Parade militare, spectacolul folcloric Noi suntem români, ediţii speciale ale emisiunilor îndrăgite – sunt câteva dintre programele pregătite de TVR 1 pentru Ziua Naţională a României.
Milioane de români vor urmări, pe 1 Decembrie, manifestările dedicate Aniversării Zilei Naţionale a României. Ca în fiecare an, Televiziunea Română este partener oficial al evenimentelor şi va transmite integral parada militară de la Arcul de Triumf din Capitală şi ceremoniile de la Alba Iulia şi Buzău, cu ajutorul celor peste 30 de camere de filmare şi 3 care HD de reportaj. Peste 100 de profesionişti ai TVR sunt implicaţi în realizarea transmisiunilor directe de la Bucureşti şi din ţară. TVR oferă spre difuzare imaginile în direct şi celorlalte posturi de televiziune.
La TVR 1, ziua de 1 Decembrie va fi sub genericul #eusuntromania, pentru că fiecare dintre noi suntem o parte din această ţară. În cadrul Ediţiei Speciale de la ora 9.00 aflăm de la românii din ţară şi din străinătate ce îi motivează şi le dă energia de a continua, ce îi face să spere într-un viitor mai bun. Tot atunci, facem un tur de ţară, să vedem ce au pregătit unităţile militare: Parada militară de la Bucureşti, de la Alba Iulia, Buzău – unde va defila cea mai mare divizie din România, Divizia 2 Infanterie Getica, Iaşi, Timişoara, Craiova, Cluj-Napoca.
De la ora 10.30, telespectatorii TVR 1 văd în direct, în format high definition, parada de la Bucureşti, comentată de Adelin Petrişor şi colonelul Constantin Spânu, devenit partener de microfon cu tradiţie al reporterului TVR în transmisiunile de 1 Decembrie. Urmărim apoi manifestările de la Buzău, iar de la ora 13.00 Aniversarea Zilei Naţionale a României continuă cu difuzarea în direct a paradei militare de la Alba Iulia, comentată de Mihai Rădulescu şi invitaţii săi.
De la 14.30, Dite Dinesz ne poartă pe cărări nebătute, într-o ediţie specială Izolaţi în România. Telespectatorii TVR 1 privesc şi apoi vor să ajute. Iarna a venit şi cu greu se mai poate ajunge în cătunele izolate de la graniţa României cu Ucraina. Pe 1 Decembrie, Dite Dinesz şi echipa ei surprind, pe lângă oamenii locului, şi un grup de voluntari, membri ai unor asociaţii ecvestre din Vatra Dornei şi Satu Mare, care au decis să urce cu caii pentru a duce alimente şi pentru a tăia lemne pentru cei bătrâni.
Gheorghiţa Nicolae ne propune, la ora 15.00, o întâlnire cu mari interpreţi ai folclorului românesc, într-o pledoarie pentru cântecul, jocul, graiul şi portul popular. Gheorghe Roşoga, Laura Lavric, Gheorghe Turda, Ioan Berci şi Sava Negrean Brudaşcu, alături de Ansamblulul Artistic Profesionist „Mureşul” din Tg. Mureş şi alţi artişti consacraţi, dar şi de copii ai acestora, sărbătoresc „Ziua Romaniei, ziua bucuriei”, într-o ediţie specială Tezaur folcloric.
La Politică şi delicateţuri, de la ora 16.00, Mircea Dinescu şi Theodor Paleologu împart, din „patriotism culinar”, o strachină de iahnie de fasole. „Ştiu cum găteşte Dinescu de 40 de ani, abia aşteptam să mănânc din iahnie”, mărturiseşte musafirul, prieten vechi al poetului.
La ora 17.00 (şi de la 18.10, partea a doua) avem întâlnire cu Iuliana Tudor, la Sala Transilvania din Sibiu, unde se desfăşoară spectacolul extraordinar Noi suntem români, dedicat zilei de 1 Decembrie. „Junii Sibiului”, Trupa K1, Paula Seling, Nicolae Furdui Iancu, Grupul „Crai Nou”, actorii Vlad Rădescu, Sorin Francu şi alţi artişti, alături de gazda evenimentului, sunt „Toţi K1 pentru România”. Iuliana Tudor ne propune „o călătorie prin istoria României, o rememorare a câtorva momente esenţiale care i-au unit pe români”.
De la 19.15, Cristi Tabără ne invită într-un loc fabulos, Exclusiv în România: Muzeul Recordurilor Româneşti. Ce are atât de special acest loc? Nu mai puţin de cinci colecţii care sunt recorduri mondiale, cetificate Guiness Book. Printre acestea, colecţiile de trivete şi fiare de călcat. Ce sunt trivetele – aflăm urmărind ediţia specială a emisiunii. Pe lângă acestea, muzeul deţine alte 35 de colecţii mai mici, precum şi cea mai mare colecţie filatelică din România. Proprietarul muzeului, arhitectul Ion Chirescu, ne va povesti ce înseamnă să fii colecţionar, dar şi care este istoria acestui loc absolut incredibil.
Marian Voicu ne propune, începând din 1 Decembrie, să retrăim 30 de ani în 30 de episoade. Înainte de „Telejurnal”, la 19.55, e programată zilnic o retrospectivă a celor mai importante evenimente din ultimii 30 de ani. Fiecare filler dintre cele 30 evocă evenimentele interne şi internaţionale ale câte unui an. „Este un spectacol al ştirilor, filmul istoriei noastre recente postcomuniste. Este istoria unei generaţii, a unei Românii care îşi găseşte, nesigură, drumul de la dictatură la democraţie, de la captivitatea în lagărul comunist la aderarea la NATO şi UE. Este viaţa noastră, a tuturor” (Marian Voicu).
Cu Iuliana Tudor ne întâlnim şi seara, la ora 21.00, când urmărim o ediţie specială Vedeta populară - un spectacol folcloric emoţionant, concurenţi care vor surprinde, momente artistice festive şi un juriu nerăbdător să afle ce melodii au pregătit concurenţii de Ziua Naţională.
Iar de la ora 23.00, Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă la Garantat 100%, la o şuetă cu criticul de artă Pavel Şuşară, „cel care încearcă să ni-l explice pe Constantin Brâncuşi, în aşa fel încât cu toţii să rămânem cu ceva limpede şi viu în minte, despre omul şi marele artist care a marcat istoria sculpturii contemporane”, după cum ne dezvăluie gazda emisiunii.
Şi românii din străinătate pot viziona programele TVR 1 de 1 Decembrie. Prin intermediul TVR Internaţional şi TVR Moldova, ei vor putea urmări Aniversarea Zilei Naţionale a României cu paradele militare şi spectacolul Noi suntem români, transmis în direct de la Sibiu, precum şi ediţiile speciale ale emisiunilor zilei. Tot programul TVR 1 HD de Ziua Naţională poate fi urmărit şi online, pe TVR+.