loader
Foto

„Noaptea” lui Michelangelo Antonioni

A doua peliculă din „trilogia existențială” a lui Michelangelo Antonioni, are o distribuție de excepție: Jeanne Moreau, Marcello Mastroianni, Monica Vitti. Filmul a fost răsplătit cu Ursul de Aur, la Festivalul de Film de la Berlin (1961), și cu Premiul David di Donatello, pentru cel mai bun regizor.

 

Conspiraţie la Cairo (BOY FROM HEAVEN – Suedia, Franţa, Finlanda – 2022)

Thrillerul ”Conspiraţie la Cairo” (Suedia, Franţa, Finlanda – 2022) regizat de Tarik Saleh a obținut Premiul pentru cel mai bun scenariu, la Festivalul de Film de la Cannes și a fost nominalizat la Premiul Cesar 2023, pentru cel mai bun film străin. Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammad Bakri fac parte din distribuția filmului.

Potrivit sinopsisului, Adam, fiu de pescar, este primul din familia lui care primește o bursă de studii la Universitatea Al-Azhar din Cairo, epicentrul puterii în islamul sunnit. În prima zi a noului an universitar, Marele Imam se prăbușește și moare în fața studenților adunați în curtea moscheii. O serie de evenimente îl aduc pe Adam în mijlocul luptelor înverşunate pentru putere, în care sunt implicate serviciile secrete egiptene. Ajuns să se infiltreze ca spion în cercurile politice de la universitate, Adam este prins între interesele celor mai mari și credința lui reală într-o lume mai bună.

(w882)

Într-un interviu acordat Variety, Tarik Saleh menționa aspectele care ar putea fi considerate delicate în filmul său: ”Cred că ceea ce este mai sensibil decât aspectele religioase ale acestui film este modul în tratez securitatea statului. Pentru că tensiunea dintre securitatea statului și puterea religioasă [în Egipt] este enormă.” Însă preciza că intenția sa a fost să arate adevărul: ”Mă văd ca un regizor care vrea doar să spună povești sincer și cred că dacă adevărul va fi dureros, ceea ce va fi pentru unii oameni – dar asta este mai mult din motive politice decât din motive religioase – atunci așa să fie.”

Tarik Saleh este, de asemenea, cunoscut pentru The Nile Hilton Incident (2017), Walad min al-Janna (2022), Metropia (2009).

* ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 12 ANI (12)

”Conspiraţie la Cairo” se transmite luni, 9 septembrie, de la ora 22, la TVR Cultural.

Foto: captură trailer/ Unifrance

Info: variety.com/2022

***

”În pronunţare” (România, 2018)

Pelicula ”În pronunţare”, regizată de Mihaela Popescu, îi reunește pe Dorotheea Petre, Toma Cuzin, Olimpia Melinte. Filmul are în palmares nominalizări la Premiile Gopo 2019 pentru cea mai bună actriţă (Dorotheea Petre), imagine, machiaj & coafură.

Este o dramă suprarealistă despre un judecător a cărui identitate se fragmentează tot mai mult, între rutina unui serviciu care nu-i oferă nicio satisfacţie şi o căsnicie eşuată. În interiorul protagonistului se dă o luptă permanentă între latura sa instinctuală (personificată de un bărbat pe nume Andi) şi partea sa raţională (întruchipată de o femeie numită K.).

(w882)

„În pronunţare” este debutul în lungmetraj al regizoarei Mihaela Popescu, care semnează şi scenariul. Filmul este, pe scurt, o abordare inedită a unui experiment ambiţios de evadare în fantastic şi în impresionism.

“Filmul renunță la convențiile de reprezentare uzuale și propune o perspectivă filosofică, care pune sub semnul întrebării raportul de putere pe care se bazează actul justiției și modul în care îi vedem pe ceilalți și pe noi înșine. E un film care solicită atenția spectatorului prin detalii, atmosferă și imaginație. Sper ca acest exercițiu să continue și după vizionarea lui.”, declara Mihaela Popescu cu ocazia selectării filmului (citată de Hotnews în 2018).

* ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 15 ANI (15)

Filmul ”În pronunțare” este programat joi, 12 septembrie, de la ora 22:00

Info: hotnews.ro

Foto: www.facebook.com/in.pronuntare.film

***

”Afacerea Est” (România, Lituania, Moldova, 2016)

Comedia neagră „Afacerea Est” a fost regizată de cineastul basarabean Igor Cobileanski. În rolurile principale îi regăsiți pe: Ion Sapdaru, Constantin Puşcasu, Daniel Busuioc.

În 2016, „Afacerea Est” primea, la Tallinn, premiul pentru cel mai bun scenariu și premiul pentru cel mai bun actor - Ion Sapdaru și Constantin Pușcașu. În 2017, a fost nominalizat la Premiile Gopo pentru cea mai bună scenografie - Vali Ighigheanu.

În mod cert nu va exista o continuare „Afacerea Est”, există însă posibilitatea să fie „Afacerea Vest”. Am fost întrebat de multe ori, la majoritatea proiecţiilor cu public, dar de fiecare dată am evitat un răspuns ferm, dar vreau să asigur nişte oameni prieteni mie că se scrie în „Afacerea Vest”, spunea Igor Cobileanski, în 2018, citat de Agerpres.

(w882)

Doi moldoveni - Marian, un intelectual de provincie, şi Petro, un oportunist plin de idei - se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-şi îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica, în timp ce Petro îşi doreşte o macara pe care s-o închirieze. Ei decid să devină parteneri de afaceri şi încep să lucreze la un plan: să vândă un vagon de potcoave. Planurile li se dau peste cap, dar Marian şi Petro nu-şi pierd optimismul şi încearcă alte metode de a se căpătui.

* ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 15 ANI (15)

Filmul ”Afacerea Est” se transmite vineri, 13 septembrie, de la ora 22:00.

***

”Noaptea” (LA NOTTE – Italia, 1961)

Drama „Noaptea”,  a doua peliculă din „trilogia existențială” a lui Michelangelo Antonioni, are o distribuție de excepție: Jeanne Moreau, Marcello Mastroianni, Monica Vitti.

Filmul a fost răsplătit cu Ursul de Aur, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin (1961), și cu Premiul David di Donatello, pentru cel mai bun regizor.

În Milano, Lidia (Jeanne Moreau) face o criză, în timpul unei petreceri date în onoarea soțului ei, Giovanni (Marcello Mastroianni), care tocmai terminase de scris un roman. Năucită de vestea că prietenul ei, Tommaso (Bernhard Wicki), are o boală incurabilă, Lidia începe să rătăcească pe străzi, gândindu-se la mariajul ei. Între timp, Giovanni încearcă să o seducă pe inocenta Valentina (Monica Vitti), notează MUBI.

(w882)

„Ca și în „Aventura”, nu atât situațiile, cât sentimentele, îndoielile și stările dau substanță filmului. Domnul Antonioni le-a dezvoltat cu o îndemânare extraordinară, subtilă și incredibil de intuitivă”, nota, în 1962, Bosley Crowther, în The New York Times.

* ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 12 ANI (12)

Drama „Noaptea” este programată pentru difuzare duminică, 15 septembrie, la ora 20:00.


*Programele TVR pot suferi modificări de ultimă oră.

Logo

 
Discover Romania: Mănăstirea Dragomirna

Discover Romania: Mănăstirea Dragomirna

publicat: Luni, 16 Septembrie 2024

„Vederea bisericii este o uimire de bucurie. E înaltă și îngustă ca o cutie de sfinte moaşte şi e unul din cele mai strălucite monumente ale ...

Top 10 filme de Oscar care ne inspiră

Top 10 filme de Oscar care ne inspiră

publicat: Luni, 16 Septembrie 2024

Un film bun ne schimbă ziua și starea. Cine spune, la supărare, că vrea să dispară are nevoie, de fapt, să fie văzut. O poveste - în care se ...

Diabetul, strategii de prevenție

Diabetul, strategii de prevenție

publicat: Luni, 16 Septembrie 2024

Diabetul zaharat a devenit o problemă de sănătate publică de mare amploare în România, afectând aproape 1 din 12 adulți. În 2021, țara noastră ...