Între 29 iulie și 4 august, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor să urmărească drama „Nunta lui Jenny” (SUA, 2015), filmele românești „Lebensdorf” (2021) și „Un om la locul lui” (2018), precum și un clasic semnat de Federico Fellini - „Il bidone” („Escrocii”, 1955).
Luni, 29 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor drama „Nunta lui Jenny” („Jenny's Wedding, SUA, 2015), regizată de Mary Agnes Donoghue, care aduce în discuție situația persoanelor LGBTQ, respinse de membrii familiei atunci când aceștia află pe cine iubesc. Din distribuție, fac parte nume cunoscute de la Hollywood, precum Katherine Heigl, Alexis Bledel și Tom Wilkinson. Trailer-ul peliculei, aici.
Jenny Farell are, de cinci ani, o relație cu Kitty, pe care familia ei o cunoaște drept colega de apartament a lui Jenny. Când tânăra decide să se căsătorească, familia conservatoare a lui Jenny simte că lumea se prăbușește, nevrând să accepte că ea este îndrăgostită de o femeie. Familia lui Jenny trebuie să facă o alegere: să accepte situația sau să o piardă pe tânără, potrivit sinopsisului.
Publicația britanică „The Guardian” reține că subiectul abordat de regizoarea este de actualitate, actrițele alese în rolurile lui Jenny și Kitty - Katherine Heigl („Anatomia lui Grey”, „Adevărul gol-goluț”, „Viața așa cum e”, „Un pic însărcinată”) și Alexis Bledel („Fetele Gilmore”, „Povestea slujitoarei”) - se bucură de succes în lumea filmului, însă execuția nu este suficient de convingătoare.
Sursă imagine: imdb.com
****
Joi, 1 august, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat „Lebensdorf” (România, 2021), al doilea lungmetraj al regizorului Vali Hotea, la care a lucrat cu Ileana Muntean (scenariu) și Ada Solomon (producătoare).
Ideea lungmetrajului i-a venit când se afla cu cele două la Berlin, vremea era urâtă, iar lui i-a trecut prin minte fraza „I hate Berlin”, care a devenit și titlul de lucru al peliculei, după cum povestește într-un interviu pentru Aarc.ro. Trailer-ul peliculei, aici.
„Cine a trecut prin divorț, știe că este o experiență uneori chiar traumatizantă. Împrumutând poveștii părți din experiența personală, privesc cu ironie tandră acest episod din viața lui Ducu Dobrescu, într-o comedie dulce-amară despre indecizie şi asumarea responsabilității. Mai în glumă, mai în serios, întotdeauna este loc pentru mai rău. Deci, nu încercați așa ceva acasă. Doar la cinema”, explica regizorul Vali Hotea, la lansarea peliculei.
Sursă imagine: Aarc.ro / Vlad Basca
„Ducu Dobrescu (Mimi Brănescu) este un scriitor ce trece prin criza vârstei mijlocii și este în pană de creație. În încercarea de a-și reface viața și de a-și termina noul roman, el pendulează între două țări (România și Germania) și două femei (Andra - soția și Giulia - fosta lui mare iubire). În căutările lui, trece printr-o serie de întâmplări ciudate și amuzante în Berlin, în București și într-un sat ecologic izolat din inima Germaniei, Lebensdorf. Totul, până când în turbionul creat de imaturitatea lui emoțională trebuie, totuși, să ia o decizie. Poate cea mai proastă din viața lui”, potrivit sinopsisului.
****
Vineri, 2 august, de la ora 22.00, TVR Cultural le propune telespectatorilor filmul românesc „Un om la locul lui”, o dramă semnată de Hadrian Marcu, din anul 2018. Trailer-ul filmului este disponibil aici.
În rolurile principale, telespectatorii îi vor vedea pe Bogdan Dumitrache, Ada Galeş, Mădălina Constantin și Adrian Titieni.
Petru (Bogdan Dumitrache) este inginer de foraj într-o companie multinațională - acolo, are o relație cu o femeie căsătorită, Sonia (Mădălina Constantin). În același timp, se pregătește de căsătorie cu iubita sa, Laura (Ada Galeș), cu care așteaptă un copil. Viața îi este dată peste cap atunci când Sonia are un accident și își pierde un picior. Având în vedere că situația este iremediabilă, Petru încearcă să găsească un echilibru imposibil între cele două femei, potrivit sinopsisului.
Sursă imagine: aarc.ro
„În mod instinctiv, oamenii caută afecțiune, dar afecțiunea vine la pachet cu o altă persoană, ceea ce poate face situația complicată. Câteodată, e de preferat singurătatea, dar aceasta nu este o opțiune pe termen lung. Această contradicție creează pentru unii dintre noi o permanentă stare de conflict. Filmul încearcă să redea lupta interioară a unui bărbat și eșecul acestuia de a se înțelege pe sine. Eșecul de a evolua pe plan personal și degradarea cauzată de repetarea inconștientă a greșelilor”, explica regizorul Hadrian Marcu, în 2018, citat de Hotnews.ro.
Sursă imagine: aarc.ro
****
Duminică, 4 august, de la ora 20.00, TVR Cultural a difuzat drama „Escrocii” (Il Bidone, 1955), în regia lui Federico Fellini, unul dintre cele mai puțin cunoscute filme semnate de cineastul italian. Filmul se bucură de o distribuție deosebită: Broderick Crawford - Augusto, Richard Basehart - Picasso, Franco Fabrizi - Roberto, Giulietta Masina - Iris. Trailer-ul peliculei, aici.
„Între legendarele La Strada și Le Notti di Cabiria, Fellini a făcut acest film fascinant și unic, care nu s-a bucurat niciodată de prea multă atenție publică. Il Bidone este o dramă neorealistă cu accente de film polițist, în care Broderick Crawford joacă unul dintre cele mai complexe roluri sub indicațiile lui Fellini: un găinar bătrân care a trăit o viață înșelând țăranii săraci este ajuns din urmă de faptele sale. Fellini creează portretul unui om pus să înfrunte consecințele alegerilor sale din viață, trecând printr-o adevărată tragedie morală”, notează Criterion.
Broderick Crawford. Sursă: imdb.com
Bătrânul găinar Augusto şi mai tinerii săi tovarăşi, Roberto şi Picasso, se ocupă cu mici escrocherii, trăind de pe o zi pe alta, dar visând la un viitor glorios. Victimele lor sunt de obicei oameni simpli şi creduli, pe care trio-ul de escroci îi înşeală, travestiţi în feţe bisericeşti.
Reîntâlnirea lui Augusto cu fiica lui, a cărei copilărie a ratat-o, îi dă acestuia de gândit asupra vieţii sale de până atunci şi îi trezeşte instinctele paterne.
„Il Bidone” a fost nominalizat la Premiul „Leul de Aur” – Festivalul de Film de la Veneţia.
Richard Basehart și Giulietta Masina. Sursă: imdb.com