loader
Foto

Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

 

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Între 28 octombrie și 1 noiembrie urmăriți la TVR Cultural:

Parcul Muskau

Parcul Muskau, creat acum 200 de ani de principele german Hermann von Pückler, reflectă gândirea vizionară a autorului său, unul dintre cei mai mari peisagişti ai secolului al XIX-lea. Domeniul se întinde pe graniţa dintre Germania şi Polonia.

Courances

Pe uriaşul domeniu apa este omniprezentă şi structurează peisajul, iar arborii îi dau atmosfera romantică.

Courances se întinde pe 75 hectare de grădini şi 500 de hectare de terenuri agricole. În secolul al XVI-lea, Come Clausse, proprietarul, a instalat un sistem hidraulic revoluţionar.

În timp ce numeroase alte grădini au rămas “îngheţate” la imaginea lor din trecut, domeniul Courances, locuit şi deschis către modernitate, nu încetează să se reinventeze.

Inverewe

La sfârşitul secolului al XIX-lea, în nord-vestul regiunii Highlands, aristocratul scoţian Osgood Mackenzie a decis să creeze o oază alcătuită din plante exotice pe terenul său măturat de vânturi.

Loch Ewe este un braţ al mării, unde influenţa Gulf Stream a permis adaptarea a numeroase plante din Chile, Nepal şi Africa de Sud. Aceste 25 de hectare pe care cresc legume, păduri şi flori reprezintă o excepţie la această latitudine, apropiată de cea din sudul Groenlandei.

Gravetye

Grădină din sudul Angliei, creată de William Robinson, cel care a inspirat la  sfârşitul secolului al XIX-lea wild garden sau grădina naturală şi sălbatică, în contrast cu cea geometrică şi foarte organizată.

Cu Gravetye a început o nouă artă a grădinilor, în care se amestecă flori de câmp, vegetaţie de pădure, plante cu frunze perene şi plante cu culori aprinse.

Het Loo - Olanda

În secolul al XVII-lea, Wilhelm de Orania şi soţia sa Maria au cumpărat domeniul Het Loo. Pe cele 650 de hectare de parc şi de pădure urma să se creeze o grădină excepţională inspirată din cele baroce care se concepeau la acea vreme în Franţa.

Din păcate, în secolul al XIX-lea, grădina regală a fost complet transformată în parc în stil romantic. Abia în anul 1970, după ce a fost achiziţionată de statul olandez, s-a luat decizia să i se redea aspectul originar. Din 1984, grădina este deschisă pentru public.

Seria de documentare ”Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă” se difuzează de luni până vineri, de la ora 17:30, la TVR Cultural.

Jardins d'ici et d'ailleurs (Franţa, 2016)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

Info: program TVR

Foto: Pixabay free photo_by  IngeGG

 

Logo

 
Masa de sărbători: Salată aperitiv cu pește afumat. Bonus: Rețeta clasică franțuzească de maioneză

Mesele din perioada sărbătorilor încep cu feluri care colorează camera și momentul festiv de care ne bucurăm cu toții. Aperitivul de astăzi este ...

Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Despre libertate și alegerile noastre din 1990 și până astăzi - o dezbatere necesară, la

Duminică, 22 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, antropologul Marian Munteanu, vor ...