loader
Foto

Exclusiv la TVR 1: „Berlin. Gara speranţei” – documentar producţie Ucraina, 2022

Filmul spune poveştile impresionante ale refugiaţilor ucraineni sosiţi în principala gară din Berlin – Hauptbahnhof, devenită în ultimele luni o gară a speranţei. Joi, 10 noiembrie, ora 22.00, la TVR1.

 

„Berlin. Gara speranţei” („HopeBahnhof. Berlin” / „Вокзал надії”, Ucraina, 2022) este cel de-al doilea documentar din seria de patru filme realizate de Organizaţia Producătorilor Ucraineni (OUP) programate de TVR 1 în această lună.

Producţia îi are în centru pe refugiaţii ucraineni şi pe voluntarii europeni, uniţi în faţa războiului. Documentarul „Berlin. Gara speranţei” poate fi văzut în exclusivitate la TVR 1 joi, 10 noiembrie, de la ora 22.00.

(w882)

„Milă, răbdare, comuniune... Unii, îngroziți, scapă de iad, alții, ascunzându-și lacrimile, îi întâlnesc la Gara Principală din Berlin”, spune Alla Lipovetskaya, co-fondatorul OUP. „Când e război și ești speriat, este important să vezi în apropiere oameni cu suflet mare care te înțeleg, dincolo de cuvinte. Care te ajută chiar dacă te văd pentru prima oară și îți împărtășesc durerea, pentru că simt compasiune. Atunci înțelegi că lumea este plină de iubire și binele va învinge cu siguranță”, mai spune ea.

(w882)

Gara oricărui oraș este o ușă către o nouă viață, dar de data aceasta, pentru majoritatea ucrainenilor, lucrurile stau literalmente aşa. Povestea refugiaților ucraineni din Europa o spune documentarul „Berlin. Gara speranţei”, difuzat joi seară la TVR 1. Filmul explorează profunzimile umanismului, pe care le descoperim în sinea noastră, uneori fără să ne așteptăm: sacrificiu de sine, recunoștință și rezistență.

(w882)

Patru poveşti, toate încărcate de dramatism. De exemplu, o femeie a scăpat dintr-o zonă de război cu mașina, împreună cu cele două fiice și doi prieteni. Un tanc rusesc i-a ieșit în cale, îndreptându-se spre mașină. Ea a strigat „Jos!”, dar nu toată lumea a reușit să facă acest lucru suficient de repede...

(w882)

De cealaltă parte, aflăm povestea unui judecător german care, după ce s-a uitat acasă la televizor, s-a ridicat și a plecat la gară, să facă voluntariat. De atunci, merge acolo în fiecare zi, ca la un al doilea serviciu. De ce? Ce declic s-a produs în el?

(w882)

Necazurile mari îi ajută pe oameni să se descopere. Filmul este tocmai despre aceste revelații, ce scot în evidenţă cea mai bună latură a naturii umane, idealurile de umanitate. Iar personajul principal al filmului, care leagă toate aceste povești, este gara principală din Berlin.

Produse de Organizaţia Producătorilor Ucraineni (OUP), creată în martie 2022, imediat după începerea războiului, documentarele pe care TVR 1 le difuzează în premieră în serile de joi din această perioadă ne arată şi un altfel de răspuns al Ucrainei faţă de invazia rusă în ţara vecină. Organizaţia Producătorilor Ucraineni şi-a propus să creeze proiecte documentare și de ficțiune despre agresiunea militară rusă în Ucraina, să sprijine profesioniștii din cinema în aceste vremuri grele și, prin intermediul acestora, să spună lumii povești personale într-un mod direct.

(w882)

Echipa de realizare a documentarului:

Regia: Natalia Miroshnichenko, Yana Fedosenko

Regia de montaj: Mikael Torgomyan

Scenariul: Nina Shulika

Cameraman: Richard Marx

Sunet: Michael Kruger

Producători de creaţie: Valery Korsunsky, Olexiy Udovitsky

Producători generali: Alla Lipovetska, Marina Kvasova, OUP

Logo

 
Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Cel mai dureros e când oamenii te trag de mână și spun „Haideți să vă arătăm.... că nu mai avem nimic!”

O rupere de nori fără precedent aducea, în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, urgia în satele din județele Galați și Vaslui. După ce au căzut ...

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

Medici care schimbă lumea

Medici care schimbă lumea

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care ...