loader
Foto

„Feţele libertăţii”, o serie de interviuri cu personalități remarcabile, la TVR Cultural | VIDEO

Andrei Pleșu, Gabriela Adameșteanu, Horia Roman Patapievici, Ana Blandiana și Andrei Cornea sunt intelectualii intervievați de jurnalista Nadine Vlădescu, în cadrul seriei de interviuri „Fețele libertății”. Emisiunea este produsă de Ileana Ploscaru Panait.

 

TVR Cultural a difuzat seria de interviuri „Fețele libertății” între 27 februarie și 9 martie, de la miezul nopții. Mai jos, puteți găsi interviurile integrale cu intelectualii români invitați în emisiune.

În 1990, începea un deceniu plin de evenimente contradictorii, care aveau să schimbe nu numai faţa României, ci şi percepţia lumii despre țara noastră.

Televiziunea Română a realizat, în anul 2022, la 33 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, o serie de interviuri cu câteva dintre personalitățile emblematice ale deceniului postdecembrist.

Un text de Ileana Ploscaru Panait

Andrei Pleşu – critic şi istoric de artă, filosof, publicist şi scriitor, diplomat, director al New Europe College


O vârstă christică, dar să nu uităm că a fost ziua Răstignirii’’, remarca primul invitat al acestei serii de interviuri, Andrei Pleşu despre cei 33 de ani scurși de la Revoluție.

Andrei Pleșu - o personalitate de mare anvergură culturală, ce a modelat destinele culturii româneşti imediat după 1989. Un om care şi-a propus atunci, într-un context în care totul putea fi luat de la început, să redefinească instituţii de cultură şi de presă, să iniţieze noi politici culturale, să susţină statutul creatorilor de cultură, în deplină solidaritate cu societatea civilă.

Libertatea e un concept minunat şi riscant’’, spunea el.

Andrei Pleşu, un bon homme cu haz şi fină autoironie, un exeget al istoriei artei care a lucrat sub auspiciile a trei preşedinţi, în epoci ce se redefineau din mers. Mărturiile sale oferite la 33 de ani distanţă de decembrie 1989 ne dezvăluie o analiză pertinentă, piperată cu multe secvenţe întâmplate în spatele cortinei. O reîntâlnire ce face bine în festivismele formale ale celebrării Revoluţiei Române ce au loc în fiecare an.

---

Prima parte a discuției cu Andrei Pleșu:

---

A doua parte a discuției cu Andrei Pleșu:

Gabriela Adameşteanu – scriitoare, jurnalistă şi traducătoare


O personalitate de mare anvergură, Gabriela Adameşteanu este una dintre cele mai reprezentative scriitoare care au activat în Grupul pentru Dialog Social, a fost mulţi ani redactor-şef al Revistei 22, un fanion al presei libere, și, în egală măsură, preşedinta PEN România.

Adunând laolată intelectuali ce au dorit nu doar să-şi facă auzită vocea, ci să determine cu adevărat o schimbare democratică îndelung aşteptată, Grupul pentru Dialog Social şi presa independentă, foarte puternică şi influentă în primii ani după 1989, deschideau un drum ce avea să se dovedească plin de capcane, iluzii, dar şi cu victorii ce aveau să facă unele mutaţii în mentalul colectiv.

Am o anumită doză de vitalitate, un impuls de a merge mai departe, chiar în momente dificile’’ mărturiseşte astăzi Gabriela Adameşteanu, rememorând momentele fierbinţi ce s-au petrecut atunci.

Horia Roman Patapievici – scriitor, filosof şi cercetător

 

Horia Roman Patapievici oferă o analiză riguroasă, cu instrumentele unui cercetător avizat, care poate face o sinteză cuprinzătoare asupra etapei istorice de 33 de ani de la Revoluţie. Intelectualilor care s-au implicat atunci le datorăm libertatea de a lupta cu argumente, într-o societate abia trezită la valorile democraţiei.

