Duminică, 15 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, istoric, vor face o analiză a metodelor de represiune staliniste, vor purta un dialog necesar despre alegeri fraudate dar și despre politica pumnului în gură pe care o practica regimul comunist din România, regim instaurat samavolnic după 1945.
Europa centrală și de est a intrat în sfera de influență sovietică în urma negocierilor de pace imediat după terminarea celui de al doilea război mondial. Situația nu era însă deloc simplă.
Dacă în Cehoslovacia, comuniștii nu erau o forță neglijabilă, în România şi Ungaria aceștia aproape că nici nu existau în peisajul politic. În ciuda diferențelor, toate aceste țări au devenit, după război , sateliți ai URSS. Dar cum a început acest proces? A fost un proiect bine pus la punct? Putem vorbi de colonialism stalinist? Dezbaterea este încă deschisă după atâta vreme.
Uniunea Sovietica a încercat să lase impresia că nu și-ar fi dorit să aibă controlul asupra Europei centrale şi de est. Dar ce sa facă dacă toate aceste ţări au vrut de bună voie să intre în sfera ei de influenţă? Câtă ipocrizie!
În realitate, victoria URSS şi a aliaților asupra Germaniei naziste, i-a permis lui Stalin să-şi camufleze politica caolonialistă. Încă din vara anului 1945, Stalin dorea să controleze o parte a Europei şi tocmai de aceea și-a trimis emisarii în unele capitale est europene. Pe Andrei Visinski, procurorul marilor procese politice de la Moscova de la finalul anilor 30, îl va trimite la București şi Sofia, pe Viaceslav Molotov, ministrul afacerilor externe, la Varşovia şi pe Mareșalul Voroșilov, la Budapesta. Sute de consilieri sovietici au invadat cele șase ţări viitoare satelite ale Moscovei, cu sarcina de a consolida pe de o parte propaganda prosovietică şi pe de alta, de a crea noi instituții de represiune. La început, sovieticii au dat impresia că vor să sprijine revenirea în Europa centrală şi de est a regimurilor democratice antebelice, apoi au anihilat orice formă de opoziție, au trimis în exil regi, au inventat instituția „dușmanului poporului”, au arestat pe oricine nu era de acord cu Moscova, au adus samavolnic la putere partidele comuniste, şi a început construcția omului de tip nou: acel om fără identitate, fără conștiință, fără Dumnezeu.
De altfel, şi astăzi trăim pe propria noastră piele aceste metode staliniste folosite de Moscova. Mult mai rafinate, fără îndoială, sprijinite de noile tehnologii, dar în esența tot de metode staliniste vorbim.Așadar, duminică, 15 decembrie, de la ora 17:00, într-o nouă ediţie „Omul şi timpul”, Rafael Udrişte şi invitatul său, istoricul Gheorghe Onișoru ne vor spune cât de real este astăzi pericolul stalinist , chiar dacă însuși creatorul acestui model de guvernare a dispărut în urmă cu 71 de ani.
Urmăriți o nouă ediție a emisiunii "Omul şi timpul", duminică, 15 decembrie, de la ora 17:00.
Producător: Ruxandra Ţuchel
Moderator: Rafael Udrişte