică din Padova, Grădinile de la Alcazar, Parcul Maria Luisa şi Quinta da Regaleira.
Luni, 11 noiembrie, ora 17:30
Valsanzibio – O grădină închinată Domnului
În inima dealurilor din sudul Padovei şi la 50 de kilometri de Veneţia, domeniul Valsanzibio se întinde pe 8 hectare. Această grădină a fost creată de Luigi Bernini, fratele celebrului sculptor Bernini, la comanda familiei Barbarigo, bogaţi negustori veneţieni din secolul al XVII-lea.
Ea a fost închinată lui Dumnezeu, fiindcă familia a fost cruţată de ciumă în anul 1631. Întregul domeniu este o invitaţie pentru un traseu spiritual.
Marţi, 12 noiembrie, ora 17.30
Grădina botanică din Padova
Situată în nord-estul Italiei în inima regiunii Veneto, grădina din Padova este cea mai veche grădină botanică din lume. Înfiinţată în 1545 de Republica Veneţiană, ea se află la originea ştiinţei botanicii. În ea se găsesc plante aduse din toată lumea, precum şi arbori multiseculari originari din Asia. De la bun început, a fost concepută ca un loc de cercetare a plantelor medicinale, unde veneau să facă studii savanţi din întreaga Europă.
Miercuri, 13 noiembrie, ora 17.30
Grădinile de la Alcazar
Grădinile palatului Alcazar din Sevilia au fost construite începând cu secolul al IX-lea, de o successiune de conducători, atât musulmani cât şi creştini, rezultând un ansamblu heteroclit de o frumuseţe rară.
Joi, 14 noiembrie, ora 17:30
Parcul Maria Luisa
Parcul Maria Luisa a fost amenajat în Sevilia, în apropierea fluviului Guadalquivir, în proximitatea marilor bulevarde ale oraşului vechi. Este un parc cu forme diverse, dar tipic hispanic, unde locuitorii se bucură de răcoare în timpul zilelor caniculare.
Vineri, 15 noiembrie, ora 17:30
Quinta da Regaleira
Situată la 25 kilometri de Lisabona, grădina Quinta da Regaleira a fost înfiinţată la începutul secolului al XX-lea, în oraşul Sintra, unde se refugiau de caniculă vara notabilităţile capitalei.
Carvalio de Monteiro, proprietarul terenului, şi Luigi Manini, arhitect şi scenograf italian, au făcut din vastul parc o uimitoare invitaţie la vis şi imaginar, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO.
***
Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani
Foto: Sintra Parc Portugal - djedj / Pixabay