loader
Foto

„Generaţia tânără să vadă şi să ducă mai departe folclorul şi tradiţiile neamului” | VIDEO

Constantin Enceanu felicită Televiziunea Română pentru lansarea TVR Folclor. Interpretul a fost invitatul Iulianei Tudor la tradiţionalul spectacol de televiziune „Cu drag... de Dragobete”, difuzat pe 24 februarie la TVR 1 şi TVR Folclor.

 

Constantin Enceanu este unul dintre cei mai cunoscuți şi apreciaţi interpreți de muzică populară din țara noastră. Născut pe 16 februarie 1964, în Vișina Nouă, județul Olt, artistul a fost atras de muzică încă din copilărie. Încurajat permanent de mama sa, micul Constantin a participat la concursuri și festivaluri încă de pe vremea când era elev. Şi, chiar dacă au fost şi oameni care l-au descurajat, îndrumându-l către profesii mai pragmatice, Constantin Enceanu și-a urmat visul și a devenit un simbol al muzicii populare.

În anul 1991, Constantin Enceanu a avut colaborări cu Televiziunea Română şi apoi câteva înregistrări de piese pentru radio. În aceeași perioadă s-a angajat la Ansamblul Folcloric „Maria Tanase” din Craiova, ca solist vocal. De atunci, cu multă muncă, seriozitate şi consecvenţă, artistul şi-a făcut loc în inimile românilor, astfel că astăzi, la peste 30 de ani de carieră, muzica lui este ascultată de generații întregi de iubitori de folclor.

„De Televiziunea Română se leagă începuturile mele pe drumul cântecului popular; colaborarea cu toţi realizatorii de emisiuni folclorice, din 1991 şi până în prezent, m-a ajutat sa ajung cu cântecul în casele şi în sufletul oamenilor”, spune Constantin Enceanu.

Artistul îşi exprimă entuziasmul privind lansarea postului TVR Folclor, o resursă extraordinară de muzică autentică românească, tradiţii şi obiceiuri: „M-am bucurat văzând în grila de programe acest nou post al Televiziunii Române! Acum pot fi revăzute filmări făcute de adevăraţi profesionişti, cu artişti valoroşi ai noştri, care nu trebuie uitaţi niciodată, iar generaţia tânără să vadă şi să ducă mai departe folclorul şi tradiţiile neamului”.

(w882)

Constantin Enceanu este unul dintre invitaţii speciali ai Iulianei Tudor de sâmbătă seară, la ora 21.00, la „Cu drag... de Dragobete”, alături de alţi mari interpreţi de muzică populară, precum Mioara Velicu, Matilda Pascal Cojocăriţa, Maria Cîrneci, Ionuţ Fulea, dar şi de tineri aspiranţi la o carieră artistică.

Lansat în urmă cu 23 de ani, „Cu drag...de Dragobete” a devenit un program de tradiție în grila TVR 1 și a adus în atenția publicului tineri artiști deveniți în timp marile vedete de azi. Anul acesta, „Cu drag... de Dragobete” se va desfășura sub forma unei întâlniri relaxate între tineri artiști și vedetele consacrate ale folclorului. Telespectatorii se vor bucura să asculte melodii din repertoriul tinerilor artiști, având ca temă dragostea. Totodată, în platou, printre invitaţii Iulianei Tudor vor fi şi nume mari ale folclorului românesc care ne vor povesti obiceiurile, tradițiile românilor legate de dragoste şi ne vor cânta melodii cu această tematică din zona pe care o reprezintă. Înregistrarea spectacolului va putea fi văzută în premieră la TVR Folclor şi TVR 1 chiar pe 24 februarie, de Dragobete.

(w882)

„Melodiile de dragoste ocupă un loc aparte în repertoriul meu, aproximativ 75%. Multe dintre ele inspirate din viaţa cotidiană, au ajuns cu uşurinţă la sufletul oamenilor, devenind şlagare”, mărturiseşte artistul. Aşadar, nu îi va fi greu să aleagă piesele cu care ne va încânta de Dragobete. „Pregătesc două cântece unde dragostea şi iubirea sunt la rang înalt şi ne duc cu gândul la anii tinereţii, atunci când trăieşti dragostea la cele mai înalte cote”, mai dezvăluie el.

Despre tradiţiile de Dragobete păstrate în zona sa natală, Constantin Enceanu nu poate să nu remarce cu tristeţe că, la fel ca peste tot, acestea tind să se piardă. „Din nefericire, văd că obiceiurile, uşor, uşor, încep să dispară... se mai joacă Hora babei Dochia, unde băiatul ei, Dragobetele, încearcă să găsească o fată pe care s-o iubească şi care să-i fie soţie”.

Aşadar, un motiv în plus de bucurie la lansarea TVR Folclor, unde telespectatorii vor regăsi tradiţii uitate, obiceiuri ale micilor şi marilor comunităţi, fragmente inestimabile de suflet românesc. „Succes postului TVR Folclor, felicitări celor care au gândit lansarea unui astfel de canal al Televiziunii Române!”, este urarea pe care Constantin Enceanu o face postului ce păstrează tezaurul de programe dedicate folclorului, tradiţiilor şi patrimoniului naţional.

(w882)

Din 24 februarie, TVR Folclor devine scena românilor, locul în care și tinerii îşi pot face debutul, ca artişti, dar şi unde putem descoperi, alături de mari interpreți şi orchestre consacrate, tinere talente autentice. Lansarea oficială a TVR Folclor se va desfășura în cadrul spectacolului „Cu drag… de Dragobete”, prezentat de Iuliana Tudor, care aduce pe aceeași scenă câteva dintre vocile consacrate ale cântecului popular, vedete autentice și tineri cu voci deosebite.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Ambasadori culturali ai României în lume

Ambasadori culturali ai României în lume

publicat: Joi, 09 Mai 2024

Ediția ”A doua Românie” de joi, 9 mai, vă prilejuiește întâlnirea cu pianistul Cristian Niculescu, directorul Institutului Cultural Român de la ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Interviuri şi informaţii despre Congresul European de Horticultură, în emisiunea

Interviul oferit de prof. Adrian Asănică, decanul Facultății de Horticultură, a fost difuzat pe TVR 2, duminică, 5 mai și poate fi urmărit și ...