loader
Foto

Familia Regală, de Paşte în Republica Moldova, sâmbătă la TVR 1

Pentru prima oară după 73 de ani Familia Regală a României pășește în Catedrala Mitropolitană din Chișinău, pentru a serba Paştele. Un reportaj pe larg, sâmbătă, de la ora 15.00, la “Ora Regelui”, la TVR 1.

 

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În ediţia de sâmbătă veţi afla despre academicieni din România și Republica Moldova care s-au reunit pentru prima oară la reședința Regelui Mihai. Este o unire simbolică a celor mai luminate capete din cele două țări, pe care Familia Regală a reușit să o realizeze la Palatul Elisabeta.

Un alt subiect din emisiune este despre recuperarea memoriei generalului Nicolae Rădescu. La 70 de ani de la căderea ultimului guvern democratic al României, până la Revoluţia din 1989, generalul Nicolae Rădescu a fost comemorat la Cimitirul Bellu din Capitală. Anul 2015 a fost denumit anul recuperării memoriei sale. Generalul Nicolae Rădescu a fost numit de Regele Mihai, la 6 decembrie 1944, prim-ministru al României. Guvernul pe care l-a condus, deși nu a rezistat mult, a rămas cunoscut în istorie ca fiind cel care s-a opus instaurării regimului comunist.

De asemenea, în ediţia de sâmbătă v-am pregătit un interviu în exclusivitate cu Altețele Lor Regale. Principesa Margareta și Principele Radu vorbesc despre Paştele pe care-l vor petrece pentru prima dată în Basarabia, luând parte la sărbătoarea de Înviere la Chişinău.

În cursul serii, Altețele Lor Regale vor participa, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”, la slujba de luare a Luminii Sfinte oficiată de Înalt Preasfinția Sa Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove. De asemenea, în aceeași noapte, Altețele Lor Regale vor participa, la Biserica „Sfinții Petru și Pavel”, la slujba de Înviere oficiată de Înalt Preasfinția Sa Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.

(w882) Principesa

În cursul vizitei la Chișinău, Altețele Lor Regale vor avea întâlniri cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, cu primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, precum și cu președintele Academiei de Științe a Moldovei, academician Gheorghe Duca.

În plus, emisiunea de sâmbătă aduce trei rubrici noi: „Pilde ale istoriei”, „Modă și Etichetă”, ”Bucătărie regală”. În ultima dintre ele aflăm și care este prăjitura preferată a Regelui Mihai.

Agenda emisiunii include informaţii despre ce a făcut Regele Mihai în țară, în luna februarie, și despre cine este cel mai vârstnic voluntar al Casei Regale.

Poate nu ştiaţi, dar Casa Regală are propria linie de ciocolată. După ce și-au legat numele de aceste produse românești, Principesa Moștenitoare și Principele Radu vor susține la studii patru studenți din România și Basarabia.

În final, vom afla şi despre planurile Principelui Nicolae, care ne-a mărturisit, în exclusivitate, că se pregătește nu doar de un turneu ciclist caritabil, ci și de o expediție.

 

Regele Mihai şi Regina Elena, la Chişinău, 31 octombrie 1942

(w882) Regele Mih

(w882) Regele Mih

(w882) Regele Mih

Producător:Lidia Voicu

Realizator: Camelia Csiki

Logo

 
”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Televiziunea Română, premii la Gala Radar de Media

Televiziunea Română, premii la Gala Radar de Media

publicat: Vineri, 22 Noiembrie 2024

În fiecare an, Gala Premiilor Radar de Media celebrează profesioniştii din media prin intermediul voturilor cititorilor publicaţiei. Printre ...

Istorii de bun gust: Marile familii

Istorii de bun gust: Marile familii

publicat: Vineri, 22 Noiembrie 2024

În ultimele sute de ani, câteva familii au condus România. Au fost elita aristocratică a țării. Strămoșii lor bogați, culți, rafinați, școliți ...