loader
Foto

Frontierele neexplorate ale creierului

RECOMANDARI

O ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră” despre legătura dintre medicină și muzică, metodele de prevenire a bolii cronice de rinichi și descoperirile semnificative pe care le-au făcut cercetătorii români privind activitatea electrică a creierului.

 

Boala cronică de rinichi

Invitat: prof. dr. Mircea Penescu, Șef Clinica de Nefrologie, Spitalul Clinic de Nefrologie "dr. Carol Davila", preşedinte Fundaţia Medicina și Muzica, vicepreședinte Societatea Română de Nefrologie

Invitatul nostru a publicat zeci de lucrări în reviste medicale și a participat la numeroase comunicări și manifestări ştiinţifice naţionale şi internaționale. Este concertmaestru al Orchestrei Medicilor.

(w882)

“Mi-am urmat menirea de a face bine oamenilor. Şi, într-o dimineaţă, m-am trezit cu acest gând, bine înţelenit în cap că trebuie să devin medic. Nu am greşit îmbrăcând pentru o viaţă halatul alb”, spune prof. Penescu.

Potrivit convingerilor sale, educaţia muzicală care provine din copilărie creează profilul psihologic, moral al viitorului medic, şcoala muzicală fiind o şcoală a disciplinei. Vorbim despre boala cronică de rinichi, o suferință a lumii moderne care poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Descoperire a cercetătorilor români: o nouă frontieră a creierului

Invitat: din Canada, prof. dr. Florin Amzică, şef laborator de Neurofiziologie, Universitatea din Montreal

(w882)

“Marea dificultate este să perseverezi în împlinirea viselor tale”, susţine prof. Amzică, canadian de origine română, personalitate a neurofiziologiei international, membru în Orchestra Mondială a Medicilor. Prin strădanii zilnice, cercetează frontierele încă neexplorate ale creierului. Conduce laboratorul de neurofiziologie al Universității din Montreal unde caută să explice mecanismele celulare şi ionice ale creierului în cazuri de comă.

Împreună cu o echipă de cercetători a publicat, în 2013, un studiu prin care anunţa descoperirea unei stări de activitate electrică a creierului necunoscută până atunci, descoperire care poate avea efecte importante asupra criteriilor de stabilire a morţii cerebrale, utilizată în domeniul transplantului, dar şi a cercetării referitoare la pacienţii aflaţi în comă profundă.

Marți, 24 septembrie, de la ora 19:00, revedeți această ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră” la TVR Internațional.

Ediția s-a difuzat în premieră la TVRi în 2 octombrie 2023.

***

Moderator: Ana Maria Ghiur

Jurnalist tv: Lucian Băbeanu

Producător tv: Monica Ancuța

Credit foto: Monica Ancuța

***

Vă reamintim că așteptăm opiniile și sugestiile pe pagina noastră de Facebook.

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+

Foto: 1. Pixabay

 
Vinerea Patimilor  Domnului Iisus Hristos, zi de post negru si rugăciune

Vinerea Mare ne amintește de Patimile Mântuitorului pentru păcatele omenirii, de răstignirea pe Cruce care nu era practicată de evrei, ci de ...

Remix junior: Nicolae Covaci și PHOENIX: trecut, prezent, viitor

Ediție specială  Remix Junior : Ultimul interviu Remix cu Nicolae Covaci / Phoenix merge mai departe: ...

Pătrundem „Secretele istoriei” şi îl cunoaştem pe „Rafael Sanzio, copilul-minune al Renaşterii”

Om, artist, semizeu. Urmărim la TVR Cultural sâmbătă, pe 26 aprilie, de la ora 20.00, un documentar ce înfăţişează personalitatea, parcursul şi ...