loader
Foto

Gigi Căciuleanu, omul-dans

Duminică, 15 ianuarie, de la ora 18:25, TVRi ne-a dat întâlnire cu Gigi Căciuleanu, coregraf român stabilit la Paris, celebru pentru stilul de mișcare unic „stilul Gigi”.

 

A fost întrebat care-i sunt rădăcinile și a spus că umblă cu rădăcinile în valiză iar pe pașaportul lui scrie român.

Stabilit la Paris în anii ’70, este celebru pentru stilul de mișcare unic - „stilul Gigi, imposibil de încadrat” - dobândit în anii de formare alături de profesoara și partenera sa de scenă Miriam Răducanu.

Bogdana Pascal şi Mihai Covrig ne-au propus un dialog realizat în Parisul lui Gigi, acolo de unde a devenit cunoscut întregii lumi, câștigându-și statutul de coregraf internațional, adorat de celebra balerină Maia Plisețkaia și apreciat de Pina Bausch.

(w882) gigi caciu

Gigi Căciuleanu încă nu s-a oprit din a făuri mișcare, pe care coregraful, sau mai bine zis „metaforeograful” - cum se autointitulează, o împletește cu poezie, desen, geometrie și, bineînțeles, magie.

Vă invităm să pătrundeți în universul creator al lui Gigi Căciuleanu și să-l descoperiți pe artist la timpul prezent, așa cum singur mărturisește: „nu țin pasul cu vremurile, ci cu vremea”.

Gigi Căciuleanu - dansator, coregraf, pedagog cu vocație, conducător de companii reputate este o voce originală și profundă a dansului contemporan. Un destin artistic de excepție, modelat de întâlniri cu personaje ilustre: Miriam Răducanu, Pina Bausch, Rosella Hightower, Pierre Cardin, Jean Michel Jarre, Murray Louis, Maina Gielgud, Maia Plisețkaia. Protagonist și creator al unor capodopere scenice, unde sunt împreună cercul ridicat la pătrat, focul vulcanilor, briza primăverii, zborul mut al îngerilor.

Teluric și celest, senzual și spiritual, Gigi Căciuleanu este un virtuos al formei și al ideii prin dans. În cartea Miroirs 44 de poeme și 28 de desene ne dezvăluie o față tainică a artistului.

Dansează pe foaia albă cu aceeași grație ca pe scenă, compunând un - "chip cioplit din frânturi de viață, din frânturi de corp, din zdrențe de vis, din picături de hău" (Ludmila Patlanjoglu).

(w882) gigi caciu

Logo

 
Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

Medici care schimbă lumea

Medici care schimbă lumea

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care ...

Cult@rt: Festivalul Internaţional de Teatru Transilvania

Cult@rt: Festivalul Internaţional de Teatru Transilvania

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Evenimentul cultural va avea loc între 3 şi 6 octombrie 2024, oferind o celebrare impresionantă a artei în toate formele sale. La prima sa ...