„Drag de România mea”, „Educaţia la putere”, „Universitaria”, „Puternici împreună”, „Destine ca-n filme”, „Cursa prin istorie” sau „Istorii de bun gust” sunt titlurile care îmbogăţesc grila de programe a TVR 2 cu noi ediţii.
„Sezonul 12 al emisiunii „Drag de România mea!” va fi unul spectaculos, schimbat, diferit! Ne vom întrece, alături de artiști speciali, în cunoștințe muzicale și nu numai, în jocuri aparte, totul sub semnul divertismentului de calitate!”, promite Paul Surugiu Fuego la începutul unui nou sezon al aşteptatei emisiuni TVR 2. În fiecare duminică, de la ora 15:00, artistul ne dă întâlnire la „Drag de România mea”, alături de vedete cunoscute și multă muzică de calitate, fie că vorbim de pop, de folclor, de muzică lăutărească sau alte genuri, dar și cu informații interesante. „Sunt aproape șase ani neîntrerupți ai unui proiect TV clasic, care face audiențe și care oferă oamenilor o alternativă la decență”, adaugă artistul.
Pe 24 martie, „Drag de România mea” debutează cu un concert. De la ora 15:00, timp de 3 ore, sunteţi invitaţi la spectacolul aniversar de 30 ani de carieră, susţinut de Paul Surugiu Fuego la Sala Palatului. Alături de gazda emisiunii TVR 2 se vor afla: Mirabela Dauer, Elena Moșuc, Nico, Stela Enache, Theo Rose, Alina Sorescu și Ioana Dichiseanu.
„Universitaria”, emisiunea difuzată în fiecare luni, de la ora 16:00, deschide tronsonul emisiunilor dedicate educaţiei. În prima ediție, din 25 martie, alături de Camelia Moise, prezentatoarea emisiunii, facem cunoștință cu Academia Forțelor Navale „Mircea cel Bătrân”, Constanţa, care își deschide porțile şi ne arată ce vor studia viitorii ofițeri de carieră, astfel încât să putem fi mândri de statutul nostru de ţară membră NATO.
De luni până joi, de la ora 20:00, emisiunea „Puternici împreună” pune faţă în faţă oamenii, vedete sau nu, şi problemele lor de viaţă, la care cu toţii căutăm soluţii. Alături de moderatoarea Liana Stanciu, în studio se vor afla specialiştii invitaţi: Gelu Duminică, sociolog, Cătălina Hetele, psihoterapeut şi Ştefan Ruxandra, actor, regizor şi life coach.
„Când avem o situaţie de viaţa - mă feresc să scriu/spun problemă - prima condiţie ca să ieşi cu bine din ea este să vorbeşti. Nu mă refer doar la vorbitul terapeutic, ci şi la vorbitul practic, pentru găsirea soluţiei. Când nu ştii cum să ieşi din impas, dar vorbeşti deschis, oamenii te pot ajuta, din experienţa lor sau din buna lor credinţă. Am creat o comunitate în care oamenii îşi spun poveştile, iar semenii lor caută soluţii concrete să îi ajute. Ce poate fi mai frumos?… Aşadar, începe un nou sezon „Puternici, împreună”, poate singura emisiune care se pune la dispoziţia omului şi nu invers... aveţi încredere, spuneţi-vă problemele, vom găsi împreună cele mai sincere sfaturi şi, sperăm, şi soluţii”, spune Liana Stanciu. Printre subiectele abordate în noul sezon se numără: dependenţa de jocuri de noroc, maşină puternică la 18 ani, o preocupare la modă, dar şi violenţa domestică sau problema câinilor vagabonzi. Printre vedetele invitate în emisiune: Oana Lis, Titi Aur, Mugurel Vrabete, Saveta Stan, Beatrice Băndoiu, Alice Brenciu.
Emisiunea „Educația la putere” revine cu ediții în premieră, de luni până joi, la TVR 2 și online pe TVR+, cu începere din 25 martie. Ora de difuzare a emisiunii în cel de-al doilea sezon este 22.00 și fiecare ediție poate fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00.
Realizatoarea Monica Ghiurco și echipa ei vă invită să urmăriți analize și dezbateri având ca subiect educația, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învățământ și, implicit, ale societății, cu oameni dedicați școlii și educației, profesori, părinți și elevi. Din noul sezon, dezbaterile și interviurile din cadrul emisiunii „Educația la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toți cei implicați, direct sau indirect, în procesul de educație: profesori, elevi, familie, societate civilă și autorități.
