loader
Foto

Galerie foto

Ecranizarea romanului „Copiii din miez de noapte”, sâmbătă la TVR 2

Pe 3 octombrie, de la ora 20:10, ați putut urmări pe TVR 2 ecranizarea din 2012 a unuia dintre cele mai cunoscute romane scrise de Sir Salman Rushdie.

 

„O epopee comparabila cu Toba de tinichea a lui Gunter Grass sau cu Un veac de singuratate a lui Garcia Marquez. Ar trebui ca acesti copii ai lui Rushdie, orfani ai istoriei, sa cucereasca lumea. Un roman extravagant, exuberant, disperat.”, scria The New York Times despre romanul lui Salman Rushdie.

Toţi cei 1001 copii născuţi la miezul nopţii dintre 14 şi 15 august 1947, când India şi-a proclamat independenţa faţă de Marea Britanie, sunt înzestraţi cu puteri supranaturale. Filmul prezintă povestea a doi dintre aceştia: Shiva, singurul moştenitor al unei familii musulmane înstărite, şi Saleem, copilul nelegitim al unei femei hinduse sărace. Destinele celor doi se intersectează tulburător, din clipa în care sunt schimbaţi între ei la naştere.

Filmul a avut premiera în septembrie 2012, la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto. Premiera indiană a fost trei luni mai târziu, la cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Kerala, dar el a intrat în cinematografele indiene abia în februarie 2013, după un boicot din partea liderilor Congresului Indian pentru portretizarea negativă a fostului premier Indira Gandhi.

De doi ani a avut nevoie autorul ca să transforme romanul de circa 600 de pagini într-un scenariu de 130 de pagini. Prieten cu regizoarea Deepa Mehta, Rushie i-a vândut drepturile romanului pentru doar un dolar, după cum spunea chiar el într-un interviu pentru BBC.  Deşi acţiunea filmului – la fel ca cea a romanului – se petrece în India, filmările au avut loc în Sri Lanka, de teama protestelor fundamentaliştilor islamici sau hinduşi dacă filmările ar fi fost în India sau Pakistan.

Pelicula regizată de Deepa Mehta a primit numeroase distincţii, printre care Premiul Directors Guild of Canada 2013 pentru Cel mai bun film, 2 Premii Genie 2013 pentru: Actriţă în rol secundar (Seema Biswas) şi  Scenariu-adaptare (Salman Rushdie), Premiul pentru imagine (Giles Nuttgens) la Festivalul Filmului de la Valladolid 2012.

 

Logo

 
Tatiana Ernuțeanu: despre statutul de poet și publicist în România

Licențiată în filologie și comunicare, Tatiana Ernuțeanu a intersectat conceptul creativ cu scrisul, la scurt timp după finalizarea studiilor, ...

Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: Joi, 26 Septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...