„Gin Rummy“, regia Liviu Ciulei, la Teatrul Național de Televiziune

TVR.RO | actualizat: Luni, 04 Iulie 2016
Urmează o săptămână Liviu Ciulei la TVR: spectacolul „Gin Rummy“, de Donald Coburn, preluat de la Teatrul Bulandra, poate fi urmărit din 27 iunie până pe 4 iulie la TVR 2, TVR 3, TVR Moldova, TVR Internațional și online pe TVR+.

Piesa „Gin Rummy“ a fost scrisă în 1976, de Donald Coburn. În 1978 „The Gin Game“ (titlul original al piesei) a fost distinsă cu Premiul Pulitzer, însă premiera oficială a avut loc cu un an înainte, pe Broadway, în regia lui Mike Nichols, cu Jessica Tandy şi Hume Cronyn în distribuţie.

În România, „Gin Rummy“ de Donald Coburn a fost jucat în premieră pe 28 februarie 1980, în regia lui Liviu Ciulei, cu Clody Bertola şi Petre Gheorghiu în rolurile celor doi protagonişti.

(w500) Clody Bert


Foto: Revista Teatrul, 1980

În continuarea demersului de a reașeza pe un loc firesc TEATRUL NAȚIONAL DE TELEVIZIUNE, Casa de Producție TVR vă propune GIN RUMMY, de Donald Coburn.

Spectacol preluat de la Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra".

Premiera 1991

În distribuție: Clody Bertola și Petre Gheorghiu

Costume: Dorin Jurgen

Adaptare TV: Dinu Cernescu

Decorurile și regia: Liviu Ciulei

Redactor: Mihaela Burda

Program de difuzare:

* TVR 2 - luni, 27 iunie, ora 20.10 și luni, 4 iulie, ora 01.10

* TVR 3 -  sâmbată, 2 iulie, ora 20.00 și duminică, 3 iulie, ora 8.00

* TVR Moldova - sâmbată, 2 iulie, ora 16.55

* TVR Internațional - duminică, 3 iulie, ora 18.00 și luni, 4 iulie, ora 9.00

 

***

60 de ani de la „Teatralizarea picturii de teatru”

(w640) Articolul

În iunie, anul acesta, se împlinesc 60 de ani de la apariția în revista „Teatrul” a eseului „Teatralizarea picturii de teatru” scris de Liviu Ciulei. Articolul cu „valoare de manifest” a atras o mulțime de dezbateri.

Ciulei nu numai că justifică “teatralitatea”, dar dă avânt celor mai curajoase formule, încurajează căutările, redă directorului de scenă dreptul de a fi creator, de a inventa, de a interpreta textul dramatic.

„A teatraliza scenografia”, sublinia Ciulei (în numărul din iunie 1956 al revistei „Teatrul” cu un an înainte de apariția televiziunii și a unui nou discurs teatral, Teatrul de Televiziune) “înseamnă a reda realitatea cu imagini specifice artei scenice. Nu arhitectura înghesuită şi minimalizată pe o scenuţă, nu clădiri sau peisaje reproduse cu efort inutil din carton, ci imagini scenice, poetico-dramatice, concretizate în decoruri”.

Cu acest articol, Ciulei redeschide calea școlii regizorale românești, iar el însuși devine conducătorul ideatic al generației sale. (...) „Eram încă student în anul IV la arhitectură şi preocupat şi fascinat de arhitectura de interior şi exterior americană. Am încercat s-o reproduc pe scenă şi primele mele decoruri au avut căutare fiindcă înlocuiau cu o construcţie fermă obişnuitele decoruri din pânză pictată – un fel de verism arhitectural. Formaţia mea de arhitect m-a ajutat în cariera scenografică, dar în acelaşi timp a fost şi un obstacol în căutările mele de a găsi în decor un limbaj specific teatral care să evite imitaţia naturii. Realitatea în Teatru este alta decât cea cotidiană. Este o realitate abstractă, artificială, care doar sugerează Viaţa. Abstracţiunea decorului lasă loc imaginaţiei spectatorului să o completeze cu memoria sa vizuală, cu experienţa sa”. (din volumul CU GÂNDURI ȘI CU IMAGINI, 2009)

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István