Eurovision - o chestiune de orgoliu

TVR.RO | actualizat: Joi, 28 Iunie 2012

Aceasta este una dintre concluziile trase la „Întâlniri în afara cutiei" - o dezbatere pe tema concursului Eurovision

Ce şanse au tinerii artişti români să ajungă în topurile europene? De ce, în România, Eurovision este mai mult un concurs al orgoliilor? De ce sunt românii atât de încorsetaţi de ideea de a câştiga, uitând parcă să se bucure de muzică? De ce participanţii la Selecţia Naţională nu învaţă să fie mai buni?

Acestea sunt numai câteva dintre întrebările tinerilor prezenţi luni, 7 mai, la o dezbatere pe tema Eurovision, din seria Întâlniri în afara cutiei, organizată de TVR la sediul Fundaţiei Friends For Friends (FFFF). Prin Întâlniri în afara cutiei, TVR îşi propune să atragă public tânăr şi de calitate, prin comunicare creativă, şi să fie singura televiziune din România care stă de vorbă cu tinerii, pe teme care îi preocupă.

Dialogul a urmat proiecţiei unor imagini din cadrul mai multor ediţii ale concursului Eurovision.

Tinerii au fost interesaţi de felul în care este văzut Eurovisionul în ţări cu industrie muzicală solidă, precum Anglia, şi cum percep românii acest concurs. „Britanicii lasă impresia că e vorba doar de bucuria participării la această competiţie, pe când la noi e o chestiune de orgoliu - trebuie să câştigăm cu orice preţ", a spus unul dintre participanţi, după  proiecţie.

„Mi-aş dori mult ca şi artiştii români să fie mai puţin încrâncenaţi în privinţa Eurovisionului. Mi-ar plăcea să privească mai relaxat această competiţie. De asemenea, mi-ar plăcea să vină cu piese în trend cu ceea ce se ascultă la nivel internaţional, care să prindă inclusiv la publicul acestei competiţii", a spus Dan Manoliu, moderatorul discuţiei şi project manager Eurovision România 2012.

„O piesă pentru un concurs de un asemenea nivel trebuie gândită din timp", a adăugat Eduard Cârcotă, compozitorul piesei „Tornero", cu care Mihai Trăistariu a ocupat locul 4 la Atena, în 2006. „Trebuie să vezi, de la început, povestea în ansamblul ei - voce, interpretare, show", a precizat el.

Tinerii prezenţi au fost de părere că TVR ar putea încerca să găsească şi alte formule de selecţie a reprezentanţilor ţării noastre la Eurovision. „De ce nu facem ca în Germania, de exemplu, o audiţie la care să participe toţi cei interesaţi?", a întrebat unul dintre participanţi.

De asemenea, cei prezenţi au sugerat că organizatorii ar putea miza mai mult pe vocile tinere. „La ediţia 2012, au fost mai mulţi debutanţi. Nu de asta avem oare nevoie, de voci tinere?", a spus unul dintre studenţi.

Legat de ediţia din acest an, studenţii au fost curioşi să afle de la organizatori cum a fost primită piesa Zaleilah a trupei Mandinga la concertele de promovare la care a participat. „După reacţiile primite până acum, piesa stă foarte bine în preferinţele publicului european", a spus Manoliu.

„Tema propusă pentru această întâlnire a fost interesantă şi pe gustul tinerilor. Deşi urmăresc concursul Eurovision de mulţi ani, sunt multe dedesubturi la care nu aveam acces. Prin această întâlnire ni s-a oferit şansa să înţelegem mai bine ce înseamnă acest concurs şi să constatăm cât de diferit se desfăşoară la nivel european. Totodată, mi-a plăcut seriozitatea dlui. Dan Manoliu, care a fost foarte receptiv la ideile noastre de a aduce anumite schimbări în organizarea concursului",  a spus Otilia Bratu, una dintre studentele prezente la dezbatere.

„Întâlnirea a fost pe măsura aşteptărilor noastre. Am aflat detalii din culise, la care publicul larg nu are acces. Am înţeles că lucrurile nu sunt deloc simple şi uşoare. Pentru a avea succes, e nevoie de multă implicare, strădanie şi profesionalism. A fost o oportunitate unică şi mă bucur că am participat la această dezbatere", a adăugat Claudia Năstase.

TVR a început Întâlnirile în afara cutiei cu tinerii în noiembrie 2011, în parteneriat cu Fundaţia Friends For Friends. Prin acest proiect, TVR îşi propune să devină o platformă de dialog şi dezbatere, pe subiecte variate de interes pentru publicul tânăr.

Imagini de la întâlnire vor putea fi urmărite în curând, pe  pagina oficială a TVR de pe Youtube (playlistul Întâlniri în afara cutiei) şi pe Facebook FB.com/intalniriinafaracutiei.

Despre proiectul Întâlniri în afara cutiei

Întâlniri în afara cutiei înseamnă întâlniri periodice cu tinerii, în cadrul cărora TVR proiectează documentare şi producţii proprii şi dialogăm pe marginea lor. Prin acest proiect, TVR îşi propune să devină o platformă de dialog şi dezbatere, pe subiecte variate de interes pentru publicul tânăr. Partenerul TVR în acest proiect este Fundaţia Friends For Friends (FFFF).  Întâlniri în afara cutiei a debutat în noiembrie 2011, cu proiecţia unui documentar de istorie politică - Povestea Sovietelor (The Soviet Story) despre care am scris aici: http://www.tvr.ro/articol_organizatie.php?id=115824). Proiecţia a fost urmată de o dezbatere cu tinerii prezenţi, pe marginea adevărurilor istorice puse în lumină de acest documentar, moderată de Cătălin Ştefănescu, gazda emisiunii Garantat 100%, un program premium al televiziunii publice. A doua Întâlnire în afara cutiei le-a proiectat tinerilor un reportaj dintr-un serial produs de TVR, pe tema migraţiei creierelor. Autoarea reportajelor, Irina Păcurariu, a moderat dezbatarea ce a urmat proiecţiei. „Aştept de multă vreme o iniţiativă în acest sens. Mă bucur că am participat la această dezbatere şi mi-aş dori ca această seară să se repete", a spus Cezara Sumen, studentă prezentă la întâlnire. A treia Întâlnire în afara cutiei a avut ca temă reconstrucţia Japoniei, după tripla catastrofă 2011. După proiecţia reportajelor semnate de Adelin Petrişor, tinerii au arătat cu degetul spre clasa politică şi spre sistemul românesc de învăţământ, care este incapabil să educe copiii cum să reacţioneze în caz de catastrofe naturale, cum ar fi cutremurul.

Proiectul Întâlniri în afara cutiei va continua dialogul cu tinerii la mansarda FFFF.