Stânci ameţitoare, un râu care sculptează valea, totul înconjurat de o pădure vastă. Iar în centrul acestui peisaj pitoresc ni se dezvăluie castelul Freÿr și grădinile sale fermecate.
Freÿr este o bijuterie renascentistă, un colț unic de natură și o moștenire culturală prețioasă. Castelul și grădinile Freÿr i-au atras pe Ludovic al XIV-lea, pe Stanislas Leszczynski, Marie-Christine, ducesa de Teschen și pe împăratul Naruhito al Japoniei.
Domeniul a fost casă pentru 20 de generații de oameni care au contribuit în timp la înnobilarea sa. Este acum un loc deschis publicului și oricine se poate bucura de șarmul său.
Se află în proprietatea aceleiaşi familii din anul 1410, când Jacques de Beaufort a achiziţionat castelul. Patina timpului nu a șters nimic din farmecul locului.
A fost cât pe ce ca domeniul să fie distrus în timpul Revoluţiei Franceze. A fost cruţat datorită portocalilor săi excepţionali. De atunci, au fost protejaţi de fiecare generaţie de proprietari.
Iazurile, sculpturile, labirinturile, broderia vegetală, aranjamentul portocalilor, straturile florale, întreaga geometrie a grădinilor, peisajul înconjurător - fiecare în parte și toate la un loc invită vizitatorii să viseze și să se bucure de armonia formelor.
***
Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnrilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.
Realizatorii documentarului au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.
Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani
Foto credit: Shutterstock/Aerial view of valley with Freyr castle/ Foto para ti