loader

Exerciţiu împotriva uitării - cu Doina Levintza la Nocturne, de la TVR

RECOMANDARI

Luni, 16 noiembrie, Marina Constantinescu a stat de vorbă cu creatorul de decor şi costume Doina Levintza. De la ora 23:35, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Pentru seara de luni, realizatoarea şi moderatoarea Nocturnelor, Marina Constantinescu, ne invită la un exerciţiu împotriva uitării. Urmărind-o pe Doina Levintza, faimosul creator de decor si costume, ai sentimentul că se proiectează o poveste despre istoria Televiziunii Române şi a teatrului românesc. Doina Levintza este invitata Nocturnelor de luni, 2 noiembrie. Emisiunea poate fi urmărită la TVR 1, TVR HD, dar şi pe platforma online TVR+, de la ora 23.35.

(w882)

Pe Doina Levintza o leagă de TVR o sumă de momente-miracol. În acest loc s-a desfăşurat toată tinereţea ei, când încă nu era foarte pasionată de costume, creatoarea venind din zona arhitecturii. O fascinau decorurile, locurile în care se nasc personajele şi tainele lor.

În TVR l-a cunoscut pe primul ei soţ, regizorul Alexandru Bocăneţ. Numele lor se confundă cu divertismentul anilor '70. Şi, tot în TVR, Doina Levintza a învăţat ce înseamnă cultura teatrală. După dispariţia lui Bocăneţ, creatoarea nu a mai putut nicio clipă să fie prezentă în acelaşi spaţiu în care, ani de zile, a iubit, a muncit şi s-a dăruit cu o pasiune nebună. A plecat aşadar din Televiziunea Română şi, deşi Tudor Vornicu o „curta" pentru diverse proiecte, ea nu a revenit aici decât atunci când rana a încetat să mai "sângereze". Întâmplător sau nu, înregistrarea emisiunii cu Doina Levintza a avut loc în Studioul 3 al TVR, numit „Alexandru Bocăneţ".

Doina Levintza îşi aminteşte cu nostalgie că cel mai greu decor din viaţa ei a fost la "Noul locatar", spectacol regizat de Cornel Todea după textul lui Eugen Ionescu. Tot în TVR l-a cunoscut pe Liviu Ciulei şi astfel au început o colaborare şi o prietenie strânsă. De la el a învăţat importanţa documentării şi ştiinţa de a privi scena, „acea bucată de scândură magică".

(w882)

Au urmat întâlniri cu Lucian Pintilie, cu György Harag, care i-au adus enorme satisfacţii profesionale în urma unei munci titanice, fără linişte sau odihnă.

Pentru luni, telespectatorii Nocturnelor vor avea o ediţie romantică, despre vremurile încărcate de experimente care şi-au pus definitiv amprenta pe Televiziunea Română. Va fi o ediţie cu poveşti despre munca din spatele realizării unei emisiuni, a unei piese de teatru sau a unui film, lucruri la care ochiul publicului nu poate ajunge.

(w882)

Doina Levintza încă mai are proiecte şi visuri. Visează la o lume ideală, încărcată de artă şi frumuseţe, visează sa scoată un album foto din colaborările cu Lucian Pintilie şi îşi doreşte ca „urâtul" să nu ne mai scoată de pe traiectoria noastră de fiinţe umane... O ediţie Nocturne de neratat! Luni, 2 noiembrie, de la ora 23.35, emisiunea poate fi urmărită la TVR 1, TVR HD, dar şi pe platforma online TVR+.

(w882)

De peste 14 ani, Nocturne intră în sufletele acelor oameni pentru care speranţa într-o lume mai bună nu a încetat să existe. Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1 şi TVR HD.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile."

Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe TVR+, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook Nocturne.

 

 
Obiceiuri mici pentru o sănătate mentală mai bună în fiecare zi

Cu toții putem citi cărți de dezvoltare personală sau asculta speakeri motivaționali ce dezbat tema stării de bine în încercarea de a afla mai ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

„Legendele marelui ecran”, o serie documentară plină de strălucire, la TVR Cultural

Renumiţi critici de film britanici comentează şi reconstituie carierele şi impactul pe care monştri sacri ai cinematografiei din ultimii 90 de ...