loader
Foto

Galerie foto

Eroi şi trădători - episodul 5 din docudrama "În spatele frontului"

TVR Internaţional a prezentat în premieră, “Eroi şi trădători”, al cincilea episod din docudrama “În spatele frontului”. Duminică, 25 noiembrie, de la ora 19:00.  

 

Intrarea în război de partea Antantei, din care făcea parte şi Rusia, nu a fost primită cu entuziasm de întreaga societate românească. Mulţi considerau că apropierea de Puterile Centrale este mult mai firească decât de Antanta, fiindcă Rusia nu fusese considerată niciodată o bună prietenă a României.

În acest context, au existat câţiva ofiţeri care au trădat, oferindu-le germanilor informaţii preţioase. Pe de altă parte, pe frontul austro – ungar, români din Transilvania înrolaţi în armata imperială, alegeau să trădeze de teamă să nu îşi omoare conaţionalii.

(w882)

“În acest episod aducem în prim plan o pagină puţin cunoscută din istoria noastră: trecerea la inamic a colonelului Alexandru Sturdza în anii Primului Război Mondial. Ne-am bucurat de participarea extraordinară a lui Marius Bodochi. Pentru rolul lui Emil Rebreanu l-am ales pe actorul Răzvan Teodorescu, iar reconstituirea scenei execuţiei prin spânzurare a fost realizată cu ajutorul cascadorului Ion Albu”, precizează Ruxandra Tuchel, scenarist şi regizor al proiectului “În spatele frontului”.

(w882)

„În spatele frontului”, un proiect TVR şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale duminică, ora 19.00.

Amfitrioniii seriei, lect. univ. dr. Alin Matei, prodecan al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti şi Mihai Constantin, jurnalist TVR, aduc în prim plan situaţii şi întâmplări mai puţin cunoscute, petrecute în timpul Primului Război Mondial.

Personaje memorabile, documente rare, reconstituiri de excepţie, în „Eroi şi trădători”, al cincilea episod din docudrama „În spatele frontului”.

(w882)

 

Filmările acestui episod au fost realizate la Biblioteca Naţională a României, Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, la Palatul Ghica din localitatea Căciulaţi, Palatul Ştirbey din Buftea şi la Primăria comunei Bezdead din judeţul Dâmboviţa.

 

(w882)

 

Coordonator proiect Cristina Leorenţ

Scenariul şi regia Ruxandra Tuchel

Scenografia Viaceslav Vutcariov

Producător Ioana Mureşan

Director de imagine şi editor imagine Silviu Andrei

Coordonator filmări teren Diana Ilica

Regizor secund şi secretar de platou Mariana Ioniţă

Captare sunet: Valentin Bartolomeu, Cătălin Putinianu, Radu Paraschivescu

Coloana sonoră Matei Caramitru

 

Logo

 
Frontierele neexplorate ale creierului

Frontierele neexplorate ale creierului

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

O ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră” despre legătura dintre medicină și muzică, metodele de prevenire a bolii cronice de rinichi și ...

Materialitate şi experiment la Cetate

Materialitate şi experiment la Cetate

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

În comuna Cetate din județul Dolj, pe malul Dunării, funcționează de mai mulți ani un centru internațional al artelor numit  Cetate Arts Danube ...

Simona Amânar Tabără, legendă a gimnasticii românești și mondiale

Multiplu medaliată olimpică, mondială și europeană, Simona Amânar aparține generaţiei de excepţie a gimnasticii româneşti în anii '90, atunci ...