loader
Foto

Galerie foto

Fazil Say şi Maria João Pires, în concert la TVR 2

Marţi şi miercuri, de la ora 00:20, urmăriţi recitalurile susţinute de celebrii pianişti în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, din 2015.

 

Marţi, 7 iunie, ora 00:20

Unul dintre cei mai populari pianişti ai momentului, Fazil Say a venit la ediţia din 2015 a Festivalului „George Enescu”, unde a interpretat, pe scena Ateneului Român, lucrări din Ludwig van Beethoven ( „Sonata lunii“, Sonata nr. 32 în do minor op. 111), Frédéric Chopin (4 Nocturne, Sonata Nr. 2 în si bemol minor op. 35) şi Claude Debussy (La Cathedrale engloutie,Menestreli, Urme în zăpadă, Dansul lui Puck din Preludii - Cartea I).

Fazil Say a început să cânte la pian la vârsta de 4 ani, iar prima compoziție a scris-o la 14 ani. Cotidianul Le Figaro spunea despre el că „nu este doar un pianist strălucit, ci cu siguranță va deveni unul dintre marii artiști ai secolul XXI”.

Originar din Turcia, el îşi începe studiile la Conservatorul din Ankara, iar apoi le continuă la Robert-Schumann-Hochschule din Düsseldorf, unde  îi are mentori pe David Levine și Aribert Reimann. În paralel, între anii 1992 și 1995, el studiază şi la Conservatorul din Berlin.

Cariera sa ia avânt odată cu premiul I primit la Young Concert Artists International Auditions, din New York. Fazil Say desfășoară în paralel cariera de pianist de talie mondială și cariera de compozitor. Este interesat de jazz și de improvizație, iar în anul 2000 pune bazele unui cvintet de jazz cu care susține recitaluri la numeroase festivaluri de jazz, precum cele de la Montreux și Istanbul.

Concertul este disponibil online pe TVR+.

Miercuri, 8 iunie, ora 00:20

În 1980, Friederike Latzko şi Richard Duven înfiinţau Kammerorchester der Jungen Deutschen Philharmonie. Ansamblul urma să fie condus democratic doar de studenţii de la Conservator, care îşi propuneau să deţină şi responsabilitatea financiară, fără să aibă un dirijor.

Ansamblul tinerilor muzicieni continuă să crească de-a lungul anilor: organizează un turneu în SUA; îl numesc pe Paavo Järvi Director Artistic şi devine „Orchestra in Residence” a festivalului Internaţional Beethoven din Bonn – o poziţie pe care o va ocupa timp de zece ani, iar în 2008 câştigă premiul special „Deutscher Gründerpreis”, pentru reuşitele antreprenoriale remarcabile.26 de ani mai târziu, ansamblul este cunoscut sub numele de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen (Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Bremen) şi a devenit un simbol al oraşului Bremen, cunoscut în întreaga lume.

Prezentă la ediţia din 2015 a Festivalului Enescu, orchestra a oferit două concerte, dintre care unul a avut-o invitată pe talentata pianistă de origine portugheză Maria João Pires. Concertul a fost format din lucrări compuse de Schubert (Uvertura în Re Major "În stil italian” D 590),  Chopin (Concertul nr.2 pentru pian şi orchestră în fa minor op. 21) şi Haydn (Simfonia nr. 92 în Sol Major H 1/92 "Oxford Symphony“).

Pianista și-a urmat studiile cu profesorul Campos Coelho şi cu Francine Benoit la Conservatorul din Lisabona, pe care l-a absolvit la 16 ani. Studiile postuniversitare le-a făcut în Germania, unde a studiat cu Rösl Schmidt la Munchen şi cu Karl Engel la Hanovra. În 1970, a devenit cunoscută întregii scene muzicale, când a câştigat Concursul bicentenar Beethoven de la Bruxelles.

Deşi la nouă ani deja câştiga cel mai important premiu pentru muzicieni din Portugalia, Maria João Pires mărturiseşte că nu era decisă să urmeze o carieră în acest domeniu. „Nu am decis niciodată nimic. Ca să fiu sinceră, nu mi-a plăcut niciodată să cânt în public. Când sunt pe scenă simt o mare afecțiune și prietenie pentru public. Am senzația că împărtășim, pentru o clipă, muzica. Nu simt că eu sunt într-o parte și publicul în altă parte. Simt că există o comuniune foarte puternică între noi. Însă nu am dorit niciodată să fiu pe scenă. Iubesc muzica și îmi place să cânt.”

Concertul este disponibil online pe TVR+.


***

Despre Concertele Festivalului Internaţional George Enescu

Din primăvara lui 2016, telespectatorii pot (re)vedea ansamblurile de renume care au cântat la Ateneul Român sau Sala Palatului. „Nu ai unde să vezi în altă parte aceste concerte. Sunt orchestre, artiști care sunt vânați de toate televiziunile din străinătate, iar noi îi avem acum, aici”, spune Valentina Băințan, producătorul Concertelor Festivalului Enescu. „Din luna martie 2016, telespectatorii văd rezultatul muncii unei echipe de zeci de oameni, profesioniști ai domeniului, dedicați celui mai mare eveniment cultural din România”, adaugă Valentina Băințan.

Pe parcursul Festivalului, în 2015, Televiziunea Română a acordat un spațiu amplu evenimentului cultural al anului. De la transmisiunile în direct pe TVR 2 și TVR HD, până la concertele difuzate exclusiv online, pe enescu.tvr.ro, românii au putut urmări 48 de concerte. Acestea au fost completate de interviurile neconvenționale și intervențiile realizate de Liana Stanciu, Claudia Spătărescu, Marius Constantinescu și dirijorul Tiberiu Soare. În 2015, au fost 48 de concerte, 22 lucrări de George Enescu, și peste 9000 de minute de transmisiuni în direct.

Logo

 
”Călător de meserie”, în județul Mureș

”Călător de meserie”, în județul Mureș

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Călătoriile sunt cel mai bun mod de a ne hrăni sufletul și de a ne extinde orizontul. Acceptați provocarea acestei aventuri care să vă aducă ...

Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.