loader
Foto

Galerie foto

Frumuseţea lumii, dezvăluită în documentarele 360°-GÉO

De luni până sâmbătă, urmăriţi la TVR 2, TVR HD şi TVR+, cinci documentare realizate de jurnaliştii de la Arte France, care ne vor purta prin Oman, Peru, Moscova, Islanda şi Filipine.

 

Oman, trandafirii din deşert (luni, 19 septembrie, ora 17:00)

În sultanatul Oman, temperatura medie vara în deşert este de 40 de grade la umbră. Se mai răcoreşte puţin doar iarna. Ploaia este o raritate şi nu există râuri şi lacuri naturale. Şi totuşi, datorită unui sistem de canale de irigaţii vechi de 1.500 de ani, deşertul „înfloreşte” în multe locuri. Datorită lui, apa este transportată la kilometri distanţă şi aduce viaţa în deşertul pietrificat. (Oman, les roses du desert, Franţa-Germania, 2007)

SOS delfinii! (marţi, 20 septembrie, 17:00)

În Peru, organizaţia Mundo Azul încearcă să salveze delfinii de distrugerile provocate de pescuitul clandestin. Delfinii din Peru sunt pe cale de dispariţie. Cel puţin 20.000 sunt ucişi clandestin în fiecare an. Carnea lor este vândută pentru consum dar şi pentru a servi ca momeală. (SOS dauphins!, Franţa-Germania 2007)

Circul din Moscova în turneu (joi, 21 septembrie, ora 10:00)

Un spectacol straniu anima viaţa normală şi calmă de pe ţărmul lacului Selig, între Moscova şi Sankt Petesburg: în faţa unui public de bătrânici fascinate,  un grup de tineri execută exerciţii de echilibru pe cilindre, jonglează cu inele şi fac contorsiuni.

Studenţi ai Şcolii de Circ din Moscova, ei vor sta două săptămâni într-o cabană de la ţărmul lacului. Igor Teplov, profesorul lor, organizează un turneu care-i va purta printre satele pierdute al Seligului. (Le cirque de Moscou en balade, Franţa-Germania, 2007)


Islanda-Marea transhumanţă (vineri, 22 septembrie, ora 17:00)

Odată cu debutul lunii septembrie, aurorele boreale luminează nopţile islandeze cu desenele lor magice. Ca la fiecare început de toamnă, islandezii au acum cea mai importantă sărbătoare-rettir-întoarcerea turmelor de oi şi a cailor, care şi-au petrecut ultimele trei-patru luni pe păşunile alpine. Pentru a le aduce înapoi, participă toată comunitatea. (Islande, des montagnes et des moutons, Franţa-Germania 2012)


Filipine, din dragoste pentru un vultur (sâmbătă, 24 septembrie, ora 19:00)

Povestea unei legături insolite dintre om şi vultur. În zori, pe insula Mindanao, Eddie se pregăteşte de plecare în pădurea tropicală. E grăbit, fiindcă are întâlnire cu Kahayag...  o vulturiţă de Filipine.

Cu o anvergură a aripilor de peste doi metri, Spizaetus philippensis este pasărea cea mai maiestuoasă din pădurea pluvială. De 14 ani, Kahayag şi Eddie formează un cuplu atipic: el este asistentul ei veterinar, dar sunt şi prieteni buni. (Philippines, pour l'amour d'un aigle, Franţa-Germania, 2008)


 

Logo

 
Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

Înlocuirea animalelor de tracțiune, o temă de viitor

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Caii nu pot fi înlocuiți peste tot de tricicluri, dar aceasta este o soluție ecologică convenabilă, care pare a fi din ce în ce mai căutată ...