„Începem în forță noul sezon al emisiunii „Educația la putere” și punem din nou în centrul atenției provocările și nevoile actuale reale ale sistemului educațional românesc. Seară de seară, în fiecare emisiune vom analiza aspecte dintre cele mai diverse din realitatea românească imediată, ce țin de pregătirea noastră pentru viitor, fie că este vorba despre dificultățile cu care se confruntă profesorii și elevii sau despre statisticile îngrijorătoare care ne plasează mult prea departe de ce ar trebui să fim. Bineînțeles că vom vorbi și despre lipsa de eficiență a reformelor și despre lipsa de viziune. Iar la extrema cealaltă, vom prefigura impactul tehnologiilor și al inteligenței artificiale asupra propriului nostru viitor, căutând calea cea mai potrivită pentru a ne apropia de valorificarea superioară a potențialului pe care îl avem, dar pe care, în mare măsură, îl pierdem sau îl irosim. Vă invităm să ne fiți parteneri și să ne urmăriți în fiecare seară la ora 22.00 pe TVR 2”, spune Monica Ghiurco, realizator.
Un nou sezon al emisiunii „România …în bucate” , din 25 martie. De luni până vineri, la ora 17.30, telespectatorii TVR 2 vor călători prin țară, dar şi prin Republica Moldova, pentru a descoperi locuri pitorești, oameni frumoși și, nu în ultimul rând, secretele unor mâncăruri savuroase. Luni ne întâlnim cu Timișoara la “Sarea în Bucate”, marți cu Craiova la “Țăst Show”, miercuri cu Târgu Mureș la “Cooking Show”, joi cu Iași la “Descriptio Moldaviae”, vineri cu Moldova la “Gătim românește” și la Cluj mergem „Cu tigaia-n spate”.
În fiecare marţi, de la ora 21:00, Iuliana Marciuc ne invită să urmărim „Destine ca-n filme”. „În cei 10 ani de când emisiunea "Destine ca-n filme" a devenit brand TVR 2, comunitatea „destinelor” s-a dezvoltat frumos, iar poveștile cu oameni obișnuiți puși în situații neobișnuite au schimbat vieți, emisiunea având un impact puternic atât asupra celor care au acceptat să ne împărtăşească poveştile lor, cât şi asupra telespectatorilor”, spune Iuliana Marciuc.
Din 26 martie, echipa „Destine ca-n filme” îşi propune să revină asupra poveștilor filmate în urmă cu mai mulți ani, pentru a-i reîntâlni pe eroi și pentru a vedea care a fost impactul pe care această emisiune l-a avut asupra vieților lor şi cum li s-a schimbat viața după apariția publică. Şi tot în acest sezon vom descoperi povești spectaculoase şi vom pune împreună oameni care şi-au influențat unul altuia destinul. Printre aceştia: Miruna Ionescu, artistă şi pacient oncologic şi medicul Cristina Berteanu, Altina Voinea, voluntară, împreună cu familiile pe care le-a salvat din sărăcie, mama Klara Sarkani, care a donat un rinichi fiicei sale şi chirurgul Bogdan Moldovan.
Dacă e miercuri, ora 21:00, pornim în „Cursa prin istorie”. În cel de-al treilea sezon, care debutează pe 27 martie, Adriana Irimescu şi elevii care o însoţesc vor păşi în plin mister pe urmele istoriei spionajului. Prima temă: „Podul Mogoșoaiei, palate și secrete”. Adriana Irimescu ne va călăuzi la Mogoșoaia, palatul construit de Constantin Brâncoveanu. Apoi vom traversa Piața Revoluției și ne vom plimba împreună pe Calea Victoriei, evocând povești secrete și de spionaj. Modalitatea de a elucida misterele, în întreaga serie, va fi prin jocuri de căutare de comori, folosind o aplicație pentru a primi indiciile și a rezolva probele. Pentru început, istoria spionajului va fi ilustrată printr-o vizită la Muzeul spionajului din Berlin.
La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă de câte un secret culinar. Joi, 28 martie, de la ora 21:00, vom afla povestea celei mai recente experienţe a lui Peter Hurley, excursia alături de familie într-un van. Peter Hurley este un irlandez care a ales România, devenind maramuresean prin adoptie. La începutul anilor '90, el s-a îndrăgostit de ţara noastră şi de atunci promovează frumuseţile României. În urmă cu trei ani, în plină pandemie, Peter Hurley a transformat un van în dormitor pe roţi şi, alături de familie, au plecat din Maramureş spre India. Ce preparate culinare au experimentat pe drum, dar şi cum au fost experienţele trăite, vom afla la „Istorii de bun gust”.
În noul sezon al emisiunii TVR 2, vom mai face un drum până la Conacul Oteteleşanu, din Beneşti, unde se spune că ar fi dormit Tudor Vladimirescu şi unde a copilărit marele erudit Petrache Poenaru, părintele stiloului, pentru a reface cu mijloacele moderne atmosfera de atunci. Evident, aici vom afla şi ce le-ar fi plăcut oamenilor de atunci să servească la masă. Vom mai afla şi povestea interesantă a unei cule din Cernăteşti, care a fost restaurată şi unde, alături de un istoric, vom găti într-o casă mai veche de 200 de ani.