Ce este exproprierea pentru cauză de utilitate publică? Cum putem contesta deciziile din procedură? Care sunt etapele, cine decide cu privire la trecerea unui bun din proprietatea privată în proprietatea publică şi cum se stabileşte valoarea despăgubirii? Răspunsul, în ediţia de joi, 31 octombrie a emisiunii “Oamenii şi legea”.
De la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU este Gabriel MINEA, avocat.
Așa cum prevede legea, transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor din proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice în proprietatea publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale şi în administrarea expropriatorului operează de drept la data emiterii actului administrativ de expropriere de către expropriator, ulterior consemnării sumelor aferente despăgubirii. Contestația asupra deciziei de expropriere nu suspendă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile în cauză.
Despăgubirea se compune din valoarea reală a imobilului şi din prejudiciul cauzat proprietarului sau altor persoane îndreptăţite. La calcularea cuantumului, expertii, precum şi Instanţa vor ţine seama de preţul cu care se vând, în mod obişnuit, imobilele de acelaşi fel în unitatea administrativ-teritorială, la data întocmirii raportului de expertiză, precum şi de daunele aduse proprietarului sau, după caz, altor persoane îndreptăţite, luând în considerare şi dovezile prezentate de aceştia. În procedura exproprierii despăgubirea acordată nu va putea fi mai mică decât cea oferită de expropriator şi nici mai mare decât cea solicitată de expropriat sau de altă persoană interesată.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
Moderator
av. Mihaela OLARU
Echipa redacțională
Raluca AMZĂR
Liliana VĂDUVA
Producător
Mihaela GRECU
Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR