loader
Foto

Galerie foto

Filme româneşti de festival, la TVR 2

Pe 15 mai, în cadrul seriei „Duminica filmului române”, la TVR 2 puteţi urmări „Felicia înainte de toate”, (Premiile TIFF pentru cea mai bună actriţă şi cel mai bun scenariu) şi „Poziţia copilului” (Ursul de Aur).

 

Felicia înainte de toate (duminică, 15 mai, ora 20:10)

„Pentru prima oară când un film românesc face o incizie în complicatele legături dintre tinerii plecaţi după '90 şi ţara lăsată în urmă”, după cum scria criticul de film Iulia Blaga, drama Felicia înainte de toate este debutul în lungmetraj al regizorului Răzvan Rădulescu (alături de cineasta olandeză Melissa de Raaf).

După vizita anuală la părinți, în București, Felicia (Ozana Oancea) se pregătește să plece înapoi în Olanda, unde trăiește de mulți ani cu băiețelul ei. Dar ziua plecării e, ca întotdeauna, foarte agitată: Felicia începe să-și facă bagajul prea târziu, ciondănelile cu părinții o irită și, cireașa de pe tort, sora ei o anunță că nu va ajunge la timp s-o conducă la aeroport.

În taxiul care le conduce prin traficul aglomerat, tânăra și mama ei își dau seama că va fi imposibil să prindă avionul. La aeroport, în febra căutării unui nou bilet, tensiunile acumulate în cei 19 ani de când Felicia a plecat explodează și Felicia găsește în sfârșit curajul să-și descarce sufletul în fața mamei.

„La acuzaţia că majoritatea filmelor româneşti ambiţioase seamănă între ele, Răzvan Rădulescu a răspuns odată că această impresie e la fel de adevărată cum e aceea că toţi chinezii ar semăna între ei. (...)Filmul co-regizat de Melissa de Raaf şi Rădulescu, Felicia, înainte de toate (un dublu debut), e remarcabil din acest punct de vedere. Nu conţine tururi de forţă coregrafice (de pildă, vreo secvenţă cu, să zicem, zece actori învîrtindu-se în acelaşi timp prin cadru), dar tot coregrafiat se cheamă că e - şi cu mare subtilitate - pînă la cele mai mărunte relaţii ale actorilor cu obiectele de recuzită”, scria criticul de film Andrei Gorzo pentru LiterNet.ro.

Pentru interpretarea sa, Ozanei Oancea i s-a acordat Premiul TIFF pentru cea mai bună actriţă, iar Rădulescu şi de Raaf au câştigat premiul TIFF pentru cel mai bun scenariu; în plus, filmul s-a bucurat şi de opt nominalizări la Premiile GOPO din 2011.


Poziţia copilului-România (duminică, 15 mai, ora 22:30)

Descris ca unul dintre cele mai de succes filme româneşti din ultimii zece ani, Poziţia copilului este al treilea lungmetraj al regizorului  Călin Peter Netzer, după cunoscutele Maria (2003) şi Medalia de onoare (2010).

Filmul prezintă relaţia dintre o mamă posesivă şi fiul său adult, într-o situaţie-limită: un accident mortal de circulaţie produs fără intenţie de băiat. Barbu (Bogdan Dumitrache) riscă între trei şi cincisprezece ani de închisoare. Mama, Cornelia (Luminiţa Gheorghiu), o arhitectă din înalta societate, hotărăşte să intervină şi începe o campanie pentru salvarea fiului.

Filmul reprezintă una dintre puţinele radiografii ale „high-class-ului" românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Scenele „unu la unu” în care evoluează Luminiţa Gheorghiu sunt coloana vertebrală a acestui film – descriu nu doar personajul şi accelerează nu doar trama, ci punctează ipostazele mamei care vrea o cât mai bună, în condiţiile date, poziţie a copilului. Pentru jurnalistul Cristian Tudor Popescu, , Poziţia copilului, „reuşeşte să ne facă personajele când dizgraţioase şi antipatice, când capabile de luciditate cinstită şi omenie”. „Tânărul, bine conturat de Bogdan Dumitrache, evoluează de la o beizadea auto criminală, până la silueta înlăcrimată a unui om care începe să înţeleagă ce-i cu el pe lumea asta. Mama, o femeie de fier, gata să calce în picioare legi şi oameni pentru a-şi scoate odrasla de bani gata basma curată, are momente de disperare sinceră şi autoscopie a singurătăţii care o face să-şi sufoce băiatul – în faţa tatălui copilului spulberat de Audi la 150 km pe oră, din nou un rol scurt, dar memorabil, al lui Adrian Titieni”, adăuga jurnalistul.

Pe lângă marele Urs de Aur şi premiul FIPRESCI de la Berlinala din 2013, Poziţia copilului a mai fost distins cu:  Marele Premiu şi premiul de interpretare feminină la Festivalul de la Namur; Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor din partea UCIN; Premiul Telia la Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm; Marele Premiu şi Premiile pentru regie, scenariu, interpretare feminină, interpretare feminină rol secundar, interpretare masculină rol secundar, montajla Premiile GOPO.

Logo

 
”Călător de meserie”, în județul Mureș

”Călător de meserie”, în județul Mureș

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Călătoriile sunt cel mai bun mod de a ne hrăni sufletul și de a ne extinde orizontul. Acceptați provocarea acestei aventuri care să vă aducă ...

Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.