Marele Trofeu a fost câștigat de Didi-Ionuț Cojocariu, reprezentant al cântecului din Bucovina.
După serile Festivalului Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc „Mamaia” 2024, primite cu entuziasm de un public numeros de toate vârstele, care a ales să se bucure de întâlnire cu vedetele folclorului românesc și cu talentații concurenți, atât în Piațeta Perla din Mamaia, cât și în fața micului ecran, urmărind evenimentul transmis live la TVR Folclor, „Mamaia Folclor” 2024 și-a desemnat vineri, 30 august, câștigătorii.
Chiar dacă vremea a fost mai capricioasă cu evenimentul reluat după 12 ani, ploaia nu a speriat publicul iubitor de muzică populară, cultură și tradiții autentice, din toate zonele etnofolclorice ale țării.
Spectatorii au rămas alături de Gala Laureaților prezentată de cunoscuta realizatoare TVR Iuliana Tudor și interpretul de muzică populară din Teleorman, Gelu Voicu. Artiștii au fost acompaniați de Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâulețul” a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, condusă de maestrul Cristian Obrejan. Premiile au fost înmânate de membrii juriului concursului și al preseleției.
MARELE TROFEU AL FESTIVALULUI a fost câștigat de Didi-Ionuț Cojocariu (Bucovina), un tânăr de 30 de ani, de profesie economist. Concurentul a interpretat melodiile „Mândră floare-i norocu” - Mina Pâslaru și „Pentru tine Mărioară” - Alexandru Dumbravă.
Secțiunea Soliști vocali:
PREMIUL I - Alexandra Georgiana Pițu (Muntenia). Concurenta a interpretat melodiile „Balada lui Toma Alimoș” - culegere din repertoriul zonal și „Pe ulița car` mi-e drag” - culegere din repertoriul zonal.
PREMIUL al II-lea - Mădălina Avădănei (Moldova). Concurenta a interpretat melodiile „Doină de Cătănie” - culegere din repertoriul zonal, folclorist Alexandru Vasiliu din Tătăruși și „Foaie verde baraboi” - creație bazată pe o colecție de folclor publicată.
PREMIUL al III-lea - Florin Mihalache (Banat). Concurentul a interpretat melodiile „Cucule te văd zburând” - doină din repertoriul lui Iosif Ciocloda și „Peste deal, peste poiene” - cântec din repertoriul Nicoletei Voica.
Secțiunea Soliști instrumentiști:
PREMIUL I - Papuc Viorel (Muntenia) – NAI.
Concurentul a interpretat melodiile „Doina de jale” - piesă din repertoiul Maestrului Gheorghe Zamfir și „Hora Staccato - Grigoraș Dinicu”.
PREMIUL al II-lea - Alexandru Costin Cioiu (Oltenia) – CAVAL
Concurentul a interpretat melodiile „Doina din caval” - Dumitru Zamfira și „Sârba de la Tismana” - Dumitru Zamfira
PREMIUL al III-lea - Alexandru Cristian Sărbușcă (Oltenia) – CLARINET
Concurentul a interpretat melodiile „Doina” – creație bazată pe o colecție de folclor publicată și „Hora și sârba” - creatie bazată pe o colecție de folclor publicată.