Versiunea tv a spectacolului FOLIA, SHAKESPEARE & CO este o coproducţie a Televiziunii Române, prin Casa de Producţie, cu Fundaţia Art Production şi Teatrul Metropolis.
Echipa TVR:
Regizor artistic: Andrei Măgălie
Director de imagine: Vlad Tănase
Imagine: Eugen Demetercă, Dragoş Ionescu, Dan Stoian, George Leca. Sunet: Răzvan Niţescu, Valentin Bartolomeu
Montaj: Rodica Rădulescu
Producător: Lucia Constantinescu
Un spectacol de Gigi Căciuleanu
Spectacolul a adus la lumină “spiritul nebun al măscăriciului-savant şi histrionic, comic şi tragic, doct şi impregnat de o permanentă auto-deriziune” cum însuşi creatorul spectacolului spune. Lumea lui Shakespeare este lumea în care nebunia constituie o temă recurentă, Hamlet însuşi jucând, la un moment dat, rolul unui măscărici amar, dând viaţă unui bufon nebun si cinic.
Asistent corepetitor: Lelia Marcu-Vladu
Scenografia: Corina Gramoșteanu
Muzica: Paul Ilea/ Light design: Alin Popa/ Texte: William Shakespeare
DansActori: Rasmina Călbăjos / Relu Dobrin/ Lari Cosmin Giorgescu/ Lucile Julaud/ Ștefan Lupu/ Ioana Macarie/ Ioana Marchidan/ Adrian Nour/ Cristian Osolos/ Arcadie Rusu/ Diana Spiridon
„Ideea acestui spectacol s-a născut încă din vremea în care, proaspăt solist al Operei din București, dansam partitura Bofonului din Lacul Lebedelor. De atunci m-am îndrăgostit de acest spirit nebun al măscăriciului: savant și histrionic, comic și tragic, doct și în același timp impregnat de o permanenta auto-deriziune.
LA FOLIA este inițial un dans din Portugalia și Spania, apărut în Evul Mediu târziu. O temă de bază simplă codificată pentru prima data de Corelli, dând naștere la o piesă binecunoscută și mondialmente recunoscută. Mulți alți compozitori cunoscuți au scris variațiile lor pe această temă întrecându-se în virtuozitate și inventivitate: Scarlati, Vivaldi, Marin Marais...
În cazul acestui spectacol, muzica este total reinventată, variațiile pe tema LA FOLIA fiind compuse de catre tânărul compozitor și om-orchestra: Paul ILEA. În lumea lui Shakespeare nebunia este o temă recurentă. Și nu numai în comedii. În măsura în care el crede că numai masca nebuniei este în măsură să-l protejeze, Hamlet însuși va juca rolul unui măscărici amar, creându-și un personaj de bufon nebun și cinic, care are dreptul de a spune ceea ce nu o poate face altfel" (Gigi Căciuleanu) - (teatrulmetropolis.ro)
***
Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.
Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.