Marţi, 31 ianuarie, ora 12.00 (ora României), la sediul Primăriei din Kiev, oraşul care va găzdui concursul Eurovision Song Contest din acest an, a avut loc tragerea la sorţi pentru împărţirea ţărilor participante în cele două semifinale ale competiţiei. Piesa care va reprezenta ţara noastră la Eurovision intră în a doua semifinală a concursului, în prima parte a show-ului din 11 mai.
„Obiectivul nostru este o clasare cât mai bună în concursul de la Kiev, iar pentru că anul acesta publicul va decide cine va reprezenta România, invit cât mai mulţi telespectatori să voteze la finala Selecţiei Naţionale”, spune Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României la ediţia din acest an a concursului. „Până atunci, vă invit să urmăriţi la TVR, între 5 şi 11 februarie, înregistrările audiţiilor din preselecţia Eurovision România, o premieră în istoria participării României la concurs. Pe 12 februarie, într-un show care va fi transmis live, vom afla împreună numele celor 15 semifinalişti ai Selecţiei Naţionale”, a mai declarat şefa delegaţiei.
Anul acesta, la Eurovision participă 43 de ţări, dintre care 18 concurează în prima semifinală, cea din 9 mai, iar 19 ţări luptă în cea de-a doua semifinală, pe 11 mai.
Împărţirea ţărilor participante pe semifinale este următoarea:
Ţările din grupul celor cinci mari plătitoare (big five) - Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia - sunt calificate direct în finală, alături de ţara gazdă, Ucraina.
Ordinea intrării ţărilor în concurs va fi stabilită ulterior de organizatori.
În cadrul evenimentului, care a avut loc în Sala Coloanelor a Primăriei oraşului Kiev, Vitaliy Klychko, primarul capitalei ucrainene, a preluat, din partea preşedintelui Consiliului General al oraşului Stockholm, Eva-Louise Erlandsson Slorach, însemnele oraşului gazdă al Eurovision Song Contest.
Luni, 30 ianuarie, organizatorii au anunţat oficial şi logo-ul Eurovision 2017. Sloganul „Celebrate diversity”, alături de imaginea unei amulete tradiţionale vor însoţi evenimentul muzical european al acestui an. Mai mult decât o bijuterie, Namysto este o amuletă protectoare şi un simbol al frumuseţii. Fiecare element are un design diferit, celebrând diversitatea şi individualitatea. Pornind de la acest element tradiţional, logo-ul ediţiei 2017 a Eurovision Song Contest simbolizează moştenirea culturală într-o identitate vizuală modernă, care va inspira producţia show-ului.
Finala Eurovision Song Contest va avea loc pe 13 mai.
Mai multe detalii, precum şi Regulamentul oficial al Selecţiei Naţionale pot fi accesate pe site-ul TVR, la adresa http://eurovision.tvr.ro/.
Despre Eurovision:
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.
Eurovision Song Contest 2017 va avea loc la Kiev, cu semifinalele pe 9 şi 11 mai şi finala pe 13 mai. Alături de România, în competiţie s-au mai înscris 42 de ţări.
***
Pentru alte informaţii, vă rugăm să ne scrieţi la: eurovision.romania@tvr.ro
Echipa Eurovision România