Filmul în regia lui Nicu Stan este propunerea TVR 1 pentru seara de sâmbătă, 11 iunie, de la ora 21.10.
„Până nu le dai oamenilor puterea, nu le înţelegi caracterul.” Replica este dată, la un moment dat, de unul dintre personajele imaginate de regizorul Nicu Stan în filmul de aventuri „Un echipaj pentru Singapore” (România, 1982).
Este şi filonul pe care se construieşte acţiunea filmului ce are în distribuţie actori precum Gheorghe Cozorici, Florin Zamfirescu, Victor Rebengiuc, Jean Constantin, Mariana Mihuţ, Gheorghe Visu, Ion Besoiu. Caractere puternice, probate în condiţii excepţionale, întâlnim urmărind filmul românesc de sâmbătă seară. „Un echipaj pentru Singapore” este propunerea TVR 1 pentru 11 iunie, la ora 21.10.
Un comandant de vapor îşi pierde nava şi aproape tot echipajul într-un naufragiu în insulele Caraibe. Reîntors în ţară, are mustrări de conştiinţă şi coşmaruri pentru ce s-a întâmplat. Obţine comanda unei nave comerciale cu destinaţia Singapore, dar pe noul vas este tratat cu neîncredere şi ostilitate. În cele din urmă, trecerea printr-o furtună şi rezolvarea unor probleme care puteau avea un final dramatic – salvarea unui vas avariat, dar şi a încărcăturii propriei nave – îl ajută să câştige încrederea şi respectul oamenilor din subordine.
„În prim plan, comandantul vasului, Gheorghe Cozorici. Cu ajutorul acestui mare actor, ai impresia că regizorul realizează o imagine virtuală în oglindă, un autoportret. Simţi în acest personaj caldură, blândeţe, paternalism şi o inclinaţie spre autoritarism, o iritare ascunsă în umbra unui zâmbet, al unui gest şi al unei atitudini. Dincolo de el, echipajul şi marea, un amestec ciudat de oameni şi elemente ale naturii. Pe care le înfruntă. Pe care le cucereşte prin forţa şi exemplul personal”, scria cineastul Constantin Pivniceru în revista „Cinema”, cu ocazia lansării filmului, în luna mai a anului 1982.
Evoluţia personajelor şi a relaţiilor dintre ele este apreciată de omul de film, care remarcă devenirea comandantului în ochii echipajului său. „’Un echipaj pentru Singapore’ ar trebui să placă şi să convingă în toate mediile sociale şi în toate locurile de muncă, uzină, şantier, şcoală, unitate agricolă, pretutindeni unde mai bântuie, sub o formă sau alta, teama, laşitatea, suspiciunea, dezinteresul, şantajul. Şi asta, pentru că fiecare colectivitate, mai mare sau mai mică, este, în felul ei, un vapor confruntat cu oceanul şi furtuna, un echipaj cu un comandant” (Constantin Pivniceru).