Încep finalele Europenelor de Gimnastică

TVR.RO | actualizat: Luni, 24 Aprilie 2017
Cătălina Ponor, Larisa Iordache, Olivia Cîmpian, Ioana Crișan şi Marian Drăgulescu – în lupta pentru aurul european

Începe lupta pentru medalii la Campionatele Europene de Gimnastică Artistică Petrom, Masculin & Feminin! Vineri, urmărim la TVR 2 şi TVR HD, în direct şi în exclusivitate, concursurile la individual compus masculin (de la ora 13.00) şi feminin (de la ora 17.30). Cele mai importante momente vor fi transmise şi pe TVR 1, în regim de breaking news.

În competiţia feminină, România este reprezentată de două tinere gimnaste - Olivia Cîmpian şi Ioana Crișan, aflate la primul concurs ca senioare. Ele s-au calificat în finală cu totaluri de 50,481 de puncte, respectiv 50,199 de puncte.

(w640) Europene C

Pentru competiţia masculină, care va da campionul european absolut al acestei ediţii, s-au calificat 24 de sportivi, reprezentând 14 ţări. Lider este Oleg Verniaiev, campion olimpic la paralele la JO 2016 şi câştigătorul probei la Campionatul European din 2015. Ucraineanul a adunat în calificări 85,966 de puncte, fiind urmat de armeanul Artur Dalaloyan (85,198) şi de britanicul James Hall (84,473).

14 ţări au calificat câte 2 gimnaşti, maximum permis de regulament, iar 4 ţări – câte un sportiv. România nu are reprezentant.

Finalele pe aparate

Sâmbătă (22 aprilie) şi duminică (23 aprilie), lupta pentru podium ajunge în ultima fază: finalele pe aparate! Bătălia poate fi urmărită, în direct şi în exclusivitate, pe TVR 2 şi TVR HD, de la ora 13.30.

Sâmbătă, băieţii vor intra în cursa pentru medalii la sol, cal şi inele, iar fetele vor concura în finalele de la sărituri şi paralele. Câte opt finalişti pentru fiecare aparat. Speranţele noastre la o medalie sunt legate de Marian Drăgulescu, care în calificări a ocupat locul secund la sol, cu 14,666 puncte, în urma spaniolului Miguel Zapata.

(w640) Europene 2

Duminică, de la ora 13.30, încep finalele masculine la sărituri, paralele şi bară şi cele feminine la bârnă şi sol. România va fi reprezentată şi îi va susţine pe Marian Drăgulescu la sărituri şi pe Cătălina Ponor şi Larisa Iordache la bârnă.

(w640) Larisa Ior

În calificările masculine la sărituri, Drăgulescu a obţinut 14,666 la total, terminând pe prima poziţie, la egalitate cu Igor Radivilov din Ucraina. Cătălina Ponor a obţinut 14.066 la bârnă, în timp ce Larisa Iordache merge în finala de la bârnă după evoluţia notată cu 14.566 - prima notă în concurs.

(w640) Catalina P

De la extaz la agonie, aşa a fost ziua calificărilor pentru România, după schimbarea notei Cătălinei Ponor de la sol şi ratarea finalei. Iniţial, arbitrii au notat exerciţiul Cătălinei cu 13,566, notă care o situa pe poziţia a patra şi care îi asigura calificarea. După revizuirea notei,  sportiva noastră a primit 13,066, ajungând pe poziţia a 10-a, în afara finalei. „Cătălina a greşit, nu a avut o cerinţă în exerciţiu (salt înainte legat de salt cu întorcere 900 grade), dar a greşit şi juriul de apel, care nu a blocat nota dată de arbitrele de la dificultate, invocând smart scoring-ul. Federaţia română de gimnastică nu depune contestaţie considerând corectă decizia de schimbare a notei”, a comentat Monica Bucur, unul dintre reporterii TVR la Europenele de la Cluj.

Marian Drăgulescu poate deveni cel mai medaliat gimnast român, dacă va urca  pe podium şi la sol şi la sărituri. Drăgulescu are 29 de medalii.

La bară masculin, din poziţia de lider pleacă Oliver Hegi, din Elveția. Marcel Nguyen din Germania a terminat pe prima poziție la paralele, grecul Elefterios Petrounias, campionul olimpic, mondial şi european al probei a dominat autoritar calificările la inele, iar maghiarul Krisztian Berki a luat cea mai mare notă la cal cu mânere.

Medaliile care vor intra în posesia campionilor  au fost produse la București, dintr-un aliaj de zinc şi aluminu. Au câte 63 de grame, diametrul de 60 mm şi grosimea de 4. Cele două feţe au grafică 2 D lucioasă şi fundal sablat. În procesul de fabricare s-a folosit vibrofinisare cu bile metalice. Cele mai valoroase, medaliile de aur, sunt placate cu aur de 24 de karate, cu grosime de 8 până la 10 microni, cele de argint, cu nichel lucios, iar cuprul lucios le acoperă pe cele din bronz. Şi medalia de participant este placată cu aur, patinată cu spray incolor cu aspect lucios. Toate medaliile sunt şlefuite manual.

TVR – televiziunea care a reflectat, de-a lungul timpului, marile succese ale sportivilor noştri - produce şi transmite în exclusivitate în România ediţia jubiliară a Campionatelor Europene de Gimnastică Petrom Masculin & Feminin de la Cluj, în calitate de Official Broadcaster.