loader
Foto

Galerie foto

Eveniment TVRi: Taberele ARC 2024

Munţi, păduri, râuri, mânăstiri, muzee, cântece şi dansuri, dar mai ales oameni primitori, comuniune, emoţie. Toate acestea devin amintiri de nepreţuit pentru elevii şi tinerii români din afara granițelor țării, care participă la programul guvernamental de tabere ARC, dedicat lor.

 

În această vară, 7000 de participanți din 20 de țări au avut ocazia să descopere, unii pentru prima dată, frumusețea și diversitatea României şi să cunoască mai bine ţara părinţilor şi bunicilor lor.

Cea de a XV-a ediție a Programului de Tabere „ARC”, organizată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și cu sprijinul Direcțiilor Județene pentru Tineret și Sport și al Patriarhiei Române a fost cea mai mare din istoria acestui program.

De-a lungul celor nouă săptămâni de tabără, peste 200 de profesori și 70 de voluntari au desfășurat cu copiii ateliere de limbă română, istorie, geografie și creație, activități sportive și excursii la principalele obiective turistice și culturale din cele 7 județe în care au fost organizate aceste tabere, respectiv Botoșani, Buzău, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Neamț, Prahova și Vrancea.

(w882)

Printre participanţii la aceste tabere s-au numărat şi 3200 de copii din Ucraina. Aceştia au apreciat în mod deosebit atmosfera calmă, liniştea şi cele câteva zile petrecute departe de problemele provocate de război.

„Aflându-se aici, copiii cam lasă deoparte grijile. Trecând graniţa, ştiti ce mi-au spus? Doamna profesoară, noi aici suntem în altă lume. Nu ne vine să credem că nu auzim sirenele, avem electricitate sau altceva.” – ne-a mărturisit Victoria Costinaş, coordonatoarea Ansamblului etnofolcloric „Izvoraşul” din Ropcea.

(w882)

Festivitatea de închidere a programului de tabere ARC din acest an a avut loc la Poiana Pinului, în judeţul Buzău, iar ansamblurile de copii din Republica Moldova şi Ucraina au asigurat programul artistic, prin care au pus în valoare costumul popular autentic și folclorul românesc.

(w882)

“Acest program de Tabere ARC a început iniţial în două locaţii şi cu câteva sute de copii, ajungând astăzi, la cea de-a 15 ediţie să reunească în cele 7 locaţii aproximativ 7000 de participanţi. Este cea mai mare ediţie de până acum. [...] Depunem toate eforturile pentru ca aceşti copii să îşi păstreze identitatea românească.” – a declarat Lavinia Arnăutu – Director cu atribuţii de Secretar de Stat al Departamentului pentru românii de pretutindeni.

(w882)

Chiar dacă pentru aceşti copii România nu înseamna neapărat „acasă”, aceste tabere le pot stimula sentimentul de apartenenţă şi îi pot face să se simtă pentru câteva zile „ca acasă”. Aşa se explică faptul că numărul participanţilor este în continuă creştere, iar ediţia din acest an a Programului de Tabere „ARC” a fost una a recordurilor.

Aflaţi detalii în emisiunea Eveniment TVR Internaţional, difuzată duminică, 8 septembrie 2024, la ora 18.50, la TVRi și luni, 9 septembrie, de la ora 15, la TVR Moldova.

(w882)

 

 

 

Logo

 
Andreea Răsuceanu:

Invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion", sâmbătă, 28 decembrie, de la ora 10:00, este Andreea Răsuceanu – scriitoare și critic ...

Creștere fulminantă a cazurilor de tuse convulsivă în România, în 2024. De ce sunt atât de mulți copii afectați și cum poate fi prevenită boala

Cu patru decese la sugari și peste 2.000 de îmbolnăviri până la finalul lunii octombrie, față de 16 cazuri în tot anul 2023, infectările cu tuse ...

Dana Rogoz, întoarcere în timp până la epoca Minisong şi prima apariţie la TVR

Luni, 23 decembrie, de la ora 21:00, în „Reţeaua de Idoli” este invitată o actriţă, regizoare și prezentatoare TV pe care o cunoaşte multă lume. ...