loader
Foto

Jocurile Olimpice de la Tokyo au ajuns la final

Cea mai aşteptată competiţie sportivă a planetei și-a desemnat ultimii medaliaţi. Finalele de baschet, fotbal, handbal, volei, box, polo, gimnastică ritmică, caiac canoe, atletism şi Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice au fost transmise la TVR.

 

Actualizare: Pentru mai bine de două săptămâni, întreaga lume a fost conectată la cel mai mare eveniment sportiv al planetei. Ceremonia de închidere, transmisă în direct de TVR, a fost impresionantă, chiar dacă din tribune au lipsit spectatorii. În topul medaliilor, Statele Unite sunt pe primul loc, urmate de China și Japonia. Iar România ocupă poziția 46.

După 16 zile în care a ținut aprins spiritul competiției sportive, flacăra olimpică s-a stins, lăsând în urmă speranța în unitate și pace. Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost închise oficial de președintele Comitetului Olimpic Internațional, după o ceremonie plină de culoare și lumină.

Rezultatele complete ale sportivilor români la Jocurile Olimpice sunt disponibile pe site-ul Știrilor TVR.

***

Programul competițiilor ce au fost difuzate sâmbătă și duminică:

Finala la baschet masculin a pus faţă în faţă reprezentativele Franţei şi Statelor Unite. Emil Hossu-Longin ne-a făcut un scurt preambul al partidei pe care a comentat-o sâmbătă dimineaţă, de la ora 5.30, la TVR 1: „Francezii exultă după ce au reuşit, graţie unei palme puse pe minge, să revină în Finală după 21 de ani. ‘Mâna lui Dumnezeu’, ‘E de expus la Luvru’, ‘Saint Nicolas’ - sunt câteva dintre titlurile care au inundat media din Hexagon după capacul lui Batum, echivalent cu o medalie şi cu şansa istorică de a lua aurul olimpic. Americanii au câştigat toate duelurile directe cu francezii la Jocurile Olimpice, din 1948 până în 2012, dar s-au înclinat tocmai la Tokyo, în primul meci din grupă, încheiat cu 76-83. Duelul direct a avut două episoade în meciul decisiv al turneului, în 1948, la Londra, 65-21 pentru americani, şi în 2000, la Sydney, 85-75.”

(w882) Kevin Dura

Fluierul de start pentru finala olimpică a sportului rege s-a auzit tot pe 7 august, de la 14.30, pe Stadionul Internaţional Yokohama, unde echipele Spaniei şi Braziliei au luptat pentru aur. „La fotbal, calificarea Spaniei e firească, atâta timp cât are cel mai valoros lot, evaluat la peste o jumătate de miliard de euro. ‚Furia Roja’ a avut nevoie de prelungiri şi în sferturile de finală, şi în semifinală, pentru a se întoarce în cel mai important meci al Jocurilor Olimpice după 21 de ani. O aşteaptă campioana en-titre, cu Dani Alves căpitan de echipă, cel mai titrat fotbalist din istorie, cu 43 de trofee. Brazilia a obţinut pe teren propriu primul aur olimpic după cea de-a 13-a încercare şi vrea să-l păstreze”, a explicat tot Emil Hossu-Longin. Partida a fost văzută în direct, tot la TVR 1.

Aproape simultan s-a jucat şi finala de handbal masculin, transmisă live în intervalul 15.00-16.30 la TVR 3 şi în reluare la TVR 1, seara, de la ora 21.00. Jurnalistul Ştirilor sportive TVR Dragoş Cojocaru ne-a oferit câteva detalii înainte de întâlnirea dintre naţionalele Franţei şi Danemarcei: „Acelaşi scenariu şi aceeaşi finală ca acum 5 ani, la Rio. Danemarca şi Franţa vor lupta din nou pentru medalia de aur în întrecerea olimpică de handbal masculin. Danemarca, din postura de campioană mondială şi olimpică, porneşte în ultimul act ca favorită, trioul Hansen – Gidsel - Holm a reuşit jumătate din golurile nordicilor şi în finală poate fi din nou arma letală a vikingilor. Franţa a avut un program mai uşor în sferturi faţă de rivala sa, a eliminat Bahrain şi Egipt şi are, teoretic, un plus de prospeţime (danezii au trecut în faza eliminatorie de Norvegia şi Spania). Va fi, cu siguranţă, un supermeci, care nu trebuie ratat, iar duelul Mikkel Hansen - Nikola Karabatic, cei mai valoroşi handbalişti ai lumii, va fi sarea şi piperul acestui regal handbalistic.”​

(w882) handbal da

Tot în acest sfârşit de săptămână am aflat, în direct la TVR 1, şi campionii olimpici la caiac canoe simplu, masculin, 1000m (7 august, ora 5.39), box (7 august, ora 8.00, respectiv 8 august, ora 12.00), maraton masculin (8 august, ora 1.00), handbal feminin (8 august, ora 9.00) şi polo masculin (8 august, ora 10.30). Finalele olimpice la gimnastică ritmică (7 august, ora 9.20), atletism – unde a concurat şi Alexandru Novac, la proba de aruncarea suliţei (7 august, ora 13.35), volei masculin (7 august, ora 16.30) şi volei feminin (8 august, ora 7.30) au fost urmărite la TVR 2.

(w882) finala vol

Duminică, la ora 14.00, spectacolul olimpic s-a încheiat cu Ceremonia de închidere, transmisă în direct la TVR 1, cu comentariul Alinei Alexoi, respectiv în reluare, tot duminică, 8 august, de la 21.10. Programele transmisiunilor TVR din ultimele două zile de Jocuri Olimpice poate fi consultat aici (7 august) şi aici (8 august).

În perioada 23 iulie – 8 august, TVR a oferit telespectatorilor săi cele mai importante competiţii olimpice, în calitate de official broadcaster al Jocurilor Olimpice Tokyo 2020. În continuare, la TVR revin partidele de handbal şi rugby din campionatele interne.

 

foto: olympics.com

Logo

 
Țăst Show – Storceag de cegă și tocăniță de mistreț, la Runcu | VIDEO

Emisiunea "Țăst Show" de la TVR Craiova ne oferă o incursiune delicioasă în gastronomia tradițională românească, cu un episod dedicat ...

Ziua Națională a Vinului: O sărbătoare a tradiției și calității | VIDEO

„Vinul nostru uimitor de bun” este sloganul sub care se va desfășura, în acest an, Ziua Națională a Vinului din Republica Moldova, un eveniment ...

1944, anul de răscruce din istoria Iașului | VIDEO

1944, anul de răscruce din istoria Iașului | VIDEO

publicat: Duminică, 22 Septembrie 2024

Anul 1944 reprezintă un moment crucial în evoluția orașului Iași, un an marcat de devastarea și transformările profunde cauzate de conflagrația ...