Horia Roman Patapievici s-a numărat printre acei tineri entuziaşti care şi-au pus toată energia în acest demers. Nu se sfieşte să fie la fel de acid ca întotdeauna, dar măsura vârstei se face simţită într-o nostalgică introspecţie. Azi, lupa prin care analizează de la distanţă societatea românească măreşte nemilos distorsionările suferite de educație, cultură, societatea civilă, politica actuală și istorie. Radiografia sa nu este deloc comodă, ci alertă şi neliniştitoare.

Revoluţia Română este un exemplu tipic de non-democraţie. În democraţie, schimbarea se face fără a-i anihila pe conducători’’, este de părere H. R. Patapievici.

---

Prima parte a emisiunii cu H.R.Patapievici:

---

Partea a doua a emisiunii cu H.R. Patapievici:

Ana Blandiana – poetă şi militantă anticomunistă, fondatoarea Alianţei Civice şi a Memorialului de la Sighet


Autoare a peste 32 de cărţi de poezie, proză şi memorialistică, traduse în 24 de limbi ale lumii, dar şi a numeroase articole de presă, Ana Blandiana este una dintre cele mai importante voci ale Revoluţiei Române, care a înţeles că trebuie să se implice direct şi responsabil în toate acţiunile politice.

Notorietatea renumelui său literar - este deţinătoarea, printre multe alte distincţii, a Premiului Herder, a Premiului Acerbi pentru poezie, a Premiului Academiei Române, dar şi a Legiunii de Onoare, acordată de Statul Francez pentru meritele deosebite ca scriitoare şi activistă - a fost dublată de o atitudine combatantă faţă de problemele societăţii româneşti postdecembriste.

A fost membră activă a Alianţei Civice, printre fondatorii căreia s-a numărat. A înfiinţat şi Memorialul de la Sighet, întru neuitarea timpurilor sinistre ale comunismului românesc. Astăzi, la 33 de ani distanţă, deşi accentul îl pune din nou pe regăsirea sa ca scriitoare şi om de cultură, Ana Blandiana nu abdică de la principiile ce i-au tutelat viaţa şi activitatea.

Libertatea cuvântului distruge importanţa cuvântului. Abia după 1989 am desoperit acest adevăr”, arăta Ana Blandiana.

---

Prima parte a discuției cu Ana Blandiana:

---

A doua parte a discuției cu Ana Blandiana, mai jos:

 

Andrei Cornea – eseist, critic şi istoric de artă, publicist și filosof


La cei 37 de ani pe care îi împlinea la momentul Revoluţiei din 1989, Andrei Cornea era un observator lucid şi unul dintre intelectualii ce veneau din societatea civilă cu un aport de analiză şi de cunoştinţe ce lipseau în mare măsură acelora care s-au instalat la putere în perioada imediat următoare evenimentelor ce au schimbat drumul României postdecembriste.

La 33 de ani de la Revoluție, societatea românească a evoluat pe un drum care nu întotdeauna a coincis cu speranţele şi planurile de atunci. Şi acum, ca şi atunci, Andrei Cornea îşi exprimă fără menajamente opiniile despre punctul în care se află astăzi societatea.

Românii au prea mult noroc ca să mai aibă nevoie de politicieni buni’’, arăta Andrei Cornea.

---

Prima parte a discuției cu Andrei Cornea:

---

A doua parte a discuției cu Andrei Cornea:

 

Logo

 
Violenţa în familie, pedepsită de lege

Violenţa în familie, pedepsită de lege

publicat: Luni, 25 Noiembrie 2024

Peste 100.000 de fapte de violență domestică au fost sesizate în 2023. În primele 3 luni din acest an, numărul faptelor penale în domeniul ...

Antrenamentul psihologic, în strategia de pregătire a sportivilor

„Sportul are puterea de a schimba lumea”, spunea marele umanist şi lider Nelson Mandela. În ultimii 20 de ani psihologia sportului s-a dezvoltat ...

Rezultate parțiale: Călin Georgescu, pe primul loc în preferințele electoratului

În cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale, candidatul independent Călin Georgescu se situează pe primul loc, cu peste 22,93% din voturi.