"Iarba verde de acasă" și "Ochi de urs", în regia lui Stere Gulea - difuzate de TVRi, în simulcast cu TVR 3, sâmbătă și duminică de la ora 23.00.
IARBA VERDE DE ACASĂ – sâmbătă, 2 mai, ora 23.00
"Film de atmosferă în tonalitate liric – dramatică. Integrarea unui tânăr profesor de matematică în realitatea socială şi sentimentală a satului de origine se face cu dificultate, dar în spiritul tradiţional al dragostei pentru locurile natale şi al misionarismului, care a animat atâtea generaţii de dascăli (chiar dacă realităţile rurale contemporane s-au schimbat profund). Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2005, Ed. Fundaţiei Pro)
Distincții:
- 1978 - Trimis pentru selecţie la Festivalul de la Berlin
- 1977 - Premiul ACIN Opera Prima - Stere Gulea
- 1978 - Premiul II la Festivalul filmului cu tema ”Omul, munca, creaţia” de la Lublin
***
România, 1977
Regia: Stere Gulea
Scenariul: Sorin Titel
Cu: Florin Zamfirescu, Ion Caramitru, Ernest Maftei
OCHI DE URS - duminică, 3 mai, ora 23.00
Filmul este o adaptare a nuvelei cu acelaşi titlu de Mihail Sadoveanu.
Un pădurar văduv este fermecat după ce a privit fix în ochii unui urs pe care urma să îl împuşte. Salvarea pare să vină de la un pustnic care îi spune că suferă de boala ochiului de urs şi că lucrurile ar trebui să se îndrepte prin multe rugăciuni şi citire de psalmi.
"Ochi de urs" este „un film polemic, o replică la modalitatea «descriptivă», evidentă în mai toate peliculele inspirate din opera ilustrului prozator moldovean. "Ochi de urs" este o încercare, nu lipsită de reuşite (portretistice, psihologice, de atmosferă), de a pătrunde în universul mitic al pădurii româneşti”. - Călin Căliman ("Istoria filmului românesc, 1897-2000", ed. Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 2000)
Distincții:
- 1983 – Santarem, Portugalia – Premiul pentru cel mai bun actor – Dragoş Pâslaru;
- 1983 – Costineşti – Premiul pentru imagine – Florin Mihăilescu
***
România, 1983
Regia şi scenariul: Stere Gulea
Cu: Dragoş Pâslaru, Sofia Vicoveanca, Daniela Vlădescu, Iosif Stoian, Dorina Lazăr